Een postnatale depressie is heftig. Dat weten we allemaal. Patricia deelt vandaag hoe yoga haar uit haar postnatale depressie gered heeft. Een bijzonder aangrijpend verhaal met een mooi einde. Ook heeft zij een leuke kortingscode voor de lezers van Onlinelifestylemagazine.

Yoga is al jaren een onderdeel van mijn leven, ik mediteer regelmatig, eet gezond en ben bewust bezig met mijn gezondheid. Toch kon dat alles mij niet behoeden voor een postnatale depressie. Het duurde ruim een jaar voordat ik langzaam mezelf weer terug begon te vinden via yoga.

Backpacken door Zuidoost-Azië

In 2009 ben ik gaan backpacken door Zuidoost-Azië. Naast het feit dat ik verliefd werd op Thailand, werd ik verliefd op mijn toekomstige man. In 2012 ben ik naar Thailand verhuisd om bij mijn grote liefde gaan wonen. In 2013 werden wij gezegend met een prachtige dochter Luna. Zij was de makkelijkste en liefste baby die je maar kunt voorstellen. De roze wolk duurde jaren. Ik kon lekker thuisblijven bij mijn kleine meisje en genoot van iedere minuut.

2015

In 2015 werden we wederom gezegend met de geboorte van onze zoon Deva. Tijdens de zwangerschap waren er wat kleine voorvallen die bijdroegen aan een zwaardere zwangerschap. Niks dramatisch maar het maakte mij meer gespannen en ik maakte mij meer zorgen. Als tiener maakte ik me altijd al veel zorgen, maar ik dacht dat die tijd achter me lag. Toen de geboorte totaal niet verliep zoals ik gehoopt had werd het moeilijk om negatieve gedachten te weren.

De terugkeer naar Thailand

De afgelopen jaren had ik hard gewerkt om uit de negatieve gedachtestroom te blijven. Het ging zo goed, ik voelde me zo goed en toch viel ik in een gat. Beide kinderen zijn in Nederland geboren (voor de medische zekerheid). Bij onze dochter was het moeilijk om weer terug naar Thailand te gaan en familie achter te laten, maar eenmaal terug voelde ik me meteen thuis. Na de geboorte van Deva liep dat anders. Deva huilde veel, Luna was superjaloers, ik was weer begonnen met werken en ik miste mijn familie en vrienden heel erg. Ik miste de erkenning en aansluiting. Het duurde zo lang voordat ik toegaf hoe diep ik zat.

Ik saboteerde mijn eigen geluk door niet de mat op te gaan

Ik saboteerde mijn eigen geluk door niet de mat op gaan en niet te mediteren. Het is moeilijk om met je pijn te gaan zitten en het wegstoppen is makkelijker. Ik kon simpelweg niet op de mat gaan staan, want ik had een baby die huilde zodra hij maar dacht dat ik bij hem vandaan liep en een peuter die alleen aandacht wilde, dacht ik. Als ik er nu op terugkijk was het een manier om te voorkomen dat ik de stilte zou opzoeken op de mat. Zodra je immers stil wordt, komen er dingen boven waar je iets mee moet doen en daar was ik onbewust bang voor.

Yoga en de postnatale depressie

Toen Deva 6 maanden oud was kwam yoga weer op mijn pad. De mogelijkheid om een opleiding tot yogadocent te doen kwam voorbij. Ik wist meteen dat dit was wat ik nodig had. Al jaren droomde ik ervan om mijn kennis van yoga te verdiepen en een docentenopleiding te gaan doen. De timing was perfect. Ik voelde me alleen, overweldigd en verloren. Deze mogelijkheid om weer vertrouwen in mezelf te krijgen was super. Ik had contact met andere studenten, mijn mentoren en ik leerde zo ontzettend veel over de asana’s (fysieke gedeelte van yoga), over de filosofie… Maar bovenal leerde ik veel over mezelf. Alle lessen die je aan je studenten mee wilt geven, moet je zelf eerst ervaren voordat je deze kunt overbrengen. Ik moest dus diep gaan om oude wonden te helen en om mezelf te vergeven.

