Elke moeder krijgt ermee te maken, de een al wat erger dan de ander: darmkrampjes. Het is enorm zielig en vaak sta je er machteloos naast. Vandaag deelt Arlette, eigenaresse van Babymassageonline, tips die de krampjes absoluut niet kunnen wegnemen, maar die wel verlichting geven. Heb jij deze tips toegepast? 

>> LEES OOK: Adoptie, alles voor het uitkiezen, toch?

Wat zijn darmkrampjes?

Het kan zijn dat je baby last heeft van darmkrampjes. Men denkt dat het te maken heeft met de rijping van de darmen. Die zijn bij baby’s namelijk nog niet helemaal “klaar”. Er komt ineens veel voeding langs en daarbij happen sommige baby’s tijdens het drinken ook nog eens veel lucht mee. Ook is de darmflora nog niet optimaal, die moet zich in de eerste maanden gaan ontwikkelen.

Symptomen van darmkrampjes:

 • Optrekken van de beentjes
 • Samengeknepen vuistjes
 • Rood aangelopen gezichtje
 • Heel erg hard en doordringend huilen (krijsen)
 • Vaak huilen tijdens of na de voeding en met pieken
 • Meestal is het tussen week 6 en 8 het ergst, na 3 à 4 maanden neemt het af

Darmkrampjes zijn vervelend maar niet schadelijk. Ze gaan vanzelf weer over. Als je baby 4 maanden of ouder is, nog veel huilt en veel onrust vertoont, kan er ook een andere oorzaak zijn. Ga bij twijfel langs bij de huisarts, het consultatiebureau of de kinderarts.

Jouw baby kan dan namelijk last hebben van:

 • Oververmoeidheid en is overprikkeld
 • Reflux
 • Voedingsallergie
 • KISS-syndroom
 • Een andere medische aandoening

5 tips bij darmkrampjes

Tip 1: Masseren

Masseer het buikje altijd met de klok mee. Maak rondjes rondom het naveltje en ga fietsen met de beentjes. De voetjes zijn ook erg fijn om te masseren. Tijdens de babymassagecursus leer je een massage speciaal voor darmkrampjes.

Tip 2: Warm kruikje

Er bestaan speciale kruikjes voor het buikje. Maar ook een warme hand op het buikje kan helpen.

Tip 3: Draag je baby bij je

Het dragen van je baby in een draagdoek of draagzak geeft bij de meeste baby’s veel rust. Baby’s willen het liefst bij je zijn en zeker ook als ze pijn hebben.

Tip 4: Voeding

Bij borstvoeding let je bijvoorbeeld op koolzuurhoudende dranken, koolsoorten, zuivel en koffie. Bij flesvoeding kan je kijken naar de soort fles en soms ook de voeding.

Tip 5 Homeopathische druppels of andere middeltjes.

Laat je goed voorlichten als je iets tegen de krampjes aan je baby wilt geven. Je stopt tenslotte iets in je baby wat er eigenlijk niet in hoort. Dus wees hier voorzichtig mee!

YouTube

In de volgende video vertel ik uitgebreid wat darmkrampjes zijn en leg ik alle tips één voor één uitgebreid aan je uit.Wij

Wij zijn benieuwd of jij ook te maken hebt gehad met krampjes en wat je hieraan hebt gedaan? Wellicht heb jij nog een mooie aanvulling op deze tips. Leuk als je dit met ons deelt in de reacties hieronder of op social media.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Babymassageonline.

> TIP: Wij zijn ook actief op YouTube. Elke zondag komt hier een vlog online. Leuk als je ons hier volgt. Abonneren kan hier.