Elke maand delen we onze favoriete boeken met jullie bij Kinderfavorites. Naast dat wij Olivia en Liam voorlezen super gezellig vinden, is samen met je kind lezen hartstikke goed voor zijn of haar ontwikkeling. Zo zouden kinderen die vaker lezen een grotere woordenschat hebben, sneller leren lezen en schrijven, beter begrijpend kunnen lezen en meer zelfvertrouwen hebben op school. Lees daarom snel verder wat voor pareltjes we voor deze maand hebben geselecteerd in de “Boekentips Mei 2021”.

Boekentips Mei 2021

We hebben voor de maand mei maar liefst zeven boeken geselecteerd. Voor verschillende leeftijden en voor zowel jongens als meisjes.

Boekentips mei 2021 #1 De aarde heeft jou nodig! van Philip Bunting

De aarde heeft jou nodig | Kinder boekentips mei 2021

Klik hier voor meer informatie over het boek

De titel zegt het al ‘De aarde heeft ons nodig’. Meer dan ooit wordt er aandacht geschonken aan het klimaat. En dat is niet voor niets uiteraard. En ook daarom mag dit mooie kinderboek in de ‘Boekentips mei’ niet ontbreken over afval en recycling.
Dit boek laat je zien hoe afval ontstaat, waar het naartoe gaat én wat wij kunnen doen om de hoeveelheid afval te verminderen. Grappig geschreven en geïllustreerd voor jonge kinderen vanaf 5 jaar.

Boekentips mei #2 Wereld van Kikker van Max Velthuijs

De wereld van Kikker | Boekentips mei

Klik hier voor meer informatie over het boek

Dit uitklapboek wordt geadviseerd voor de allerkleinsten (vanaf 0 jaar). Maar Liam is inmiddels alweer 2 jaar en leest ook nog dolgraag in dit boek. Eigenlijk alles van Kikker is bij ons thuis een succes. Je volgt op een leuke manier een dag uit het leven van Kikker en zijn vriendjes. En ook over de vormgeving zijn wij laaiend enthousiast. Mooie kleuren en illustraties maken dit boek tot een musthave.

Boekentips mei #3 Het bijzondere bos van Beer van Rachel Piercey

Het bijzondere bos van Beer | boekentips mei

Klik hier voor meer informatie over het boek

Wanneer je de kaft van dit boek al zien, snap je direct waarom dit boek is opgenomen in de ‘Boekentips Mei’. De illustraties zijn werkelijk prachtig en weet ons keer op keer te boeien. Zo kijken we plaatjes met Liam en doen we spelletjes met hem en Olivia. En ook het zoeken van maar liefst 222 dieren en dingen bezorgd ons iedere keer een feestelijk moment met elkaar. Kortom, een grote hit hier thuis en ook voor jou een aanrader!

Boekentips mei #4 Grote bedtijd gedoe van Sophie Schoenwald

Het grote bedtijd gedoe | Boekentips mei

Klik hier voor meer informatie over het boek

Het is bedtijd in de dierentuin. Maar net als Egel Egbert gaat slapen hoort hij een geluid. Gapend loopt hij naar buiten en vanaf dat moment is hij druk in de weer om alle dieren naar bed te krijgen.
Het grote bedtijdgedoe is een nieuw deel in de grappige dierentuinserie voor peuters en kleuters van Sophie Schoenwald en Gunther Jakobs.
Het is bedtijd in de dierentuin. Maar net als egel Egbert gaat slapen hoort hij een geluid. Gapend loopt hij naar buiten en vanaf dat moment is hij druk in de weer om alle dieren naar bed te krijgen.

