Inmiddels is de ijs- en sneeuwpret voorbij. Wat hebben we ervan genoten! Maar we gaan hier snel weer door met heel veel ander leuks. Zo hebben we tal van toffe kinderboeken ontvangen die we graag met jullie delen. Lees daarom snel verder voor de kinderboeken-tips in de “Februari boekentips”.

Kinderboeken-tips

Voor deze maand hebben we een prachtig boekje van Kikker geselecteerd, maar ook over menselijke trekjes van dieren. Kijk vooral ook naar de illustraties van dit boek! En nog veel meer moois.

Kikker leert vormen | Max Velthuijs

Iedere maand lichten wij onze favoriete, nieuwe kinderboeken uit. Boeken voor baby's, peuterboeken, kleuterboeken en de eerste leesboeken.(Klik op deze link voor meer informatie)

Ontdek de verschillende vormen met Kikker en zijn vriendjes. Eerste deel in nieuwe serie KIKKER LEERT… (3+) De titel zegt het al; Kikker leert vormen. Doe je mee? Als je goed kijkt, zie je ze overal in het boekje! Zo wilt Kikker kamperen, heeft Rat een tent, etc. De tent begint als rol: een cirkel. Kikker en Rat zetten hem op met lijnen en dan staat hij ineens als… een driehoek! Eend brengt een deken en de kussens die Kikker in de tent legt zijn een… vierkant. De bankjes van stro een rechthoek. Zie je…?
Lijn, vierkant, rechthoek, cirkel, ovaal, kruis, pijl, en nog meer. Zoveel vormen te herkennen in een vrolijk avontuur rond de tent.
Leuk om het interactief te maken door de vormen aan te wijzen en ze samen te zoeken. Met een paar verrassende vormen, leuk tot en met 5 jaar.

Ook leuk: Boekjes om te leren klokkijken

De menselijke trekjes van dieren | Anna Claybourne

(Klik op deze link voor meer informatie)

Ook het volgende boek is weer een ware boekentopper. Deze is voor iets oudere kinderen. Hij wordt geadviseerd voor kinderen vanaf zes jaar ongeveer. Het leuke van de Lemniscaat boeken is, dat je op hun website leuke opdrachten kunt opzoeken over het desbetreffende boek. Hiermee leuk om thuis te doen of als tip voor de juffen of leidsters onder onze volgers. En dan nu snel door met de inhoud, wat dat is natuurlijk uiteindelijk voor ons belangrijk waarop wij een boek wel of niet selecteren.

Wij denken dat we zo bijzonder zijn, omdat we communiceren, anderen om de tuin weten te leiden, problemen kunnen oplossen en gereedschap maken en gebruiken. Maar daar zijn we niet uniek in. Er zijn talloze dieren die menselijke trekjes vertonen! Neem nou de grijze eekhoorn, die als hij weet dat hij in de gaten wordt gehouden doet alsof hij zijn nootje begraaft, maar het stiekem meeneemt en ergensanders verstopt. Of de wielwebspin die midden in zijn web van dode insecten en bladeren een nepspin bouwt om roofdieren af te schrikken. En wat dacht je van de bonobo Kanzi, die via plaatjes kon communiceren met zijn verzorgers en vroeg om marshmallows en lucifers, en een vuurtje bouwde waarboven hij lekker marshmallows ging roosteren? De menselijke trekjes van dieren is een feest. Ontdek hoe dieren net als wij denken en voelen, plezier maken, samenwerken, dansen, spelen en nog veel meer…

Waarom klimt een kat in de gordijnen?

(Klik op deze link voor meer informatie)

Het volgende boek is speciaal voor de kattenliefhebbers onder ons een musthave. En daarom niet alleen leuk om zelf aan te schaffen of te lenen in de bieb, maar ook om cadeau te doen.
Dit boek gaat over alles wat je wilt weten over dit lievelingshuisdier van velen. Heb je je wel eens afgevraagd of een kat echt negen levens heeft? Weet je waarom een kat je dode dieren brengt? En wist je al dat een kat zich altijd op dezelfde manier wast en dat een volwassen kat eigenlijk alleen tegen mensen miauwt? Alles wat je wilt weten – en alles waarvan je niet eens wist dat je het zou kunnen weten – over katten, vind je in dit geweldige boek. Wist jij dat er een kattenras bestaat dat naar een permanent is genoemd (ja, naar zo’n krullenkapsel)? Dat een kat ook snorharen aan zijn voorpoten heeft? Dat het in Japan een goed teken is als een zwarte kat je pad kruist? En dat een kat van muziek houdt die zo hoog is dat onze oren die niet kunnen horen? Word ook een kattenenexpert. Van dit boek vol vrolijke, verrassende en vermakelijke kattenfeiten ga je spontaan spinnen! Een boek voor alle kattenliefhebbers – en kattenhaters, want het is gewoon leuk…

Mijn leuke ABC | Richard Scarry

(Klik op deze link voor meer informatie)

Deze auteur timmert al decennia aan de weg. Niet dat mijn moeder zo’n oude oma is, maar ook zij kent deze beroemde auteur nog uit de tijd dat ik jong was. Ook dit boek is wat ons betreft al een klassieker. Met dit leuke en kleurrijke woordenboek vol grappige Scarryfiguren wordt leren lezen namelijk echt plezierig. Kinderen zullen spelend letters en woorden herkennen en de volgorde van het alfabet leren. Bovendien maken de meer dan 500 geïllustreerde en alfabetisch gerangschikte trefwoorden dit tot een uniek woordenboek voor beginnende lezertjes. Elk woord wordt in eenvoudige taal uitgelegd en de tekeningen maken de betekenis nog eens extra duidelijk. Een speels en leerrijk boek waar kinderen nooit genoeg van krijgen! Hij wordt geadviseerd voor kinderen vanaf vijf jaar ongeveer. Maar ook Liam bladert vrolijk door het boek heen.

Zullen we vriendjes zijn? | Sam Mc Bratney

(Klik op deze link voor meer informatie)

De titel zegt het al, dit prachtige boek gaat over vriendschap. Wij zijn groot fan van de avonturen van Hazeltje. Dit boek is het vervolg op “Raad eens hoeveel ik van je hou! Hazeltje krijgt een vriendje”. Wat misschien leuk is om te delen.. Wij hebben ook een boekje in het Afrikaans “Raai Hoe Lief is Ek Vir Jou!” (Raad eens hoe veel ik van je hou). Wij voeden de kinderen namelijk in Nederlands en Afrikaans op.
Dit boek is uiteraard gewoon Nederlands en stal ons hart. Op een dag, als Grote Haas te druk is om te spelen, gaat Hazeltje op zoek naar iets leuks. Hij vindt iets wat nog leuker is dan leuk. Een vriendje! Een betoverend verhaal over vriendschap van het gouden duo Sam McBratney en Anita Jeram, om aan iedereen te geven die je vriendje is of met wie je vriendjes wilt zijn.