Normaal gesproken komt er op zaterdag een Q&A online. Maar omdat we leuke nieuwe mama’s in ons team hebben toegevoegd zijn er een aantal verschuivingen gaande. Zo zal de Q&A met mom vanaf heden op vrijdag verschijnen. Vandaag mocht ik Leonie voor de Q&A het hemd van het lijf vragen. Zo is zij dolgelukkig met haar partner en zoontje en heeft tal van leuke bezigheden. 

Zij stelt zich eerst graag aan jullie voor.

Even voorstellen: mom Leonie van Milan

Vertel eens wat over jezelf. Wie ben je, waar woon je en hoe ziet jouw gezinssituatie eruit?
Ik ben Leonie (28), getrouwd met Erik en we wonen in Ugchelen. In juli 2016 zijn we voor het eerst papa en mama geworden van onze mooie zoon Milan en wat zijn we trots en blij met hem! Ik speel handbal en vind het leuk om creatief bezig te zijn. Haken, naaien, DIY-en vind ik een heerlijke bezigheid.Leonie

Favoriete shop

Wat is jouw favoriete shop?
Dat is een lastige vraag. Ik ben gek op stoere zwart-witte kleertjes voor Milan met hippe printjes of leuke teksten en ook gepersonaliseerde items vind ik erg leuk. Zo shop ik bijvoorbeeld graag bij CarlijnQ en VanPauline, maar ook merken als Tumble ’N Dry, Name It, Z8 en Noppies vind ik leuk. Sinds kort stap ik ook graag de stoffenwinkel binnen om mooie stofjes te kopen en daar zelf broekjes van te maken.Onlinelifestylemagazine Leonie

Ouder zijn en werken

Hoe combineer je het ouderschap met je werk?
Ik heb de luxe om fulltime voor Milan te mogen zorgen. Milan is altijd vrolijk en een echte lachebek, wat is het genieten om de hele dag met hem samen te mogen zijn! Het is zo leuk om hem te zien leren en ontwikkelen.Onlinelifestylemagazine Leonie

Onmisbaar item

Wat is volgens jou een onmisbaar item voor iedere baby?
Wij vonden het heel prettig dat Milan de eerste maanden bij ons op de kamer sliep in een co-sleeper. Wanneer Milan ’s nachts huilde hoefde ik soms alleen even een arm uit te steken en hem een aai over zijn hoofdje te geven en dan sliep hij weer door. Ook voor de nachtvoedingen hoefde ik dus niet mijn bed uit (wat overigens niet lang duurde, want Milan sliep al gauw door). Wij hadden de Chiggo Next2me aan ons bed staan. We hadden voor dit bedje gekozen, omdat deze wat groter is en aangezien mijn man en ik allebei lang zijn en we dus ook een lang kindje verwachtten, dachten we dat ons kindje hier langer in zou kunnen liggen. Milan heeft er ongeveer 7 maanden in geslapen. Omdat hij toen ging kruipen en zelfstandig kon gaan zitten, werd het gevaarlijk om in de co-sleeper te slapen.

Na 7 maanden over naar eigen kamer

Sinds die tijd slaapt Milan in zijn eigen ledikant op zijn eigen kamer. Dat ging gelukkig gelijk heel goed.
En oké, het zijn geen items, maar ze zijn voor ons echt onmisbaar; familie! Het is zo fijn om op ze terug te kunnen vallen wanneer het nodig is. Soms moet ik me gewoon weer even opladen en wat bijslapen. Dan passen opa en oma op Milan, ze helpen hier een beetje in huis of ik klets gewoon even van me af. Heel erg fijn als je op ze kunt rekenen!
En natuurlijk zijn luiers echt onmisbaar, want zonder zou het toch wel een flinke smeerboel worden (en die pamperkontjes zijn ook zo schattig!).Onlinelifestylemagazine Leonie

Standaard mee in de tas

Wat neem je standaard mee in je tas als je op stap gaat?
Natuurlijk neem ik altijd luiers, schone kleren, een slabber en hydrofiele doeken mee. Daarnaast ook altijd een speeltje en wat maisvingers, daar is Milan dol op!Onlinelifestylemagazine Leonie

Meest gebruikte item

Welk item heb je het meest gebruikt?
We gebruiken veel hydrofiele doeken in alle soorten en maten. Daar kun je er echt niet genoeg van hebben! Ik gebruik ze als spuugdoek of om Milan na het douchen lekker in te wikkelen, om hem af te drogen, als inbakerdoek, als zonnescherm of als schone ondergrond tijdens het verschonen in bijvoorbeeld een restaurant. In het begin gebruikte ik ook wel eens een hydrofiele doek om mezelf en hem af te dekken wanneer ik in het openbaar voedde, zodat Milan niet zoveel afgeleid was van alles wat er om hem heen te zien was. Maar je kunt ze ook gebruiken om kiekeboe te spelen, dat vindt Milan altijd zo grappig! En omdat ze zo lekker zacht zijn en in veel leuke kleuren en toffe printjes te krijgen zijn, kun je de doeken ook leuk gebruiken als achtergrond voor een foto.Onlinelifestylemagazine Leonie

Lievelingsspeeltje

Wat was zijn lievelingsspeeltje?
De bijtring van Sophie de Giraf, houten speelgoedauto’s, een knuffel van Happy Horse en ballen zijn favoriete speeltjes van Milan. Ik hou vooral van passief speelgoed voor Milan. Het stimuleert hem om zelf te spelen.

