De badkamer … een zalige plek om te relaxen in een bad of de stress te laten wegvloeien onder de douche! Maar dit kan natuurlijk enkel als het er opgeruimd en ordelijk is.
Hierbij dus een stappenplan om je badkamer onder handen te nemen zodat deze belangrijke ruimte in huis volledig tot zijn recht komt. 

Badkamer

Het doel van een badkamer is meestal vrij duidelijk voor iedereen. Onderschat het intensieve gebruik van een badkamer in je huis niet. Elke dag passeert heel de familie daar met als gevolg dat er meestal veel dingen aanwezig zijn die daar al dan niet thuishoren.

De rode draad door de badkamer moet dus in eerste instantie zijn dat alle dingen die je tegenkomt en niet te maken hebben met verzorging / jezelf wassen daar niet thuis horen.

Neem dus alvast naast een vuilbak voor dingen om weg te gooien en een doos om producten die niet goed meer zijn naar het containerpark mee te nemen, ook al een mand bij de hand om alles wat daar niet thuishoort bij elkaar te leggen.

badkamer opruimen

Stap voor stap richting een opgeruimde badkamer

Stap 1

We gaan voor de badkamer dezelfde techniek toepassen als met de boeken. We maken dus alle kasten en schabben leeg en verzamelen alles bv op de grond van de badkamer.

Waarom doen we dat ? Omdat je in een badkamer net als in een keuken de neiging hebt om dingen op verschillende plaatsen te stockeren. Als je dit kast per kast gaat doen ga je dus niet genoeg kunnen selecteren.

Stap 2

Nadat je dus alles verzameld hebt, gaan we sorteren op volgende punten :

  • Is het beschadigd/stuk ?
  • Het wordt nooit gebruikt, maw neemt het gewoon plaats in ?
  • Is het oud of aan vervanging toe ?
  • Moet ik dit niet elders stockeren ?

Indien je item voldoet met een “ja” aan een van bovenstaande vragen kan je er afscheid van nemen.

Hou in je achterhoofd dat een badkamer beperkt is in plaats en elk item dat zich daar bevindt zijn plaats dus moet verdienen. Je gaat niet houden van om te houden van.

Stap 3

Nu je een overzicht hebt van wat je allemaal gaat bijhouden, geef je je laden, kastjes en schabben een grondige schoonmaakbeurt.

Wat opmerkingen :

  • Ik raad toch af om juwelen in de badkamer te bewaren. Metalen en water / vocht gaan liever niet samen. Mocht je echt geen andere goede plaats in je huis hebben, zorg dan dat ze goed afgesloten liggen en niet in aanraking komen met vocht.
  • Schoonmaakproducten in een badkamer is geen ideale plek omdat kinderen vaak veel tijd doorbrengen in de badkamer. Ik weet dat veel onder jullie toch een aantal producten onder de wastafel hebben staan. Wat ik dan toch zeer expliciet aanraad, is om deze in een gesloten doos te bewaren. Een kind zou in deze kast iets durven nemen en zo het verkeerde product vast kunnen nemen om zich te wassen … Je kan soms niet alles zien, dus wees voorzichtig !
  • Een ABSOLUTE  NO-GO !!!!!! Medicatie mag niet in de badkamer bewaard worden. Medicatie mag niet in aanraking komen met water / vocht en temperatuurschommelingen. Drie dingen die in een badkamer continu voorkomen. Verwijder dus echt alle medicatie uit je badkamer en geef deze een goede droge / koele plek (later meer hierover).

Stap 4

Nu kan je de verschillende items in categorieën gaan verdelen zodat je ze effectief een nieuwe plek kan geven. Hiervoor kan je het categorieën blad gebruiken dat je ook hierbij kan vinden.

Hou rekening met wat je snel bij de hand wil hebben en wat dieper in de kast kan omdat het reserve is.

In de badkamer is logica je beste vriend ?

Probeer je “werkblad” net zoals in de keuken zo leeg mogelijk te laten. Op die manier kan dit gemakkelijk en regelmatig gekuist worden en geeft dit een bepaalde rust.

Met kleurtjes werken in een badkamer is ook altijd leuk. Dit geeft aan iedereen een duidelijk beeld van wie wat is en het brengt vreugde in deze kleine ruimte. Voordat ik dit onderwerp afsluit, geef ik nog enkele tips voor het opruimen en onderhouden van bad / douchespeelgoed. Badspeeltjes zijn een zegen voor een leuke tijd in bad, maar zijn een hel in onderhoud.

Bad/douchespeelgoed

Daarom kan je deze stappen best volgen :

  • Zorg dat je een speciale en duidelijk plaats hebt aan je bad die voldoet aan 2 voorwaarden: de plaats moet vocht doorlatend zijn en er moet lucht aankunnen. Manden en rekjes zijn dus ideaal voor het badspeelgoed in op te bergen. Geen emmers ! En best ook niet gewoon op de rand van het bad want dit gaat plekken geven en de speeltjes kunnen niet goed opdrogen. Een echte aanrader voor wie niet veel plaats heeft, is een waszakje (zo een wit zakje waarin je ondergoed of kousen kan wassen in de wasmachine). Dit kan je gemakkelijk met een haakje aan de muur hangen.
  • En wat je zeker best doet bij speeltjes waar water kan in achterblijven, zoals badeendjes enz, is het gaatje / piepertje toemaken met wat silicone. Zo gaat er geen vocht in en wordt het geen kweekvijver van bacteriën aan de binnenzijde.

Als alles goed is verlopen heb je nu een mooi georganiseerde badkamer waardat rust en sereniteit heerst.

Voor meer info en een uitdaging rond het opruimen van je huis kan je aansluiten op de Facebookgroep “365x opruimen”.

Succes!

Tina, Opruimcoach

 

Fotocredits: Pinterest