Het is alweer een maand geleden dat ik mijn blogpost over voorkeurshouding schreef. Deze keer wil ik het hebben over kindjes die zich overstrekken. Wat is overstrekken, waarom doen kindjes het en wat kun je er als ouder aan doen?

Sommige kindjes hebben dat: ze zijn heel onrustig, slapen slecht en bewegen continu. Met een beetje ‘geluk’ huilt je kindje dan ook nog eens heel veel. Soms zijn er redenen voor, maar vaak genoeg ook niet. Als het probleem komt door veel spugen, dan heeft het consultatiebureau goede tips om dit op te lossen. Maar als dat niet het geval is, ben je als ouder al snel op jezelf aangewezen om het op te lossen.

Kenmerken voor onrustige kindjes en overstrekken

Er zijn verschillende manieren waarop kindjes die onrustig zijn, zich presenteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan constant vuisten maken, veel huilen, overstrekken, mopperen, huilen, slecht slapen, continu bewegen en veel spugen. In deze blog wil ik dieper ingaan op het overstrekken.

Lees ook: Voorkeurshouding: wat is het en wat doe je eraan?

Kindjes die zich overstrekken, geven duidelijk aan dat er iets is dat ze niet fijn vinden. De ‘pech’ met deze kindjes is dat de spieren die ze gebruiken om te strekken, bij de geboorte al sterker zijn dan de spieren die ze gebruiken om te buigen. Strekken kunnen ze dan vanaf begin af aan al heel goed. En hoe meer ze dit doen, hoe beter ze erin worden en hoe sterker de bewuste spieren worden.Overstrekken: wat is het en wat kan je er tegen doen | baby die huilt

Het allerbelangrijkste bij deze kindjes is om eerst andere oorzaken uit te sluiten. Heeft je kindje veel last van buikkrampen? Spuugt het veel of heb je het idee dat je kindje last heeft van de voeding? Slaapt het niet of slecht? Het is een goed idee om de hulp van een professional in te schakelen wanneer je kindje heel veel strekt en ontroostbaar is. Dit kan via het consultatiebureau, de kinderfysiotherapeut of de huisarts.

Inbakeren van baby

Is dit allemaal uitgesloten, dan is het aan jou als ouder om het op te lossen. Veel van deze kindjes zijn toe aan rust. Rust in de breedste zin van het woord. Zo is het belangrijk dat je kindje goed slaapt, dat prikkels zoveel mogelijk worden gereduceerd en dat je als ouder probeert te zorgen voor regelmaat.

Goed uitrusten is voor deze kindjes het allerbelangrijkst. Ze vechten immers vaak tegen de slaap. Inbakeren is voor veel kindjes een goede oplossing. Hiervoor zijn verschillende producten en inbakerzakken op de markt. Ga niet zelf iets bedenken met een doek. Het is namelijk mogelijk dat je kindje hieruit zelf los kan komen, met alle gevolgen van dien! Koop goedgekeurde en onderzochte producten om je kindje tijdens het slapen aan te doen.

Puckababy

Zo is er bijvoorbeeld het product van Puckababy. Puckababy maakt inbakerzakken voor kindjes vanaf nul maanden. In de inbakerzak zitten de armen van je kindje vast tegen de romp door een band met klittenbandsluiting. Veel mensen vinden dit heel zielig en als volwassene moeten we er misschien niet aan denken, maar dit geeft je kindje zo veel rust! Het kan zichzelf niet meer wakker maken met onverwachte bewegingen en wordt klein als een pakketje gehouden. Eigenlijk is het net zoals bij jou in de buik. Als kinderfysiotherapeut adviseer ik ouders regelmatig de Puckababy om ervoor te zorgen dat hun kindje wat meer rust krijgt, beter gaat slapen en daardoor vaak ook minder gaat overstrekken. Het is een hele eenvoudige manier van rust bieden, maar blijkt zeer effectief.

Liefs Anne, kinderfysiotherapeut