Yeah! Het is vrijdag en dat betekent dat een leuke mama haar ervaringen deelt omtrent het moederschap. Vandaag deelt mom Eline haar ervaringen. Ze vertelt ons waarom ze ervoor koos om thuisblijfmoeder te zijn. Ook deelt ze haar favoriete shops en haar leukste uitjes. Lees je weer mee?

Even voorstellen: mom Eline

Vertel eens wat over jezelf. Wie ben je, waar woon je en hoe ziet jouw gezinssituatie eruit?
Hoi! Ik ben Eline, 30 jaar en ik woon samen met mijn grote liefde/man Rus, onze zoon Joshua (1 jaar) en onze hond Blue in Den Helder. Rus is duiker van beroep en werkt voornamelijk offshore. Dit betekent dat hij vaak voor langere periodes op zee zit. Ik heb er dan ook voor gekozen om in ieder geval het eerste jaar thuisblijfmoeder te zijn. Stilzitten kan ik niet en ik hou sinds mijn zwangerschap dan ook een mommy en lifestyle blog bij, genaamd elineleito.com.

Zwangerschap

Hoe is je zwangerschap verlopen?
Mijn zwangerschap is eigenlijk heel goed verlopen. Ik heb het geluk gehad dat ik weinig last had van verschillende kwaaltjes. Ik heb me tot aan de bevaling ontzettend goed en fit gevoeld. Maar zoals denk ik veel moeders wel herkennen, brengt een zwangerschap ook veel onzekerheden met zich mee, zeker in de prille beginperiode. Ook wij hebben deze periodes meegemaakt. Zo heb ik bijvoorbeeld veel last gehad van bloedverlies en hebben we een doorverwijzing naar het AMC in Amsterdam gekregen na de 20-wekenecho. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen!
Wist je het geslacht en waarom heb je ervoor gekozen om dit wel of niet te horen ?
Dit is eigenlijk nooit echt een issue geweest. Rus en ik wilden het allebei gewoon weten zodra het te zien was. Het is veel makkelijker om te focussen op één naam, de kleertjes, het kamertje … We zijn hier ook open over geweest naar andere mensen toe.

>> LEES OOK: Afscheid nemen met Monuta

Bevalling

Hoe is je bevalling verlopen?
De bevalling liet nogal lang op zich wachten. Joshua had het blijkbaar nog heel erg naar zijn zin in mijn buik! Na een paar keer gestript te zijn geweest door de verloskundige (zonder resultaat), ben ik na 41 weken en 5 dagen ingeleid in het ziekenhuis. Ik heb eerst een ballonkatheter gehad om de baarmoeder rijper te maken en te zorgen voor ontsluiting. De dag daarna ging ik aan een infuus met weeënopwekkers. Ik vond dit heftig! Zodra het infuus aan ging, kwam ik al meteen in de ene na de andere weeënstorm terecht. Ik vond het moeilijk om daarmee om te gaan. Ik had immers totaal geen tijd om erin te komen of om tussendoor op adem te komen. Het is vanaf toen allemaal wel redelijk snel gegaan, want ongeveer 6,5 uur later kwam Joshua ter wereld!
Hoe heb je je voorbereid op de bevalling?
Van tevoren zijn we naar een voorlichting over bevallen in het ziekenhuis geweest, zodat we wisten waar we terecht zouden komen en hoe het er daar aan toe zou gaan. Ik vond dit zelf erg prettig! Daarnaast heb ik over zaken nagedacht als pijnbestrijding en mijn voorkeur ook besproken met mijn man. Verder heb ik me er niet echt op voorbereid. Een bevalling loopt nooit zoals je het van tevoren eventueel bedenkt. Ik heb er dan ook voor gekozen om het gewoon over me heen te laten komen en wel te zien hoe het zou gaan. We weten allemaal dat het pijn doet en dat het nou eenmaal moet, maar er is er nog nooit eentje blijven zitten ;-).

