It’s the most wonderfull time of the year! Althans als het aan mij ligt. Hoe gezellig is het om met z’n allen aan tafel te zitten en hoe bijzonder is het om samen met je kleintje de eerste Sint of Kerst te vieren als een echt gezinnetje aan tafel? We vinden het heel belangrijk om de kindjes dan bij ons aan tafel te zetten. Maar wanneer mag je kindje eigenlijk in een stoel zitten en wat als het nog niet kan zitten? 

Je baby leert zitten

Zitten is een vaardigheid die alle kindjes eigenlijk uit zichzelf leren en waar je als ouder weinig aan hoeft te stimuleren. Je hebt het als ouder echt wel goed gedaan als je kindje met zes maanden nog niet kan zitten! De meeste kindjes gaan zitten op het moment dat ze beginnen met kruipen of het tijgeren. Van hieruit gaan de meeste kindjes dan uiteindelijk over op zitten. Dit is zo ongeveer rond de achtste/negende maand. Dat is ook de reden dat het consultatiebureau ouders pas adviseert om vanaf negen maanden je kindje op de fiets mee te nemen. Dit is omdat je kindje dan echt goed moet kunnen zitten om op de fiets te kunnen.

>> LEES OOK: Overstrekken, wat kun je eraan doen?

Belangrijk is dat je deze ontwikkeling niet probeert te versnellen. Je vraagt je misschien af waarom. Als je kindje eerder kan zitten dan tijgeren en/of kruipen, loop je het ‘risico’ dat je kindje gaat billenschuiven en dat wil je niet. Kindjes die billenschuiven, lopen gemiddeld pas tussen de 20 en 24 maanden. Dit terwijl kruipers tussen de 11 en 18 maanden lopen.

Wat moet je vooral niet doen om de zithouding te stimuleren?

Wat je vooral niét moet doen? Nou, dat is heel simpel. Een kindje dat nog niet kan zitten, moet je ook niet in die houding neerzetten. Ga het niet ‘stutten’ met kussens omdat het scheefzakt in de stoel. En doe dit ook niet met zitten op de vloer. Je kindje valt dan wel niet echt om, maar zelf zitten kan het echt nog niet.

Ik snap heel goed dat het toch zo gezellig is als je kindje erbij zit hoor. Maar er zijn alternatieven, echt!

De hulpmiddelen voor je baby

Het familiediner staat om de hoek en je hebt een kleintje dat nog niet kan zitten? Geen probleem. Belangrijk is om in te schatten hoelang je je kindje erbij wilt houden en hoe ver je kindje motorisch al ontwikkeld is. Wanneer je kindje het wel goed kan, zet je het uiteraard gewoon in een goede kinderstoel. Maar kan het dit nog niet, dan zijn bijvoorbeeld een wipstoel of speciale ligkuip een optie. Zo heeft Stokke een hele mooie newborn set waarmee je kindje op tafelhoogte bij de tafel kan ‘liggen’ op een manier die past bij zijn motorische vaardigheden op dat moment. Er zijn ook vergelijkbare producten van verschillende huismerken.

Kortom, kies iets wat je kindje echt kan en wat het ook goed vol kan houden. Zorgt dat je kindje niet scheefzakt in zijn stoel, want dan is het simpelweg nog te vroeg.

Liefs, Anne

 

 

Fotocredits:
Liam en Olivia door Sophie Oelrich
Kinderstoel Stokke van Stokke