Eindelijk is het zo ver! De zomer is begonnen. Nu is het in Nederland dan geen garantie dat we alleen maar mooi weer blijven houden, maar laten we optimistisch zijn, het is zomer! Niks zo fijn als hup de kids naar buiten en lekker buiten laten spelen. Wat zijn nou spelletjes die je met ze kunt oefenen die leuk en motorische goed voor ze zijn? Je leest hier de speelgoedtips.

Ontwikkelingsgericht speelgoed

Als je de kids naar buiten stuurt, zijn er allerlei manieren om lekker te spelen: steppen, loopkar, fietsen, loopfietsjes, skeelers, rolschaatsen, skateboarden, enzovoort. Er zijn ook veel simpelere en kleinere spelletjes die je met ze kunt doen waar je veel minder materiaal voor nodig hebt. Vooral als je op vakantie gaat met de auto, is het erg handig dat er niet een hele speelgoedwinkel in de achterbak hoeft.

De zomer is begonnen, bijna vakantie! Wij delen tips om de motoriek te stimuleren en daarnaast hartstikke leuk is om te doen.

Fijne motoriek speelgoedtips

Toen ik vroeger klein was (dan klink je ineens wel heel oud …), waren we hele dagen aan het buitenspelen en eigenlijk zijn de spelletjes die toen veel gespeeld werden voor nu ook nog steeds hele mooie spelletjes om te spelen.

Denk bijvoorbeeld aan knikkeren. Dit is een rustig spelletje om te spelen waarbij de fijne motoriek stiekem geoefend wordt. Bovendien leert het kinderen heel goed omgaan met winnen of verliezen. Het enige wat je nodig hebt, is een zak knikkers en een gat in de grond.

Balans speelgoed

Een anders fantastisch spel om te spelen is hinkelpaadjes. Hierbij leren de kinderen hinkelen, afwisselen, starten en stoppen, maar dan volledig in spelvorm. Kinderen leren namelijk veel meer wanneer het echt in een spel gegoten is. Dit noemen we ‘impliciet leren’. Er wordt een spel gedaan waarbij de focus op het spel ligt. Hierdoor gaan kinderen uit zichzelf meer variëren om het spel te kunnen winnen en leren ze motorisch veel meer dan wanneer jij zegt: “Ga maar hinkelen.” Leuke toevoeging is een steentje dat steeds op een cijfer van het hinkelpad komt te liggen. In het vak met de steen mag je niet komen en het steentje moet je dan terwijl je op één been staat oppakken van de grond!

De zomer is begonnen, bijna vakantie! Wij delen tips om de motoriek te stimuleren en daarnaast hartstikke leuk is om te doen.

Speelgoedtips voor buiten

Daarnaast kun je natuurlijk nog van alles met een bal bedenken: lummelen, overgooien, overschieten, stoepranden, tien tellen in de rimboe, enzovoort. Het mooiste is om hier met verschillende ballen in te variëren. Elke bal vraagt namelijk een hele andere aanpak. Met een strandbal moet je bijvoorbeeld veel harder gooien dan met een voetbal om hem op dezelfde plek te krijgen.

En tot slot mijn persoonlijke favoriet: het springtouw. Hoe goed moet je kunnen timen om echt goed te kunnen springtouwen? Plus, je kunt zelf als moeder op vakantie ook nog een leuk ‘work-outje’ doen!

De zomer is begonnen, bijna vakantie! Wij delen speelgoedtips om de motoriek te stimuleren en daarnaast hartstikke leuk is om te doen.

Speelgoedtips vanaf 18 maanden

O ja, nog een kort lijstje van wat niet mag ontbreken in de koffer op vakantie:

  • Springtouw
  • Stoepkrijt
  • Verschillende ballen (voetbal, ‘gewone’ bal)
  • Knikkers (dit uiteraard voor de iets oudere kindjes ivm in de mond kunnen doen;))