Liam is een behoorlijk ondernemende baby. En hoe graag we dit avontuurlijke karakter ook aanmoedigen, een bewegelijk kind levert soms wel gevaarlijke situaties op. Het plaatsen van traphekjes was daarom een echte must in huize Kinderfavorites. Aangezien we hier ons uitgebreid in verdiept hebben, delen we in dit artikel graag onze beste tips bij het plaatsen van een traphekje en onze persoonlijke keuze; namelijk de traphekjes van Safety 1st.

Traphekje plaatsen: Meten is weten

Voordat je een traphekje kunt uitzoeken is het belangrijk om het trapgat op te meten. Bedenk ook goed waar je het traphekje wilt plaatsen (wij raden je aan zowel boven als onder aan de trap én op andere onveilige plekken in huis). Afhankelijk van de lengte van je kind moet het traphekje zelf 65 of 75 cm hoog zijn, gemeten vanaf het punt waarop je kind met zijn voet kan staan. Openingen mogen maximaal 6,5 cm zijn. Laat je eventueel adviseren in een speciaalzaak als je wilt weten welk traphekje het beste bij jouw huis past.

LEES OOK: Op zoek naar een peutermatras

Uitgebreid testen voor gebruik van traphekjes

Voordat je een traphekje in gebruik neemt het belangrijk om het traphekje uitgebreid te testen. Duw er eens tegen aan met je heup en rammel er aan. De openingen test je met je gebalde vuist. Deze mag er niet door passen. Laat je hand langs alle kanten glijden en voel of er nergens scherpe punten, schroeven, splinters of onafgewerkte punten aan zitten. Controleer vervolgens (met de instructies) of je het traphekje goed bevestigd hebt. Zelfs een traphekje dat aan alle veiligheidseisen voldoet, is onveilig als hij niet goed bevestigd wordt.

Baby die op de trap klimt | Welk traphekje kopen?

Wel of geen automatisch slot bij het traphekje?

Wij hebben gekozen voor een traphekje met een automatisch slot. Wel zo praktisch als je de trap af komt lopen met je handen vol, in de haast wel eens vergeet een traphekje dicht te doen of simpelweg geen enkel risico wilt lopen. Wij controleren wel altijd of het traphekje inderdaad op slot zit door er even tegen aan te duwen. Eventueel is een traphekje dat een harde klik geeft als hij in het slot valt ideaal (al raden wij je aan om dit blijven te checken). Bekijk in de winkel ook of het traphekje dicht valt als hij op een kleine kier blijft staan.

Tweedehands traphekjes

Traphekjes kun je –net als de rest van je kindermusthaves- prima tweedehands kopen. Let er hierbij wel op dat het traphekje nog aan alle veiligheidseisen voldoet. Zo is een spijlen- of schaarhekje verouderd en eigenlijk altijd onveilig. Contacteer daarom eerst de fabrikant of doe onderzoek online. De Consumentenbond heeft bijvoorbeeld heel veel traphekjes getest en op de website kun je heel veel veilige én onveilige traphekjes terugvinden. Controleer tot slot of het traphekje nog in goede staat is. Hiervoor kun je de bovenstaande tips prima gebruiken.

Baby die op de trap klimt | Welk traphekje kopen?

Review van ons traphekje

Wij hebben voor in ons nieuwe huis traphekjes van het merk Safety 1st geplaatst. Dit zijn betrouwbare en super veilige traphekjes die automatisch dicht vallen. Hij is bovendien makkelijk te monteren én past bij elk interieur. Wij hebben de traphekjes geplaatst toen Liam 9 maanden was, maar eigenlijk was dit aan de late kant. Wij willen jullie dus echt op het hart drukken om op tijd traphekjes te plaatsen om ongelukken te voorkomen. Je koopt de traphekjes van Safety 1st online of in een speciaalzaak.

Een breed assortiment van traphekjes vind je bij Van Asten Babystore. Hier hebben wij onze traphekjes ook vandaag. Een overzicht vind je via onderstaande link.

 

Een uitgebreid overzicht vind je HIER!

 

Fotocredits:
Traphekje, Door A-photographyy van Shutterstock
Baby op trap, Door Teerawat Anothaistaporn van Shutterstock