De koelkast is een van de meest gebruikte items in ons huishouden. Toch gaat er vaak behoorlijk wat chaos schuil achter deze deur. Tijd om hem op te ruimen en schoon te maken dus! Zo kunnen er met dit warme weer extra veel lekkere hapjes en drankjes in. In dit artikel helpt opruimcoach Tina je alvast op weg.

Koelkast, here we come

Voor we van wal steken, neem je bij de hand:

 • Een vuilnisbak
 • Een warm sopje
 • Maak best de vaatwasmachine al leeg zodat bakjes en verloren doosjes er direct in kunnen
 • Wat kuismateriaal (sponsje)

Ik maak jullie planning natuurlijk niet, maar het is het handigst om deze opruim te doen op de dag voordat je naar de winkel moet gaan. Zo heb je een goed beeld van wat je moet inkopen en bovendien is je koelkast op dat moment waarschijnlijk het minst gevuld, waardoor je minder werk hebt.

Stap 1 om de koelkast op te ruimen

Bekijk de buitenzijde van de koelkast eens kritisch. Hangt deze vol met tekeningen, briefjes, kalenders, magneten …? Dan wordt het tijd om deze een andere bestemming te geven. Een of twee tekeningen mogen natuurlijk, maar je ijskast is geen uit de hand gelopen agenda of opbergplaats voor tekeningen. Ook magneten die stuk of onhandig zijn, kan je beter verwijderen. Dit geeft je keuken of berging al meteen een ander uitzicht.

Stap 2 koelkast schoonmaken

Neem alles uit de koelkast, ook alles wat in de deur staat. Maak van de gelegenheid gebruik om alle legplanken en bakken eens goed af te kuisen. Let op, een koelkast blijft een elektrisch toestel, dus opgelet met veel water! Let ook op met glazen legplanken die je vanuit de ijskast rechtstreeks in een warmwaterbad zou steken. Deze zouden kunnen barsten.

Bekijk nu van elk item de vervaldatum en gooi de vervallen producten direct weg. Zet geen dingen terug in je koelkast waarvan je weet dat ze nooit opgegeten zullen worden.

Stap 3 tips om koelkast in te ruimen

Nu kan je alles terug georganiseerd inladen. Hierbij enkele tips om rekening mee te houden:

 • In de deur heb je de grootste temperatuurverschillen. Leg daar dus zeker geen eieren.
 • De deur zwenkt ook elke keer open en dicht. Zet er dus enkel flessen of brikken die goed afsluitbaar zijn.
 • Gebruik de bovenste legplanken voor producten die reeds klaargemaakt zijn en geen verdere bereiding meer nodig hebben, zoals kaas, yoghurt, boter, charcuterie, etensrestjes …
 • Melk zet je best ook daar en niet in de deur van je koelkast
 • De onderste legplanken kan je gebruiken voor vlees en vis die nog bereid moet worden. Als een pakje rauw vlees open is, sluit het dan goed terug af of steek het in een doosje.
 • Steek onbereide en bereide vlees of vis NOOIT samen !
 • Door onbereide voedingswaren onderaan te leggen, voorkom je ook dat er gedrup zou komen op je bereide voedingswaren.
 • De meeste koelkasten hebben tegenwoordig twee vershoudbakken onderaan. Meestal kan je ook de vochtgraad van deze bakken regelen met een roostertje. Groenten hebben een hogere vochtigheidsgraad dan fruit, dus je kan groenten en fruit best in aparte bakken leggen.
 • Het is ook best handig om charcuterie bij elkaar in glazen bakjes te houden. Zo heb je alles direct bij elkaar en een duidelijk overzicht van wat er nog is. Op die manier voorkom je verstopte/vergeten pakjes.

Nu je koelkast weer optimaal georganiseerd is, weet je perfect wat je moet inkopen.

Heb je zin om nog meer op te ruimen in je woning ? Neem dan zeker een kijkje op de website http://opruimgroep.be/ of in de Facebookgroep “365x opruimen”.

 

Tina Favache, Opruimcoach

1 Comment on Een “coole” koelkast opruimen doe je zo!

Comments are closed.