De tijd gaat snel, heel snel. Voor je het weet is het jaar om. Nu we de Sint uit hebben gezwaaid kunnen we ons opmaken voor de kerst. Steeds meer mensen in Nederland vieren kerst met cadeautjes. Weet jij wat je na de Sinterklaas nog voor de kids moet kopen? In dit artikel geven we je tips over speelgoed wat de motoriek stimuleert.

Fijne motoriek stimuleren

Voor het ontwikkelen van fijne motoriek is het supertof om, afhankelijk van de leeftijd, mooie driehoekpotloden cadeau te doen. Je leest het goed, geen zeshoek of ronde potloden, maar driehoek. We schrijven immers met drie vingers dus deze potloden nodigen automatisch al uit om maar met drie vingers te schrijven.

Motoriek stimuleren | Kinderfavorites

Een ander leuk cadeau is om bijvoorbeeld kleine lego pakketjes, Playmobil, strijkkralen sets, enz. in de schoen te doen. Dit zijn vaak zelfbouw pakketjes waar je kindje een tijdje mee zoet is om het in elkaar te zetten.

Ook een bal is geniaal om cadeau te doen. Hoe goed kun je hiervan leren? Als je hard gooit komt de bal hard terug en als je hem maar heel zacht gooit niet. Zo leer je het gooien afstemmen op hoe je moet vangen en hoe belangrijk is dat als je later een spel als trefbal of basketbal wil spelen. Dit is natuurlijk wel voor de iets oudere kinderen, maar toch een heel tof cadeau!

Lees ook: Tips voor het leren schrijven

Leuk om mee te spelen en nog lekker ook!

Naast cadeautjes om te geven leent deze periode zich bij uitstek om samen te bakken. Koekjes bakken is namelijk super goed voor de fijn motorische ontwikkeling. Niks zo leuk als lekker kliederen met het deeg en je handen vies maken! Super veel sensorische prikkels voor je handen en uiteindelijk voor je neus!

Lees ook: Waarom leren kinderen nog steeds schrijfletters op school?

Grove motoriek stimuleren

Het is misschien niet helemaal de tijd van het jaar om heel veel buiten te spelen. Al is het eigenlijk altijd buiten speel weer! Leuke kleine cadeautjes voor onder de boom waarmee de grove motoriek geoefend wordt zijn bijvoorbeeld stoepkrijt, springtouw of een bal. Eigenlijk allemaal verschillende formaten ballen. Om te leren gooien kun je dat met één bal doen, maar nog beter is om verschillende formaten ballen te hebben. Zo leer je dat verschillende ballen een verschillende hoeveelheid kracht vergt om in beweging te komen.