Terugkijkend op de zwangerschap en bevalling

De zwangerschap en de bevalling waren niet verlopen zoals ik wilde, maar mezelf daar de schuld van geven lost niks op. Dingen zijn gelopen zoals ze zijn gelopen. Ik heb geen spijt, want ik zou hier nu niet staan als het afgelopen jaar niet zo moeilijk was geweest.postnatale depressieEr is een mooie term voor in het Engelse: resilience. De capaciteit om snel te herstellen van moeilijke situaties. Een woord waar ik nu naar probeer te leven. Het leven is te kort om te blijven hangen in een negatieve situatie. Ik zou willen dat ik eerder om hulp gevraagd had, maar ik was er niet aan toe om het aan mezelf toe te geven.

Nurture Play Love

Ik ben er zelf sterker uitgekomen en de kennis die ik het afgelopen jaar heb opgedaan gebruik ik nu om andere moeders te helpen via mijn website Nurture Play Love (www.nurtureplaylove.com). Niet specifiek met een postnatale depressie maar met de struggles van allerdag. Ik gebruik yoga in de breedste zin van het woord. Het is namelijk tijd dat we de lessen van yoga van de mat halen en in ons leven gaan toepassen. Zou het niet fijn zijn om de rust en aandacht te kunnen bewaren zodra je van de mat afstapt? Yoga maakt je leven absoluut niet makkelijker, maar wat het wel makkelijker maakt is de manier waarop je omgaat als het leven even tegenzit. Resilience leert je om de pijn niet uit de weg te gaan en weg te stoppen. Het leert je om door de pijn heen te gaan, het een plaatsje te geven en de pijn te laten helen. Als we dit niet doen dan komt de pijn er op de een of andere manier uit. Fysiek, mentaal of emotioneel.

Astrologie

Naast mijn opleiding tot yogadocent deed ik er ook een cursus astrologie naast. Inmiddels ben ik ook gecertificeerd astroloog en help ik andere moeders een dieper inzicht te geven in hun leven. Naast yoga heeft dit me enorm geholpen mezelf te doorgronden. Zo begreep ik mijn eigen gedachtepatronen beter en kon ik ze op die manier makkelijker doorbreken omdat ik me er van bewust was. Een belangrijk onderdeel van mijn werk zijn geboortehoroscopen lezen. Deze schijnen veel licht op in je sterkte en zwakke punten, het maakt je bewust van dingen die je diep van binnen toch al voelt. Een geboortehoroscoop lezing zit vaak vol ‘oh ja momenten’!postnatale depressie

Kortingsactie

Speciaal voor de lezeressen van Onlinelifestylemagazine bied ik een 25% korting voor astrologielezing. Lees meer over geboortehoroscooplezingen (in het Engels) en boek een lezing!

Yoga heeft mij uit mijn postnatale depressie geholpen en de connectie met mijn innerlijke kracht hersteld. En met yoga bedoel ik niet alleen de fysieke kant van yoga, maar vooral de spirituele kant. Wat mij er uiteindelijk overheen geholpen heeft is om de lessen van mijn leven te betrekken. Ik doe niet aan yoga, ik ben yoga.

postnatale depressie

Het is tijd om het heft weer in eigen hand te nemen en self care weer hoog op je prioriteitenlijst te zetten, juist als moeder! Het is zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en de verantwoordelijkheid te nemen over je eigen geluk. Ik help je daar graag mee!

Disclaimer: ik ben geen dokter of psycholoog en ik kan alleen uit mijn eigen ervaring spreken. Denk je dat je in een postnatale depressie zit, zoek steun en hulp om je heen. Of dit professionele hulp is of in de vorm van vrienden en familie, je hoeft hier niet alleen doorheen te gaan!