Wanneer je net een kindje hebt, zijn er ontzettend veel dingen waar je mee bezig bent. Drinkt je kindje wel goed? Loopt de borstvoeding goed? Spuugt je kindje veel of juist weinig? Slaapt het wel voldoende? Na drie maanden kom je terug op het consultatiebureau en vertel je vol trots dat het supergoed gaat. Na nog geen vier minuten weet de arts je te vertellen dat je baby een voorkeurshouding heeft. Met wat adviezen sta je na tien minuten weer buiten. En nu? Daar gaan we het vandaag over hebben. Wat is een voorkeurshouding, wat zijn de oorzaken en wat kun je doen om er vanaf te komen? Lees snel verder!
Wat leuk dat je weer mijn blog leest! Na mijn vorige blogpost over schrijven en over oudere kindjes leek het me nu leuk om iets te delen over de aller-, allerkleinsten onder ons. Voor ik verder ga met schrijven, is het belangrijk om te melden dat als je twijfelt over de gezondheid van je kindje, je te allen tijde de hulp van een specialist moet inschakelen. Denk hierbij aan een consultatiebureau, een (huis)arts, een verpleegkundige of een kinderfysiotherapeut.
Wat is een voorkeurshouding?
Een voorkeurshouding betekent eigenlijk dat je kindje het merendeel van de dag naar één kant kijkt. We spreken pas van een voorkeurshouding wanneer dat in driekwart van de tijd het geval is.
De oorzaken zijn vaak onschuldig, maar soms kan het probleem ook ernstiger zijn. Meestal is er sprake van stimulatie aan één kant, waarbij ouders een voorkeur hebben voor een bepaalde kant bij het hanteren van hun kind. Denk dan bijvoorbeeld aan het steeds aan dezelfde zijde geven van flesvoeding. Ook kan het zo zijn dat je kindje al vroeg in de zwangerschap ingedaald zat en dat de voorkeur toen reeds ontstaan is. Ernstigere oorzaken kunnen bijvoorbeeld een geboortetrauma of een heupdysplasie zijn. Gelukkig controleert het consultatiebureau altijd op een heupdysplasie en is een geboortetrauma vaak wel bekend.
Gevolg voorkeurshouding
Als gevolg van een voorkeurshouding, kan het kindje een afvlakking van de schedel krijgen aan de voorkeurszijde. Dit is puur cosmetisch, maar wel erg jammer. Tevens ontwikkelt je kindje maar één lichaamszijde omdat het alleen maar één arm en soms één been ziet!
Behandeling voorkeurshouding
Wanneer je twijfelt of je kindje een voorkeurshouding heeft, is het goed eens na te denken of je iets doet om een eventuele voorkeurshouding in stand te houden. We gaan er voor het gemak even van uit dat een kindje de voorkeur heeft voor rechts. Stel dat je kindje slaapt met aan de linkerkant een saaie muur en dat jij altijd langs rechts de kamer binnen komt. In de box beneden ligt je kindje met aan de linkerkant een lege muur en aan de rechterkant de hele woonkamer. Dan is het logisch dat je kindje meer naar rechts kijkt. Aan de linkerkant is immers niks leuks te zien!
Wat kan je als ouder zijnde doen aan de voorkeurshouding?
Wat je kunt doen is al het speelgoed naar de tegenovergestelde kant van de voorkeurshouding verplaatsen, in dit geval dus naar links. Ook kan je je kindje andersom in het bed of in de box leggen. Dat zijn eenvoudige dingen, maar ze kunnen al een heel groot verschil maken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de flesvoeding. Als jij je kindje altijd op de linkerarm voedt, dan is het goed dit eens af te wisselen met rechts of zelfs van middenvoor. Kortom, varieer! Wissel links en rechts zo veel mogelijk af om een voorkeurshouding te voorkomen. Doe dit zowel in de box als in bed. Als je borstvoeding geeft, wissel je automatisch al af. Maar doe dat ook als je flesvoeding geeft. Wissel ook van kant op het aankleedkussen, of kleed je kindje langs voren aan, als je commode het toelaat. Heeft je kindje echt een duidelijke voorkeur en werken de tips niet? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een kinderfysiotherapeut om te voorkomen dat het erger wordt en je kindje een afvlakking van zijn of haar hoofdje krijgt. Dit zou jammer zijn!
Liefs,
Anne
Fotocredits: wavebreakmedia via Shutterstock
Wil je meer lezen over een voorkeurshouding of over de motorische ontwikkeling van je kleintje? Neem dan snel een kijkje op http://annepauw.nl