Bergen speelgoed in je huis, het is een beeld dat de meeste mama’s en papa’s wel zullen herkennen. Opruimcoach Tina geeft je in dit artikel handige tips om die grote hoeveelheid speelgoed aan te pakken en zo orde in de chaos te scheppen. Lees je mee voor het doorschuifsysteem van speelgoed? 

Te veel speelgoed op één plaats in je woning? Geen nood! Dat komt in heel veel gezinnen voor. Vooral in gezinnen met verschillende kinderen in diverse leeftijdscategorieën kan dit weleens uit de hand lopen.

Het is ook opvallend dat hoe meer speelgoed er is, hoe minder ermee gespeeld wordt. Dat is omdat je kind gewoon het overzicht verliest. Kinderen kunnen namelijk maar in beperkte mate in zich opnemen wat er beschikbaar is.

LEES OOK: De mooiste opbergers voor in je interieur!

Beperk de ruimte

Het is ideaal om te starten met het afbakenen van de speelzone. Door deze zone voor jezelf en je kinderen duidelijk af te bakenen, kan je ook bepalen wat je stockeerplaats voor speelgoed kan/mag worden.Doorgeefsysteem van speelgoed | Tips van de opruimcoach

Werk in de omgekeerde richting. Bepaal dus niet de hoeveelheid, die je dan vervolgens in 1 of 2 kasten gaat proppen, maar kies een kast en vul die met het speelgoed. Behoud daar vooral de regel “vol = vol”!

Beperk het speelgoed

Maar wat doe je dan met het overige speelgoed? Het speelgoed dat dus niet in die ene kast in de speelruimte kan? Daar komt het doorschuifsysteem dan aan te pas!

Zo start je :

  1. Voorzie een aantal bakken die je op een extra plaats (buiten de speelhoek) kan stockeren. Ideaal hiervoor zijn (doorzichtige) bakken die je vervolgens kan labelen.
  2. Verdeel dan AL het speelgoed in groepen. Bijvoorbeeld: blokken / poppen / auto’s / keukengerief / diertjes / …
  3. Bepaal dan hoeveel van deze groepen effectief een plaats kunnen krijgen in je beschikbare plaats in de speelhoek (zonder te proppen!).
  4. De overige groepen, die je dus in die extra bakken gaat stockeren, gaan in het doorschuifsysteem.

Dat wil zeggen dat je op vaste tijdstippen, bijvoorbeeld 1 keer per maand, de speelgoedbakken/speelgoedgroepen gaat wisselen tussen de stockageplaats en de actieve speelhoek.

Zo creëer je afwisseling en uitdaging omdat er altijd wel iets ‘nieuws’ is.Ook zal je kind creatiever en intensiever met het aangeboden speelgoed spelen, omdat hij/zij een beter overzicht heeft.

Enkele tips voor een doorgeefsysteem

  • Heeft je kind in een bepaalde speelgoedgroep geen interesse meer? Zet het dan voorlopig terug even weg. Haal het 2 maanden later nog een keer terug boven. Is er dan nog steeds geen interesse? Dan kan je overwegen om het weg te doen.
  • Bepaalde kinderen spelen met een bepaald soort speelgoed heel graag. Je kan deze groep dan ook continu aanwezig laten om te combineren met andere dingen. De creativiteit van je kinderen zal zeker gestimuleerd worden en ik ben er zeker van dat speelgoed opeens op andere leuke manieren zal gebruikt worden.

Probeer deze techniek zeker even uit. Je zal merken dat zowel jij als je kinderen aangenaam verrast zullen zijn van het effect van dit doorschuifsysteem!

Heb je zin om nog meer op te ruimen in je woning ? Neem dan zeker een kijkje op de website http://opruimgroep.be of in de Facebookgroep “365x opruimen“.

Tina Favache,
Opruimcoach en Auteur “Mijn Opruimboek”