Het is zondag en dat betekent weer tijd voor een bijzonder verhaal. Wanneer je gaat scheiden en een nieuwe relatie krijgt, krijgt jouw nieuwe partner er soms automatisch kinderen bij. Vandaag deelt Kelly dat een plus-papa soms echt een feestje kan zijn. 

Plus-papa

Zodra er kinderen komen, ‘hoort’ er een vader en een moeder te zijn die voor altijd bij elkaar blijven. Zo hoort het nu eenmaal want zo hebben we dat geleerd. Maar…

Een tijdje geleden konden jullie lezen hoe mijn huwelijk op de klippen liep, mijn daaropvolgende relatie strandde, en ik mijn allereerste liefde weer in mijn hart en leven binnenliet. Jelle kwam niet enkel in mijn leven, maar ook in dat van de kinderen.

Ik had gekozen voor een nieuwe stap, een romantisch verhaal, de 4 kinderen niet. Voor hen was het moeten wennen aan een nieuwe man in ons huis. Terwijl ze ook definitief afscheid namen van hun echte vader. Die koos voor een ander, nieuw gezin. Een gezin waar zijn eigen kinderen geen plaats hadden. Onbegrijpelijk, hartverscheurend. De pijn die mijn kinderen nog elke dag voelen is hevig. Ze zijn erg sterk en prachtig die kinderen van mij!

Stiefvader

Als ik nu terug denk aan Jelle’s eerste twee jaar als stiefvader denk ik ook aan de moeite die het ons al gekost heeft om hem te positioneren als man en plus-papa in ons nieuwe gezin. Ik was in het begin echt alleen verantwoordelijk voor het reilen en zeilen en de opvoeding van mijn vier kinderen, en plots niet meer.

Jelle blies de eerste twee jaar eerder op de achtergrond een vrolijk melodietje mee. Absoluut normaal vond ik. Omdat hij zelf geen kinderen heeft wist hij, en ook ik echt niet wat we moesten verwachten van hem als papa. Voor mij is een plus-papa op alle praktische gebieden een echte ouder. Jelle zorgt elke dag mee voor de vier kinderen waarmee hij met hen feitelijk geen bloedband heeft.

De zorg samen

En die zorg samen is geweldig maar tegelijkertijd ook niet gemakkelijk.

Hij heeft soms (of zou ik “ vaak “ durven schrijven) een ander idee of instelling over opvoeding. Op zich niet zo erg denk ik, er mogen verschillen zijn, maar het is wel belangrijk om samen bepaalde basisafspraken te maken met de kinderen. Dat is net zo belangrijk bij ons als in een “gewoon” gezin. Ik moet wel toegeven dat ik druk voel in de opvoeding en beslissingen. Ik als mama heb de primaire verantwoordelijkheid voor de kinderen, en Jelle ondersteunt. Straffen worden dus ook altijd door mij gegeven.
(Naar Jelle zijn idee misschien wat te weinig, hij vindt me wat te soft als mama, hahaha)

Frustraties en meningsverschillen

Kortom makkelijk is het zeker niet. De frustraties over meningsverschillen en stress treffen iedereen op een andere manier. Als het voor mij teveel word, dan roep ik de hele kudde bij elkaar voor een gezinsvergadering in de zetel.

Laat mij een kat een kat noemen: toen ik verliefd werd en hij op mij, kreeg hij de kinderen er gratis bij. We stonden er toen niet bij stil dat we ons nog druk gingen maken over cadeautjes, huiswerk, dingen als tafelmanieren, vakantieregelingen, opvoeding, hoeveel tijd voor tv of computer, ruzies met en door de echte papa ,enzovoort. 

Avontuur

Je weet in het begin totaal niet in welk avontuur je je stort, correct!

Maar laat ik nu vooral dit even zeggen: We voeden ONZE kinderen op met dezelfde waarden. We hebben hetzelfde doel. We willen dat ze opgroeien als sterke en assertieve mensjes die hun plan leren trekken in het leven. Als ze groot zijn, mogen ze doen wat ze graag doen, ze mogen hun passie volgen en we zullen hen sturen in hun talenten. Maar waar we vooral allebei naar streven is dat onze kinderen respect tonen. En dat ze opgroeien als gelukkige kinderen die later blij zijn met de keuzes die ze gemaakt hebben.

Tot slot recht ons mijn hart….

Lieve Poepi, liefste pluspapa

Gedicht

Jij bent goed genoeg voor ons,
Je hebt niemand iets te bewijzen.
Je onvoorwaardelijke liefde is alles wat wij nodig hebben.
Geloof in jezelf als papa.
Je bent geweldig zoals je bent.
Beloof ons dat je dit altijd zal onthouden.
Je bent dapperder dan je gelooft, sterker dan je denkt.
We houden van de woorden die je gebruikt om ons te troosten.
Ook houden we van je verhalen die je ons vertelt.
We houden van je grapjes en de manier hoe je danst.
We houden van het leven dat jij als plus – papa met ons deelt.

Je bent onze held!
Raven, Bronke, Storm, Zef en Kelly

 

 

 

1 Comment on Bijzonder verhaal: Wie heeft een superheld nodig als je een plus-papa hebt?

Comments are closed.