De titel verklapt eigenlijk al een beetje waar deze blogpost, of misschien is het wel een betoog, over gaat. Het gaat over sportgroepjes, althans één sportgroep in het algemeen, namelijk judo. Waarom ik dit een van de beste sporten vind die alle kinderen moéten leren? Je leest het in dit artikel.

Stoeigroep voor peuters

Naast het feit dat judo gewoon heel leuk is, is het een sport die heel veelzijdig is. Judo wordt bij sommige verenigingen al gegeven aan kinderen vanaf 3 jaar. Dit zijn dan eerder ‘stoeigroepen’. Hier leren kinderen veilig vallen en leren ze te luisteren naar de grenzen van anderen. Al is dit voor sommigen nog wel lastig. Er wordt op een speelse manier kennisgemaakt met vallen op de mat en jezelf beschermen bij vallen.

Veilig vallen klinkt misschien gek, maar er zijn verschillende manieren om te vallen. Het is belangrijk dat kinderen leren hoe dit het ‘beste’ kan om zich zo min mogelijk te bezeren. e

>> Lees ook van Anne: Het consultatiebureau: meer dan enkel frustrerend

Grenzen leren bij judo

Een van de dingen die kinderen leren als ze wat ouder zijn, is aangeven wanneer het ‘genoeg’ is. Binnen de judo heet dit het ‘afslaan’. Dit doe je wanneer je in de houdgreep ligt en geen manier meer ziet om uit deze greep te ontsnappen. Als aanvaller dien je dit te respecteren en behoor je de greep los te laten. Hierdoor leert een kind zijn eigen grenzen aangeven, maar ook luisteren naar de grenzen van zijn tegenpartij. Dit is mega belangrijk, ook voor het verdere leven. Kinderen kunnen dit namelijk ook omzetten in andere dingen. Dan zullen ze niet aftikken of afslaan, maar leren ze ook hun eigen grenzen vertellen, of zeggen dat ze iets niet leuk vinden.

Waarom een peuter op judo moet | Tips voor de ontwikkeling van een peuter

Discipline bij peuters

Binnen de vechtsporten wordt geleerd elkaar maar ook de trainer en het materiaal met respect te behandelen. Zo ren je niet zomaar de judomat op, maar dien je deze eerst te groeten en zo ook de meester. Kinderen moeten vaak luisteren en netjes stilzitten en wachten tot ze de instructie hebben gekregen of aan de beurt zijn. Dit gaat op een speelse doch duidelijke manier. Heb je ooit bij een judoles een chaos gezien zonder dat het een spel was? En zelfs met een spel is het een georganiseerde chaos.

>> Lees ook van Anne: Wat te doen bij een voorkeurshouding

Judoleraren kunnen als geen ander gezag over zich krijgen zonder daar heel veel voor te moeten doen. Hun manier van communiceren met de kinderen en hun manier van lesgeven zorgen er vaak voor dat de kinderen heel goed luisteren, stil kunnen zitten en op hun beurt wachten zonder te mopperen. De regels zijn duidelijk en strak en ieder kind dient zich daaraan te houden.

Motoriek

Daarnaast is judo ook goed voor de motoriek en zijn de kinderen tijdens deze sport lekker aan het bewegen. Heb ik nog meer redenen nodig om uit te leggen waarom ik er fan van ben om kids een periode op judo te doen? Meiden zijn hierin geen uitzondering, ook zij kunnen prima een periode op judo om bovenstaande dingen te leren. Misschien wel juist meiden! Leren grenzen aangeven!

2 Comments on Waarom een peuter al op de judo moet!

  1. Leuk stuk, als judoleraar ben ik het volledig eens met bovenstaande. Alleen jammer van die laatste foto; is overduidelijk geen judo 😉

Comments are closed.