De zorg als thuisblijfmoeder

Hoe bevalt het dat de zorg veelal op jouw schouders valt?
Als Rus zoals laatst vier weken op zee zit, vervolgens anderhalve week thuis is en daarna weer vier weken op zee zit, zeg ik wel eens dat ik een parttime singlemoeder ben. (Respect trouwens voor alle alleenstaande ouders!) De meeste van onze familieleden en vrienden wonen op een afstand van 2 uur rijden. En ja, zonder echte achterban is het soms best pittig! Zeker op dagen dat je bijvoorbeeld ziek bent, word je weer even met je neus op de feiten gedrukt. Maar ik geniet er ontzettend van om met Joshua te zijn en ben dan ook ontzettend dankbaar dat ik het eerste jaar zo veel tijd met hem heb kunnen spenderen. En nu Rus een andere baan heeft en we niet meer aan Den Helder gebonden zijn, is het dan ook de bedoeling om snel terug te verhuizen naar onze familie en vrienden.

Op uitstap

Wat is jouw favoriete uitstapje met je kids?
In onze vrije tijd trekken we er graag op uit. We hebben een hond, dus we zijn sowieso veel buiten te vinden. We hebben het geluk om in een hele mooie omgeving te wonen dicht bij het strand, parken en het bos. Ik vind het dan ook heerlijk om na een lange wandeling een drankje te doen bij een strandtentje of te lunchen bij het pannenkoekenhuis. Ik kan ook heel erg genieten van uitjes naar de dierentuin/kinderboerderij, zwemmen of een (nieuwe) stad verkennen. Als Rus weg is, hebben Joshua en ik altijd onze wekelijkse smoothie- en koffiedate bij ons favoriete tentje in de stad. Dat is echt een van mijn favoriete momenten van de week!
Wat neem je standaard mee in je tas als je op stap gaat?
Billendoekjes/snoetenpoetsers en een hydrofiel. Dat is handig voor alles! Voor vieze handen, snotneuzen of als slab.

Shoppen

Wat is jouw favoriete shop?
Ik ben dol op Zara. Verder bestel ik veel online. Zo vind ik louandblue, petozzi en toddlersandtees heel leuk. Ik probeer sowieso vaak wat duurdere items te combineren met budget koopjes. Instagram is hier heel geschikt voor! Er zijn daar heel veel leuke kleine ondernemers te vinden waar je voor leuke prijsjes zelfgemaakte broekjes kunt kopen.

Eten en slapen

Hoe je een schema aan wat betreft eten en slapen?
Al sinds het begin kijken we heel erg naar Joshua en wat hij op dat moment nodig heeft. Toen hij nog een baby was, probeerden we wel echt een vaste regelmaat aan te houden zoals slapen-eten-spelen/knuffelen-slapen. De tijden konden variëren, maar toch zie je dat er op een gegeven moment een soort van vast ritme ontstaat. Ook toen gingen we er al veel op uit en deed Joshua overdag weleens zijn slaapjes in de wagen. ’s Avonds lag hij wel gewoon altijd in bed. Inmiddels is Joshua alweer 1 jaar geweest en doet hij nog één slaapje overdag. De ene dag heeft hij daar om 11.30 uur al behoefte aan, de andere dag pas om 13.00 uur. We doen hier niet moeilijk over en proberen hier zo veel mogelijk rekening mee te houden, zodat hij zijn slaapjes gewoon in bed doet.

Tips

Wat zou je toekomstige moeders willen meegeven?
Kijk vooral goed naar je eigen kindje en luister naar je eigen gevoel. Veel mensen komen met goed bedoelde adviezen en dit kan je soms best onzeker maken. Zeker als je voor het eerst moeder bent geworden en je nog vol hormonen zit, ben je nog zoekende. But momma knows best! En vergeet niet, je bent niet alleen maar moeder, maar ook nog partner en gewoon jezelf. Gun jezelf af en toe die me-time als je daar behoefte aan hebt en ga op date met je partner om heel even alleen maar oog voor elkaar te hebben. En als laatste: geniet! Hoe cliché ook, maar dat eerste jaar gaat zó snel voorbij. Koester alle momenten!