Iedere ouder vindt zijn of haar kindje bijzonder, maar wanneer er iets opvallends aan de hand is, voelt elke ouder dit haarfijn aan. Zo ook Daisy. Haar zoontje Jens was anders, maar Daisy kon dit niet direct plaatsten. Toch was haar gevoel juist, want haar zoontje bleek hoogbegaafd te zijn. Lees snel verder voor haar verhaal. 

Even voorstellen: mom Daisy

Ik ben Daisy en ik ben mama van twee kids. Al sinds mijn puberteit droomde ik ervan om mama te worden. Ik was dol op babysitten, was vastbesloten om later juf te worden en ik zou ook alles doen voor mijn toekomstige kinderen. Dat was mijn droom.

Op 22-jarige leeftijd studeerde ik af als leerkracht lager onderwijs. Dat stukje droom was dus al realiteit. Ik ging samenwonen met mijn vriend. We hadden een eigen huisje, nu nog kindjes … Het duurde een jaar voor we zwanger werden. Ik was door het dolle heen. Ik keek er zo naar uit om mama te worden! Na 38 weken werd onze zoon Jens geboren. Hij woog 2,250 kg en was 46 cm groot. En het belangrijkste: hij was kerngezond.

Meteen een bijzonder gevoel

En toch had ik een bijzonder gevoel … Een gevoel dat ik niet kon thuisbrengen.
Ik genoot elke dag van de aanwezigheid van mijn baby’tje, maar dat vreemde gevoel bleef.
Na twee dagen kon mijn kleine man zijn hoofdje al optillen. Enkele maanden later sloeg hij het kruipen vrolijk over, want stappen was veel leuker.

Toen Jens 1,5 jaar oud was, sprak hij al meer woorden dan ik voor mogelijk hield. Zelfs zijn articulatie was verbluffend duidelijk. Toen hij op 2,5-jarige leeftijd naar de eerste kleuterklas ging, sprak hij niet enkel duidelijk en met rijke woordenschat, hij sprak ook al aardig wat Engels. De kleuterjuf was verbaasd dat hij telkens in een andere taal antwoord gaf op haar vragen.

Tweede kleuterklas

In de tweede kleuterklas merkten we op dat Jens helemaal geen tekeningen maakte, maar wel een sterk inzicht had in de wereld en zijn omgeving. Hij was duidelijk een denker en geen doener. Verkeersborden kende hij als geen ander en kon hij ook toepassen. Hij riep ons zelfs tot de orde als we de snelheidslimiet lichtjes overschreden. We hadden een “gps” op de achterbank die ons feilloos vertelde waar er voorrang was en welke snelheid gewenst was.

Hoogbegaafd

Een test bevestigde ons vermoeden: Jens was hoogbegaafd. Onze zoon had een hoog IQ en had sterke inzichtelijke vaardigheden. Fantasie had hij voldoende, maar hij kon die perfect onderscheiden van de realiteit.

Hij is erg bijzonder, onze zoon. Maar al die gaven en talenten hebben ook een keerzijde. Op vijfjarige leeftijd kreeg Jens allerlei angsten. Wat als mama plots dood zou gaan in het verkeer? Wie zou hem dan verzorgen? Speeltuigen vond hij ook gevaarlijk, want als je erop speelt kan je van een grote hoogte vallen en je been breken. Over alles denkt hij te veel na. Bovendien blijven de “negatieve” gedachten vaak het meest hangen.

Hoe ga je hiermee om als ouder?

Voor ons als ouders werd dit een hele opgave. Ikzelf besloot om kindercoach te worden. Zo zou ik niet alleen voldoende tools hebben om mijn eigen zoon te helpen, maar kon ik ook andere kinderen en hun ouders helpen als ze ergens tegenaan liepen. Ik specialiseerde me in hoogbegaafdheid en volgde zelfs een opleiding tot hypnosetherapeut voor volwassenen en kinderen. Die tools geven me meer kracht als ouder en geven me een beter beeld van Jens’ bijzondere kijk op de wereld. Toch blijft het een uitdaging, want je eigen kind reageert toch nog altijd anders dan een vreemd kind in de praktijk.

Veel angsten hebben we al kunnen omzetten in krachten. En als het toch even een obstakel wordt, roepen we de hulp in van een collega-coach om ondersteuning te bieden daar waar ik dat niet kan. Soms sta je als ouder immers te dicht bij je kind en dat beperkt je in zekere mate.

Elke dag weer is het een uitdaging en verbaast Jens ons met de nieuwe info die hij weer heeft opgepikt, maar ook met de nieuwe gedachten die hem vasthouden en tegenhouden. Jens is een kind dat zich nooit helemaal kind voelt en toch geniet van het kind-zijn, al is dat niet altijd zo onbezorgd als bij andere kinderen.

Mijn droom? Die is voor mij bereikt! Ik ben juf, mama van twee prachtige zonen, kindercoach en hypnotherapeut in een eigen praktijk. Ik zou het niet anders willen … Dankzij Jens heb ik mijn levensdoel gevonden en kan ik mijn ervaring en kennis doorgeven aan andere ouders die ook uitgedaagd worden door hun kind.