Eerste hapjes

Wat waren zijn eerste hapjes?
Milan kreeg als eerst worteltjes te eten. We volgen de rapley-methode, dus de eerste 6 maanden kreeg hij volledig borstvoeding en vanaf 6 maanden krijgt hij hele stukken groente en fruit. We bieden dit in hele stukken aan en dus niet gepureerd of hapklaar. Daarnaast geef ik nog steeds borstvoeding. Het mooie van deze methode vind ik dat Milan, net als bij de borstvoeding, zelf bepaalt wat hij wil eten, hoeveel en in welk tempo. Ook ontwikkelt hij de mondmotoriek goed en leert hij verschillende smaken en texturen kennen. Het is zo leuk om te zien hoe hij het eten ontdekt en er ook echt van geniet.

Schema eten en slapen

Hou je een schema aan wat betreft eten en slapen?
We hebben niet een heel strak schema. Ik vind het vooral belangrijk om op de signalen van Milan te letten. Als hij wat begint te jengelen en in zijn ogen begint te wrijven, dan weet ik dat het tijd is om naar bed te gaan. Ook merk ik aan hem wanneer ik hem aan de borst moet leggen. Tussen de vaste eetmomenten (fruit, broodje en avondeten) voed ik Milan op verzoek.

Slapen

Over het algemeen heeft hij wel redelijk vaste tijdstippen. Zo wordt hij ‘s morgens rond 7 uur wakker en dan voed ik hem. Tegen een uur of 10 krijgt hij een stuk fruit en meestal doet hij kort daarna een kort slaapje. Tussen de middag eet hij samen met mij een broodje en ’s middags slaapt hij weer een uurtje of 2. Als hij wakker wordt krijgt hij thee met een maisvinger. Avondeten doet hij gelijk met ons, zo rond 17.30 uur. En om omstreeks 20.00 uur krijgt hij nog weer de borst en gaat dan naar bed voor de nacht.

Favoriete uitstapje

Welk uitstapje is favoriet met je kids?
Een stuk wandelen met Milan in de kinderwagen vinden we heerlijk, even lekker eropuit.
We vinden het ook erg leuk om met Milan te zwemmen. Elke maandagavond gaan we naar babyzwemmen. Leuk om te zien dat Milan steeds vrijer wordt in het water en er ook echt plezier in heeft. Buiten de lessen om gebruiken we veel de babyswimmer, een nekzwemband voor baby’s en kleine kinderen tot ongeveer 3 jaar. Als Milan deze zwemband om krijgt, dan wordt hij al helemaal enthousiast. Het leuke is dat hij vrij kan bewegen en tot zijn schouders onder water zit.

Samen met vriendje op pad

Milan heeft een beste vriend, Jenoah, en hij is 1 dagje jonger dan Milan. We spreken geregeld met elkaar af. Dan wandelen we, shoppen en lunchen we in de stad of we spreken bij elkaar af zodat de jongens daar gezellig samen kunnen spelen.
Verder kijk ik er erg naar uit om straks samen op de fiets naar de Apenheul te gaan. Daar hebben we een seizoenskaart, dus we zullen er vast geregeld te vinden zijn; gezellig samen aapjes kijken!

Lievelingsgerecht

Welk gerecht is zijn lievelingsgerecht?
Milan is dol op wortels, bloemkool en yoghurt. Zodra we hem in zijn stoel zetten en we het eten op tafel zetten dan begint hij al te spartelen. En als het hem te lang duurt (het moet soms even afkoelen), dan kan hij er een beetje boos van worden. Ook is Milan gek op maisvingers.Onlinelifestylemagazine Leonie

Tips toekomstige moeders

Wat zou je toekomstige moeders willen meegeven?
Geniet! Ik weet het, het klinkt zo cliché, maar echt, de tijd gaat zo snel! Ik kan me herinneren dat mensen tijdens de zwangerschap tegen me zeiden, geniet er straks maar van, want voor je het weet zijn ze het huis uit. Toen dacht ik, dat zal allemaal wel meevallen. Maar daar moet ik toch op terugkomen.

Oké, Milan is natuurlijk nog lang niet het huis uit, maar dat de tijd snel gaat is toch echt wel zo.

Oké, Milan is natuurlijk nog lang niet het huis uit, maar dat de tijd snel gaat is toch echt wel zo. Het echte kleine baby zijn is er zo snel af. Voor ik het wist rolde Milan zich om, begon hij te brabbelen en nu kruipt hij de kamer rond en gaat hij staan. Waar ik eerst Milan moest vermaken (terugdraaien wat hij toen zelf nog niet kon, speelgoed aangeven enz.), vermaakt hij mij nu (ik ren en vang de hele dag achter hem aan).

Dus wat ik toekomstige moeders mee wil geven, geniet bewust van elk moment! Maar ook, maak eens tijd vrij voor jezelf

Dus wat ik toekomstige moeders mee wil geven, geniet bewust van elk moment! Maar ook, maak eens tijd vrij voor jezelf. Ik vind het zo fijn om af en toe eens met vriendinnen af te spreken en bijvoorbeeld uit eten te gaan zonder kinderen. Je hebt zulke andere gesprekken wanneer de kleine er niet bij is en het geeft ook echt even ontspanning. Ook sport ik een avond in de week, heerlijk vind ik dat!

Centering pregnancy

O ja, en mocht je net zwanger zijn en je kunt via je verloskundigenpraktijk meedoen aan centering pregnancy, dan zou ik dat zeker aanraden! Het is als het ware een combinatie van de zwangerschapscontroles en een informatieve en gezellige bijeenkomst met andere vrouwen die allemaal ongeveer even ver zwanger zijn. Dit allemaal onder leiding van de verloskundige. Naast dat je veel informatie krijgt over de zwangerschap, bevalling en alles wat daarbij komt kijken, vond ik het ook heel prettig om ervaringen uit te wisselen en elkaar van tips te voorzien. Ik heb er veel nieuwe en gezellige contacten aan overgehouden en het leuke is dat onze kindjes maximaal 1,5 maand met elkaar schelen!