Bij ons thuis zit Olivia in een enorme peuterpuberfase. Alle groenten worden zorgvuldig geselecteerd uit het eten en ik heb van alles geprobeerd om dit haar te laten eten. Helaas allemaal zonder resultaat. Voedingsconsulente Dilva schreef hier een mooi stuk over en deelt graag hele praktische en waardevolle tips. Dilva is in het dagelijks leven voedingstherapeut en gewichtsconsulent en hecht veel waarde aan voeding. Maar zij weet ook als geen ander door haar eigen ervaringen én de ervaringen vanuit haar praktijk, waar ouders zoal tegenaan lopen. Zij deelt graag waardevolle tips waar je direct mee aan de slag kunt.
Voeding en kind
“Ik wil niet eten”, dat horen wanhopige mama’s hun koppige peuters of hun bijdehandje kleuter vaak zeggen. Dag in, dag uit! Dat maakt helemaal niks uit, zo gaat het bij alle gezinnen met jonge kinderen.
Als ervaringsdeskundige weet ik wel dat het niet helpt als je de strijd continu aangaat. Eet je je bord niet leeg, nou dan maar het bordje opruimen. Graag of niet, volgende keer beter!
En natuurlijk blijft de vraag: Wat als het elke dag hetzelfde liedje is? Nou, mijn belangrijkste advies is heel simpel. Laat kinderen helpen in de keuken, ook al zijn ze nog heel klein. Ze vinden het hartstikke leuk om te doen “wat eigenlijk niet lijkt te mogen”, namelijk in de keuken staan wanneer mama of papa aan het koken is. Laat ze gezellig een paprika wassen, tomaatjes op de salade strooien of helpen met het tafel dekken etc., etc. Maak een gezellige boel van de keuken!
Een ander advies is: Samen eten! Hoe gezellig is dat! Als gezin aan tafel eten, zo ontstaat er een warme en liefdevolle sfeer voor de kinderen.En als laatste, geef je kind steeds kleine porties eten. Schep niet een heel groot bord vol met eten, want dat ziet er uit als een onbedwingbare berg want meestal het eten belandt overal behalve in hun mond!
Ach, uiteindelijk komt het allemaal goed. Wie weet, brengen mijn tips wat rust terug aan tafel.