Elk jaar dezelfde frustratie. Iedereen kijkt uit naar die lang verwachtte vakantie, maar het inpakken is meestal iets dat uitgesteld en gehaat word. Daarom geef ik hieronder enkele tips om je reiskoffer zo efficiënt mogelijk in te laden.En hopelijk een hele boel stress uit handen nemen.

Hoe je reiskoffer efficiënt inpakken!

1.Maak om te starten een lijstje met al de dingen die je mee moet nemen per persoon en dan ook een gemeenschappelijk lijstje. Zo heb je al een duidelijk overzicht en vergeet je normaal gezien niet te veel.

2. Neem per persoon alle dingen bij elkaar die in de valies moeten. Door dit visueel bij elkaar te zien, kom je meestal tot de conclusie dat je veel te veel kleding hebt. En kan je al wat selectiever inpakken.

3. Hierbij enkele dingen die je kan overdenken :

  • Door kleding efficiënt te combineren kan je met minder stukken meer combinaties maken. Neem dus vooral neutrale onderstukken (broek / rok / short) mee die je dan kan afwisselen met fleurige bovenstukken (hemd / T-shirt / topje).
  • Vooral voor volwassenen is dit een handige oplossing.
  • Voor kinderen vind ik het handig om op voorhand setjes te maken. Ik steek per kind elke keer een T-shirt en short met ondergoed samen in een diepvrieszakje met hun naam op. Zo heb je perfect het nodige aantal bij en blijven er geen ongebruikte enkele stukken over in de valies. Neem natuurlijk ook bv 2 reserve-setjes mee.

Kleding neemt het meeste plaats in je koffer. Daarom kan je 2 technieken best combineren.

  • Stijve stoffen zoals broeken en vestjes plooi je best op.
  • Zachte stoffen zoals T-shirts en topjes rol je best op.

Op deze manier kan je onderaan eerst een laagje opgerolde kleding leggen. Leg er een handdoek of plastiek zak tussen en daarop leg je dan je opgeplooide kleding. Deze onderlaag zorgt ervoor dat er minder plooien komen in je stijve stoffen.

Kleding zoals vestjes kan je ook best in elkaar leggen (schouder in schouder) en dan zo opplooien.Reiskoffer

4. Schoenen zijn een echte ramp in een koffer… Het best leg je deze dus aan de zijkant met de zool naar de buitenzijde en idealiter verpakt in een zakje. Om de verloren plaats in de schoenen op te vullen kan je er gevoelige dingen insteken zoals een zonnebril of een oplader van een mobiel of fototoestel …

Aparte koffer

5. Ik maak zelf meestal een aparte koffer met daarin al de producten / dingen die kunnen uitlopen. Zeker als je per vliegtuig reist, heb je regelmatig dingen die door de druk toch wat lekken of kapot gaan. Natuurlijk steek je deze producten best nog apart in een afgesloten zak, maar soms is zelfs dat niet voldoende.

6. Probeer ook qua verzorgingsproducten kleine flesjes mee te nemen. Naar de vakantieperiode toe zijn er veel merken die speciaal reis-formaat producten op de markt brengen.

7. Let er goed op dat je medicatie apart opbergt in je valies. Deze moeten absoluut droog blijven. Daarom steek ik pilletjes ook apart van bv een spray of siroop.

8. En zeer evident maar toch iets dat velen vergeten, label je reiskoffer aan de buitenzijde en aan de binnenzijde.

9. Wat voor mij een zeer belangrijke tip is geweest in het verleden, welke ik pas toegepast heb na het verlies van 1 reiskoffer, is het verspreid inpakken. Daarmee wil ik zeggen : wij hebben 4 stuks als we reizen. 1 reiskoffer bevat alle producten en dingen die, indien er toch iets uitloopt, niet kapot of beschadigd zijn (zwemgerief / slofjes / speelgoed dat je kan afspoelen/ …)koffer inpakken

De 3 andere koffers

De andere 3 koffers bevatten een mengeling van kleding van iedereen. Zo heb je bij verlies van 1 koffer toch nog kleding van alle gezinsleden bij de hand.

En als laatste tip : enkel rust en zo weinig mogelijk stress kan helpen tot goed inpakken. Begin dus op tijd met een goed lijstje te maken. Het echt samenpakken van alles doe je best pas de dag voordien. Zo kan je in 1 keer alles afwerken.

Ik wens jullie alvast een zorgeloze en efficiënte inpak-sessie toe, en geniet vooral van je vakantie !!!!!

Voor meer tips over opruimen en organiseren kan je aansluiten op mijn groep 365x opruimen.

Tina, Opruimcoach