In de vorige blog hebben jullie kunnen lezen wat een geschikt moment voor het beginnen met dragen van schoentjes is. Maar wat zijn dan handige schoenen om mee te beginnen? Wanneer moet je daadwerkelijk beginnen met aanbieden van schoenen? Je leest het in dit artikel.

De eerste schoentjes voor je baby

Bij veel mama’s, en soms ook stoere papa’s, zijn de eerste schoentjes heel erg belangrijk. Een stel stoere sneakers, dezelfde als papa en mama ook hebben. Of hele mooie laarsjes met glitters staan soms al maanden te wachten om gedragen te worden. Ouders kunnen vaak ook niet wachten met het aandoen van schoenen. Het staat toch ontzettend schattig, je kleintje met van die sneakers?

LEES OOK: Lekker buiten spelen en motorisch leren

Echt, papa’s, I get your point! Maar soms zijn die schoenen niet de meest handige om als ‘eerste’ schoenen aan te bieden.Waarom kindjes pas schoenen dragen als ze gaan lopen | Bunnies babyschoenen

Eindelijk los lopen

Wanneer je kindje voor het eerst ‘echt’ los gaat lopen zijn de voetjes nog volop in ontwikkeling. Kijk maar eens naar die kleine voeten. Ze zijn veel ‘dikker’ dan die van ons en er zit nog veel minder vorm in. Dit komt omdat de voeten nog niet gewend zijn om op te staan en de spieren zich moeten gaan ontwikkelen tot ze een echte voetfunctie hebben.

Daarnaast geeft het je kindje een groter vlak om op te staan. Ook is het zo dat het plaatsen van de voeten nog niet gaat zoals jij en ik dat doen. Het is geen hakplaatsing en afwikkeling via de tenen, zoals wij dat doen. Dat betekent ook dat een ‘volwassen’ schoen niet aan de eisen van een kindervoetje voldoet.

Eigenlijk moet je overal op de schoen kunnen gaan staan en wil je dat je kindje niet voelt dat het schoenen aanheeft. Het moet lekker soepel zijn en voldoende bewegingsvrijheid geven voor de voeten.

Goede schoenen voor de loopontwikkeling

Wat moet ik mijn kindje dan aantrekken, denk je misschien? Belangrijk is dat het schoentje goed om de voet van je kind sluit. Het liefst ga je dus voor een goede veterschoen die je mooi kunt strikken. Daarnaast moet de zool erg flexibel en dun zijn. Wij zouden de schoenen met twee vingers eigenlijk helemaal dubbel moeten kunnen vouwen, zo soepel mag het zooltje zijn.

Aan de wandel met babyschoentjes op het strand

Naast de flexibiliteit van de schoen is het gewicht ook van belang. De beenspieren van je kindje zijn nu volop in ontwikkeling en je wilt ze een zo licht mogelijk schoentje aantrekken zodat het hen zo min mogelijk moeite kost om te stappen. Wanneer het hele zware klossen aan de voeten zijn, wordt het lopen bemoeilijkt en is het veel zwaarder om vooruit te komen.

Samengevat; welke schoentjes voor je baby?

Dus, soepele en lichte schoenen die goed aan de voet sluiten. Zo simpel is het. Eén merk dat dit soort schoenen verkoopt is Shoesme. Ze zijn niet goedkoop, I know, maar deze schoenen beschikken over alle bovengenoemde eigenschappen. O ja, en misschien nog veel belangrijker, ze zijn nog leuk ook!

 

Liefs Anne

 

Fotocredits; Babyschoentjes Bunnies van Sophie Oelrich