Planning … Voor sommige mensen is het een evidentie, maar voor velen is het maken en bijhouden van een goede planning een lijdensweg. Door je kinderen van jongs af te betrekken bij je planning, geef je hen niet alleen een houvast, maar bereid je hen ook voor op het plannen dat ze op latere leeftijd zullen moeten doen. In dit artikel geeft opruimcoach Tina je handige tips over hoe je dit kan aanpakken met een planningsbord.

Plannen met kinderen, zo pak je het aan

De maatschappij verwacht van ons dat we tot in de puntjes geordend en georganiseerd zijn. Iedereen moet op tijd op het werk of op school zijn, alle ingrediënten voor een verse en gezonde maaltijd moeten dagelijks in huis zijn, het huis moet spik en span zijn … En niet te vergeten, je moet ook nog qualitytime met je gezin doorbrengen!

Betrek je kind bij de planning

Hoe je het ook draait of keert, onze kinderen zien deze dagelijkse struggle en zullen er zeker al op jonge leeftijd mee geconfronteerd worden. Als opruimcoach probeer ik naast de ouders, die mijn hulp op dit gebied inroepen, ook de kinderen niet uit het oog te verliezen. Niets is namelijk zo frustrerend als “van niets weten”, zelfs voor een jong kind. Daarom raad ik ouders aan om hun kinderen mee te betrekken in de dagelijkse planning en organisatie.

Dit is natuurlijk leeftijdsgebonden. Een kind van 2 à 3 jaar heeft maximaal een zicht op wat er zich diezelfde dag zal afspelen. Een kind van 5 jaar of ouder kan gemakkelijk een week overschouwen.

Planningsbord

Een planningsbord op kinderniveau is daarom ideaal als startpunt bij jonge kinderen. Dit geeft een visueel beeld van de dag of week. Hierdoor heeft je kind een houvast en voelt het zich betrokken in de gezinsplanning. Maak dit bord dan ook zeker niet te ingewikkeld in het begin! Bij een kind van 2 à 3 jaar beperk je je best tot 3 à 4 items (bv. Papa is vanavond niet thuis, maar mama wel + morgen ga je naar oma).

Eenmaal ze wat ouder worden, kan je dan hobby’s, uitstapjes, feestdagen … toevoegen. Zo kan je kind ook uitkijken en aftellen naar een leuk moment. Ook de keerzijde is belangrijk! Minder leuke verplichtingen zoals de tandarts, dokter of kapper krijgen een duidelijke timing waardoor kinderen hiermee beter leren omgaan.

Deze kleine stappen zijn een perfecte voorbereiding op het plannen en organiseren dat ze later als volwassene zullen moeten hanteren. Repetitief uitstelgedrag kan op deze manier van jongs af wat onderdrukt worden.

Maak van plannen dus een leuk gezinsgebeuren en geef het een centrale plaats in jullie gezin. Zowel ouder als kind zullen er voordeel uit halen!

Interesse in een kinderplanbord? Kijk zeker even op de website http://www.kinderplanborden.nl

Voor meer nuttige tips en weetjes over opruimen, planning en organisatie kan je een kijkje nemen in mijn opruimgroep : 365x opruimen – kinderspullen

Succes !

Tina, Opruimcoach en auteur Mijn Opruimboek