Wie onder jullie heeft wel eens het gevoel dat de was doen een Never Ending story is? Wie durft er toe te geven dat er nog een berg te plooien / strijken was staat? Of dat de was niet gemakkelijk terug in de kleerkast geraakt? Waar zijn die kabouters toch …? Als je op een van deze vragen “JA” kan antwoorden dan kan je hieronder misschien wel een tip meenemen voor jouw wasroutine.

Tips voor een goede wasroutine

STAP 1 De basis van de wasroutine

De basis van deze hele wasroutine zijn natuurlijk de wasmanden of wastrommels waarin de vuile was wordt verzameld. Iedereen heeft er wel 1 of enkele in huis. Maar staan deze manden op de juiste plaats ? Het klinkt raar, maar is er strategisch nagedacht over de plaatsing ervan ?

Een wasmand die voor huisgenoten weggestopt staat is niet altijd even handig. Want dan belandt de was wel eens op hoopjes in een slaapkamer of badkamer.
Enkele evidente plaatsen: in elke slaapkamer 1, net buiten de badkamer, in je berging of zij-ingang zodat modder-kleren direct uit kunnen gedaan worden.

De regel voor wasmanden: niet te veel, maar genoeg om geen rondslingerende vuile was te hebben.Wasroutine | het verzamelen van was in verschillende wasmanden

STAP 2 Na het verzamelen van de vuile was komt het sorteren.

Voor personen die veel plaats hebben in huis is het ideaal om het sorteren direct in de juiste wasmand te doen. Maar dat wil zeggen dat je per kamer een systeem moet voorzien met 3 onderverdelingen. Er bestaan hier mooie en handige manden voor, maar de meeste mensen hebben hier geen plaats voor.

Voorzie dus in je wasruimte 3 wasmanden om de sortering in te doen.

Basissortering is: wit – donker – kleur

STAP 3 Het wassen van de kleding

Het wassen van al de vuile was natuurlijk  en daarna het laten drogen op een rekje of het drogen in de droogkast.

STAP 4 Opvouwen van de was

Nu je al de was op een hoop voor jou hebt liggen kan het opvouwen beginnen. Dit is zoals iedereen weet een hele karwei…

Laat hierin dus zeker je partner of kinderen een helpende hand zijn.

Enkele tips :

 • Was snel opplooien en weg leggen heeft als voordeel dat al je kleding zichtbaar in je kast hangt/ligt en dan kan je gemakkelijk kan kiezen.
 • Als je was te lang laat liggen moet je veel meer strijken achteraf en bestaat de kans dat propere stuks terug tussen de vuile was terecht komen.
 • Voorzie voor iedere inwoner een wasmand waarin zijn / haar opgeplooide kledingstukken komen. Deze kunnen dan meegenomen worden naar de kamer en weggelegd worden.

Als je merkt dat het wegleggen van propere was een probleem is, heeft dit meestal 2 veel voorkomende oorzaken :

 1. Je hebt te veel kleding. Deze kleding nog bij in de kast krijgen is een opdracht en het geheel is onoverzichtelijk. Dan moet je dringend een selectie in je kast doen en keuzes maken in wat weg kan en wat mag blijven.
 2. Je wasronde is te groot. Het plooien en wegleggen van al de was in 1 keer maakt je moedeloos. Oplossing hieronder.

Wasroutine | het verzamelen van was in verschillende wasmanden

STAP 5 Oppakken van routine

Je uiteindelijk wasroutine opmaken of wijzigen.

 • Ga voor kleinere wasrondes.
 • Leg je zelf een limiet op: 1 machine draait, 1 machine droogt / of op het rekje. Je steekt geen nieuwe machine in voordat je de eerste lading hebt opgeplooid. Zo blijft de berg was overzichtelijk !
 • Laat kinderen ondergoed en kousen mee sorteren. Laat kinderen en partners mee hun eigen wasmand naar de slaapkamer brengen en die kleding wegleggen.
 • Maak van deze routine gebruik om ook in diezelfde lege wasmand de vuile kleding terug mee naar de wasruimte te brengen. Een vaste wasplanning hebben is echt geen overbodige luxe.

Ikzelf was elke dag van de week 1 ronde (afwisselend wit – donker – gekleurd – wit – donker – handdoeken – lakens). Die wordt dan de volgende dag gedroogd en opgevouwen. Dit lijkt misschien veel maar ik geef jullie eerlijk mee dat ik nooit meer dan 1 wasmand vuile was of te plooien was heb staan.

Door deze routine te volgen ben ik elke dag max 15 min bezig met was insteken, oversteken naar droogkast en 1 wasmand te plooien. Iedereen neemt zijn eigen was mee naar boven (ik leg de was samen met mijn kinderen weg omdat ze nog maar 3 jaar en 5 jaar zijn) en vuile was komt terug mee naar beneden.

STAP 6 Hou vast en evalueer

Nu je wasroutine is opgezet moet je het een 6-tal weken de kans geven om zich van routine naar gewoonte te vormen. Wees niet te streng voor jezelf en wees vooral realistisch, Rome stond er ook niet in 1 dag.

Ik ben benieuwd wie zich hierin kan vinden en laat mij gerust weten hoe jullie het doen.

 

Voor meer info en een uitdaging rond het opruimen van je huis kan je aansluiten op de facebookgroep 365x opruimen.

2 Comments on Kleine wasjes, grote wasjes ..

 1. Maar hoe doe je dat dan met sorteren vd was die je gaat doen? En waar laat je de rest?

  • Ik neem alles mee naar de wasplaats. Daar doe ik de sortering. De kleur die ik die dag was gaat in de machine en de rest blijft in de wasmand tot het ook gewassen zal worden.

Comments are closed.