‘Mama, zit je nu weer op je telefoon?’ Dat is een vraag die Olivia mij geregeld stelt. En het zette mij wel aan het denken, want ze heeft hartstikke gelijk! Waarom zit ik in godsnaam zoveel op mijn iPhone 7? Is dat echt nodig? Ik werd me bewust van mijn gedrag en vond dat ik er toch wel heel veel tijd aan besteedde …

‘Mama, zit je nu weer op je telefoon?’

Ik merkte dat ik soms uren met mijn telefoon bezig was. Dat was dan deels voor werk, maar ook deels omdat ik zo druk was met de blog en mijn best deed om mijn sociale netwerk bij te houden. Ik was bang dat ik een verjaardag zou vergeten of dat er andere ‘belangrijke’ nieuwtjes waren. Ik gebruik mijn iPhone 7 verder ook ook als horloge, als wekker, als fototoestel en als rekenmachine. Maar wat is er dan zo belangrijk? Uiteindelijk is Olivia het allerbelangrijkste. Heel cliché misschien, maar wel zo waar!

> LEES OOK: Cadeautips papa 

Detox?

Ik besloot om mijn mobiel wat minder te gaan gebruiken wanneer Olivia thuis is. En ik moet bekennen dat het mij heel moeilijk afging. Ik had toch de neiging om snel even te kijken en hem dan weer weg te leggen. Ik voelde mij verplicht om op elk berichtje zo snel mogelijk te antwoorden, wat natuurlijk absurd is. Zelf kreeg ik soms na dagen pas reactie van een vriendin, dus waarom zou ik dan wel direct moeten reageren? Het gekke was dat het mij ook zoveel energie scheelde toen ik minder met dat ‘ding’ bezig was.

>> LEES OOK: Recept gezonde chocopops

Vind ik mijzelf immers een goed voorbeeld als ik de hele dag vastgelijmd zit aan dat ‘ding’? Niets is toch zo leuk als een-op-een contact hebben met Olivia, waarbij ik dan niet met een half oog kijk of er nog een nieuw mailtje of belangrijk nieuws binnenkomt. Ik zette een plan op voor een digitale detox. Ik besloot om mijn mijn mobiel ’s avonds zoveel mogelijk weg te leggen tussen 5 uur en half 9, wel ruim 3(!) uur. Daarnaast legde ik hem op zijn kop wanneer ik een artikel schreef. Ook dit werkte zoveel beter! Een paar dagen later las ik nog een interessant artikel over telefoonverslaving. Bij mij is er (denk ik) geen sprake van een verslaving, maar ik gebruik mijn telefoon wel veel te veel. Dit artikel motiveerde me echter nog meer om te gaan minderen met mijn telefoongebruik.

iPhone 7

Maar wat maakt die telefoon dan zo mooi? Ik heb zelf de iPhone 7 in huis met een abonnement van T-mobile. Soms zeg ik wel eens gekscherend dat mijn mobiel een onderdeel is van mijn lichaam, maar dat is eigenlijk beschamend, natuurlijk! Ik ga dan ook de komende tijd door met mijn detox en hoop dat verder uit te breiden naar misschien wel 4, 5 of nog meer uur per dag zonder telefoon!

Breng jij ook zoveel uur per dag op je telefoon door? En probeer je dit op een of andere manier te beperken? Ik ben heel benieuwd of jij nog goede tips hebt! Deel je dit in de comments?