In deze blog ga ik het met jullie hebben over het dragen van schoentjes. Want wanneer moet je je kleintje eigenlijk schoenen aantrekken? Wat zijn goede ‘eerste’ schoenen en wanneer kun je beter nog even wachten? Je leest het in dit artikel.

Leren lopen

Kinderen lopen gemiddeld vlak na hun eerste verjaardag. Maar voor ze dat kunnen, zijn er motorisch heel veel dingen die ze moeten kunnen. Denk bijvoorbeeld aan rollen, tijgeren, kruipen en zich optrekken aan de tafel, stoel of bank. Eigenlijk is het gebruik van schoenen in deze fase niet handig. Meer nog, je beperkt je kindje er zelfs mee. Wanneer je kindje nog niet kan rollen en het op de rug ligt te spelen in de box, zie je vaak dat het de benen boven de buik trekt. Zo oefent het de buik- en rompspieren, die het straks nodig heeft om te kunnen rollen.

>> LEES OOK: Voorkeurshouding: wat is het en wat doe je eraan?

Het optrekken van de benen is voor je kindje best zwaar. Als volwassenen ‘voelen’ we de zwaartekracht niet meer zo erg, maar voor een kindje is het best zwaar om ertegenin te werken. Wanneer je baby dan ook nog eens hele leuke, stoere en vaak zware sneakers aanheeft, is het nog een stuk moeilijker om de voeten op te trekken. Vanuit zijn positie moet je kindje namelijk naar de zij en uiteindelijk naar de buik rollen, en met zware schoenen wordt het hierin beperkt.

Lekker kruipen op je blote voeten

Wanneer dan wel?

De meeste kindjes gaan eerst staan aan een tafel of bank voordat ze kunnen lopen. Het is prima om hen dit op (antislip)sokken of zelfs op blote voeten te laten doen. Zo voelen ze goed wat de ondergrond doet en het maakt bovendien niet zoveel uit als ze de voet scheef neerzetten, die schuift immers vanzelf naar de juiste positie. Wanneer het kind echter schoenen draagt, is het een stuk moeilijker om te staan. De zolen zijn namelijk stug en ruw ten opzichte van de vloer, en de voetjes schuiven niet makkelijk mee als het kind gaat staan. Sokken zijn dan echt veel makkelijker en minder zwaar om mee te gaan staan.

>> LEES OOK: Overstrekken, waarom doet je kindje dat?

Zolang je kleintje alleen nog binnenshuis loopt, zijn schoenen echt overbodige luxe. Wij zelf lopen binnenshuis meestal ook niet op schoenen, maar dragen lekker sokken, toch?

Eerst lekker kruipen

Vooral in de fase waarin je kindje ook nog heel veel kruipt, zijn schoenen alleen maar lastig. Probeer het zelf maar eens uit! Ga op handen en knieën op de vloer zitten met je schoenen aan, liefst een paar lekker stevige sneakers. Kruip vervolgens over de vloer. Je zult voelen dat de positie van je voeten heel onnatuurlijk is. Door de schoen staat je voet ofwel scheef ten opzichte van de vloer, ofwel moet je je voet op zo’n manier neerzetten dat kruipen niet opschiet.

Meters maken moet je leren.

Hetzelfde mag je nu eens proberen met alleen sokken aan je voeten. Je zult voelen dat het veel makkelijker schuift op de vloer en dat de positie van je voeten bovendien veel beter is, wat ook veel fijner aanvoelt.

Zo ervaart je kindje dit ook. Zolang lopen en zeker buiten lopen nog niet aan de orde zijn, zijn schoenen overbodig om te dragen. Heb jij een kindje dat altijd z’n sokken uittrekt maar geen koude voeten krijgt? Prima, laat ze lekker uit. Heeft het wel koude voeten? Dan zouden dunne sloffen nog een optie kunnen zijn. Zo gaan de sokken iets moeilijker uit, maar kan je kindje nog net zo vrij spelen. Denk wel, kies voor sloffen zonder harde zolen. Anders krijg je immers hetzelfde effect als met schoenen.

In de blogpost van volgende maand ga ik het met jullie hebben over wat nou goed schoeisel is voor beginnende lopers. Ben je benieuwd waar je precies op moet letten? Je leest het volgende maand!

Wanneer kocht jij de eerste schoentjes van jouw baby? Leuk als je dit met ons wilt delen. Je kunt dit doen onder dit bericht of op onze Facebookpagina of Instagram.