Wanneer jouw kindje jarig is, wil je er het liefst een prachtig feestje van maken. Terwijl jij je meestal irriteert aan het feit dat je jezelf rot rent om iedereen van een hapje en een drankje te voorzien, maakt dit voor je kleine spruit weinig uit. Maar hoe organiseer je nou een geslaagd kinderfeestje? Wij geven je vandaag graag vijf tips. 

5 tips voor een geslaagd kinderfeestje

Een kinderfeestje organiseren brengt voor vele ouders heel wat stress en zorgen met zich mee. Het kinderfeestje is voor het kind een van de hoogtepunten van het jaar. Er wordt wekenlang verwachtingsvol naar uitgekeken. Je wilt er dan ook alles aan doen om het feestje zo goed mogelijk te laten slagen. Weet je niet goed waar te beginnen? Onderstaande tips geven je een duwtje in de rug. Zo gaf Leonie al eerder tips over hoe je een eerste verjaardag kan vieren. Vandaag breiden wij deze tips uit.

1. Bepaal hoeveel kindjes je gaat uitnodigen

Een handige regel die je kan toepassen voor het bepalen van het aantal gasten, is de leeftijd van het kind + 1. Als je kind 6 jaar wordt, nodig je dus maximum 7 gasten uit. Hoe jonger je kind, hoe belangrijker zijn eigen ‘ikje’ en hoe minder aandacht hij kan geven aan de andere kinderen. Houd er wel steeds rekening mee dat niet alle kinderen op het feest aanwezig kunnen zijn. Je nodigt dan best nog 2 à 3 kindjes meer uit.

2. Kies een thema voor het feestje

Het lijkt misschien niet echt nodig, maar als je een thema hebt, is het gemakkelijker om versieringen, activiteiten en gerechten uit te kiezen. Kies het thema samen met je kind. Schrijf bijvoorbeeld enkele ideeën op en bekijk daarna welk thema het meest haalbaar is.

3. Plan voldoende activiteiten

Bij een themafeestje kun je gemakkelijk een geschikte activiteit of spelletje vinden. Kies je bijvoorbeeld voor het thema ‘piraten’, dan kan je de kinderen naar een schat laten zoeken. Houd er wel rekening mee dat kinderen snel dingen beu geraken en dat de activiteiten dus niet te lang mogen duren. Niet alle activiteiten moeten heel spectaculair zijn, je kan het ook heel eenvoudig houden. Denk maar aan zakdoek leggen, haasje over, verstoppertje … Als je spelletjes voor buiten hebt gepland, zorg dan ook steeds dat je een plan B hebt voor als het zou regenen.

4. Voorzie voldoende hapjes en drankjes

Op een geslaagd kinderfeestje mogen lekkere hapjes niet ontbreken. Zorg dus voor een mooi versierde taart of lekkere cupcakes. Onze blogger Kirsten deelde eerder al een lekkere yoghurt saffraan taart. Maar taart alleen is niet genoeg, je zorgt best ook voor een echte maaltijd. Pizza, kleine broodjes of hamburgers zijn eenvoudig te maken of te bestellen en je zal de meeste kinderen er een plezier mee doen. Als het buiten mooi weer is, kan je bijvoorbeeld ook worstjes op de barbecue gooien.

Contacteer ook op voorhand de ouders van de kindjes om te vragen of ze wel alles mogen eten. Sommige kinderen hebben bepaalde allergieën of lusten niet alles. In dat geval kan je dus nog voor een alternatief zorgen.

5. Plan een moment om de cadeautjes uit te pakken

Maak van het openen van de pakjes een speciaal moment. Wacht met pakjes te openen tot iedereen bij mekaar zit of maak er een spelletje van. Laat bijvoorbeeld alle pakjes rondgaan in een kring en wanneer de muziek stopt, mag het pakje dat de jarige vast heeft, opengemaakt worden.

Op een kinderfeestje kan het er nogal chaotisch aan toegaan. Er lopen tientallen kinderen rond die elk hun zinnetje willen krijgen. De dingen lopen dan ook niet altijd zoals gepland. En dat hoeft ook helemaal niet. Zolang je maar mooie herinneringen creëert voor later!

 

Fotocredits: Shutterstock

2 Comments on 5 tips voor een geslaagd kinderfeestje

  1. Mijn dochtertje was laatst uitgenodigd op een partijtje, waar ze het tamelijk ouderwets, doch zeer geslaagd hadden aangepakt: met zijn allen naar het bos om een speurtocht te doen, gevolgd door met zijn allen pannenkoeken bakken. Die moeder zat in een geweldige troep, maar de kinderen waren dolenthousiast.

    • Wat een goede tip! Dank je wel. Hier ben ik Olivia’s feestje aan het organiseren en wil het ook vooral down to Earth houden. Liefs Judith

Comments are closed.