Boekentips mei #5 Wat cool is aan haaien en andere onderwaterwezens van Mike Lowery

Alles wat cool is aan haaien en andere onderwaterwezens | boekentips mei

Klik hier voor meer informatie over het boek

Zelf weet ik weinig van haaien naast dat Freek Vonk gruwelijk is beten en dat je überhaupt beter niet bij ze in de buurt kunt zwemmen. Maar eigenlijk zijn het hele fascinerende dieren en dat bewijs dit boek ook. Wist je bijvoorbeeld dat haaien zo klein kunnen zijn als een banaan of groter dan een bus? Of dat walvishaaien meer dan 3.000 tanden hebben? Leer alles over haaien en je favoriete onderwaterwezens.
Alles wat cool is aan haaien is deel twee in een serie waanzinnige gidsen vol feiten en humor van schrijver en illustrator Mike Lowery.

Boekentips mei #6 Voetstappen in de donkere nacht van Rindert Kromhout

Voetstappen in de donkere nacht | Boekentips meiDit boek is een spannend avontuur over de verschillen tussen arm en rijk in historisch Rome. Het speelt zich af vele jaren geleden en wordt geadviseerd vanaf ongeveer 9 jaar. Aan standbeelden overal in de stad hangen plotseling (verboden) protestbriefjes. De ‘sprekende beelden’ beklagen zich over de enorme verschillen tussen arm en rijk. Het volk begint te morren en de woedende machthebbers maken jacht op de briefschrijvers.
Wanneer Renzo en Lucia ontdekken dat hun ouders erachter zitten en het verspreiden van de briefjes steeds gevaarlijker wordt, nemen zij deze taak op zich. Want wie verdenkt er nu een jongen met een voetbal? Of een meisje dat haar weggelopen kat zoekt?

Klik hier voor meer informatie over het boek

Boekentips mei #6 Kun je gamen in de ruimte van Sander Koenen

Kun je gamen in de ruimte? | Kinderboek over Andre KuipersJongens en soms meisjes dromen er regelmatig over. Hoe zou het zijn in de ruimte? En ook regelmatig zie je in vriendenboekjes staan ‘ik wil later astronaut worden’. Met dit boek komt jouw kleine spruit alles te weten over het leven van een astronaut met de antwoorden van André Kuipers op 101 grappige, persoonlijke en gekke vragen.

Denk aan vragen als:
– Kun je pizza eten in de ruimte?
– Zijn er ook (Nederlandse) vrouwen astronaut?
– Ben je bang voor buitenaards leven?
– Als je in je ruimtepak jeuk aan je neus krijgt, wat doe je dan?
– Kan de mens ooit sneller dan het licht reizen?
– Waarom gaat de spaceshuttle niet meer de ruimte in?
– Hoe moet je naar de wc zonder dat de drollen zweven?
– Heb je plekken op aarde gezien die nog niet ontdekt waren?

André Kuipers is de eerste Nederlandse astronaut die twee keer naar de ruimte vloog. Hij woonde en werkte 204 dagen ‘daarboven’.
André en Sander (de auteur van het boek) hebben hun eigen theatershow, een museumattractie en samen maken ze filmpjes, verhalen en boeken. Space Academy neemt je mee op een waanzinnige ontdekkingsreis door de ruimte.

Klik hier voor meer informatie over het boek

Ook leuk: Boekentips April 

Boekentips mei #7 Das van Diet Groothuis

Das, het grote geheime dassenboek | Boekentips bij KinderfavoritesIn dit boek nemen de verteller, een stoer meisje, en haar beste vriendin Han je mee op hun speurtocht door het bos op zoek naar dassenburchten. Ze delen hun dassendagboek met je en leren je zo alles over deze gezellige, knuffelige familiedieren. Je hoort de jonge dassen blaffen (ja, echt) als ze samen spelen. Je bent aanwezig bij hun vermakelijke krabsessies en lacht mee als ze achter elkaar aan rennen. En je ziet hoe moeilijk dassen het hebben in ons land vol auto’s en wegen, huizen en mensen en honden. Je kunt ze helpen. Dit boek vertelt je hoe.

Klik hier voor meer informatie over het boek