Wat doe je als jouw kind te maken krijgt met een verlies van dichtbij? Denk dan bijvoorbeeld aan een overlijden, maar ook door een scheiding kan een kind een rouw- en verliesfase doormaken. Hoe ga je hier als ouder mee om? Kun je dit zelf “oplossen” of schakel je hulp van buitenaf in? Vandaag op de blog een interview met Adrie Groot van Koekje bij de “T”, rouwbegeleider voor kinderen.
Rouw en verlies begeleiding
Ik ben Adrie Groot, moeder van vier volwassen kinderen. Afgelopen jaar heb ik de HBO-opleiding Rouw en Verlies afgerond bij Buro Nazorg in Zwolle. Die opleiding ben ik gestart omdat ik regelmatig zelf met vragen en onduidelijkheden zat en omdat ik binnen de scholen waarin ik werkzaam ben, leerlingen tegenkom die worstelen met een stukje verlies. Denk bijvoorbeeld aan: overlijden van een naaste, echtscheiding, vluchtelingen en in- en uithuisplaatsing bij pleegkinderen.
Hoe is Koekje bij de “T” ontstaan en waarom de keuze om kinderen te gaan begeleiden in hun rouwproces?
Koekje bij de “T” is ontstaan vanuit mijn werkzaamheden binnen het onderwijs en een verplichte stage. Voor wie het kent: het is een soort “Taarten van Abel” idee. Door het laagdrempelig te houden kunnen en willen kinderen best veel over zichzelf vertellen. De grote A van aandacht speelt hierin een grote rol. Dit in combinatie met koken blijkt goed aan te slaan.
Ik vind het belangrijk dat kinderen steeds serieus genomen worden, of hun verdriet nu klein of groot is. Het is belangrijk dat er iemand luistert zonder te oordelen. Niks is goed of fout, dit is zijn/haar verhaal. Samen met de kinderen probeer ik het “probleem” in hapklare brokken te verdelen en zo inzicht te geven. Kinderen zijn sterk en flexibel en ze moeten zichzelf niet onderschatten. Ze moeten leren om gebruik maken van hun “empowerment”, hun eigen kunnen. Zo leren ze zelf de regie te nemen, wat ook betekent dat ze “nee” mogen zeggen.
>> LEES OOK: OOTD Girls
Denk jij dat er in deze tijden meer behoefte is aan individuele begeleiding of staat men er meer voor open dan vroeger?
De huidige tijd laat het meer toe. Vroeger speelde dit ook wel als het ging over het verliezen van een naaste. Maar scheiden bijvoorbeeld lijkt tegenwoordig bijna een “trend’. In mijn beleving kwam dit vroeger veel minder vaak voor. Vroeger ging men minder snel uit elkaar. Maar ik wil daarmee natuurlijk niet zeggen dat dit de juiste keuze was voor ouders én kinderen.
Wat vind jij het allermooiste aan dit werk?
Het mooiste aan mijn werk vind ik het pure van de kinderen. De kracht die ze bezitten om zich aan te passen, de openheid en eerlijkheid. Het geeft ook veel voldoening om te zien dat kinderen écht geholpen worden als er iemand de tijd en de moeite neemt om naar hen te luisteren.
Rouw is de achterkant van liefde.
Heb je nog een advies dat je aan onze lezers wilt meegeven?
Iedereen rouwt op zijn eigen manier en tempo. Probeer te zien en te voelen waar de pijn ligt. Hou contact met het kind en kijk op de achtergrond mee. Doe ook leuke dingen samen, al verdrink je zelf. Zorg verder voor voldoende support van buitenaf, zodat je ergens terecht kan als je het zelf even niet meer kan of weet. Wat ook enorm belangrijk is: neem kinderen en hun verdriet altijd serieus.
Bij echtscheidingen wil ik het volgende advies meegeven: zet je eigen belang aan de kant en maak er geen vechtscheiding van. Blijf in contact met je ex-partner, zeker als er nog jonge kinderen zijn. Jullie blijven tenslotte (ook gescheiden) de vader en moeder van jullie kind. Kinderen kunnen niet scheiden, ouders wel.
Liefs, Adrie
Wil je naar aanleiding van dit artikel meer informatie, dat kan door een reactie achter te laten of een email te sturen aan info@onlinelifestylemagazine.com. Zij zullen je in contact brengen met Adrie Groot.
>>> VOLG ONS OP FACEBOOK