De keuken is een van de belangrijkste ruimtes in je woning. De indeling ervan is dus ook cruciaal. En met indeling bedoel ik niet zozeer de plaats van je ijskast en je kookvuur. Daarvoor bestaat er immers de zogenaamde driehoektheorie, die veelvuldig gebruikt wordt door keukeninstallateurs. Nee, als ik het heb over indeling, dan bedoel ik alle kleine ditjes en datjes die als werkgerief worden beschouwd in een keuken.

Start met het eetgerei

Om te beginnen is het belangrijk om te bepalen waar je gezin eet. Is dat aan een tafel in de keuken? Of eten jullie juist aan een kookeiland of misschien in een totaal andere ruimte? Op basis daarvan gaan we ook beslissingen nemen over het ‘eetgerei’. Deze categorie bestaat uit al het materiaal dat je nodig hebt om de tafel te dekken: borden, glazen, tassen, bestek …

Het is niet handig als je deze spullen moet nemen terwijl iemand aan het koken is. Dan loop je namelijk in de weg. Om dat te voorkomen, berg je deze categorie best aan de buitenzijde van je keuken op, en idealiter zo dicht mogelijk bij de eetplek. Indien er kinderen in huis zijn, kan je ook nog rekening houden met de plaatsing van bijvoorbeeld plastic bekers en kinderbordjes. Heb je hier de ruimte voor, zet ze dan in een kast die makkelijk toegankelijk is voor de kinderen.

Daarna het kookgerei

De tweede categorie in de keuken bestaat uit het ‘kookgerei’. Binnen deze categorie valt al het materiaal waarmee je in de keuken aan de slag gaat om iets lekkers klaar te maken. Dat gaat van potten tot ovenschotels, taartvormen of een vleesklem. Deze spullen ga je centraal in je keuken plaatsen, zodat je er makkelijk bij kan tijdens het koken. Enkele voorbeeldstructuren die je hierin kan volgen, zijn :

  • potten en pannen nabij het kookvuur,
  • ovenschotels en glazen of keramieken potjes nabij je oven,
  • bakgerei meestal op een iets hogere plek, omdat dit meestal zeer licht materiaal is dat je niet dagelijks nodig hebt,
  • plastic opbergpotjes in de buurt van de ijskast
  • elektrisch materiaal onderaan in een kast (gezien het gewicht) en in de nabijheid van je werkblad.

Rust en vrede in de keuken

Als je de bovenstaande tips toepast, zal je merken dat je op twee plaatsen bestek tegenkomt. Dat is immers zowel eet- als kookmateriaal. Een goede oplossing hiervoor is om één lade in de buurt van de eettafel te vullen met vorken, messen en lepels. In de buurt van je werkblad en het kookvuur voorzie je dan een lade met het andere materiaal, zoals scheplepels, scharen, keukenmessen …

Als je deze twee categorieën kan onderscheiden en een logische plek geven in je keuken, zal je merken dat er rond etenstijd meer harmonie is in deze ruimte, omdat niemand mekaar meer voor de voeten zal lopen. Natuurlijk is een strikte grens hierin bewaren onmogelijk. Maar als je het eens van op een afstandje bekijkt en overdenkt, zal je zeker tot nieuwe inzichten komen.

Succes !

 

Voor meer opruimideeën en leuke uitdagingen kan je terecht op http://opruimgroep.be/ of je kan je aansluiten bij “365x opruimen

Tina Favache, Opruimcoach en auteur “Mijn Opruimboek”

1 Comment on De perfecte indeling voor je keukengerei

  1. Ik heb een erg klein keukentje. Dit maakt het scheppen van orde tot een constante noodzaak. Ik huldig overigens het principe dat alleen in een opgeruimde keuken de juiste vibraties heersen voor het bereiden van een goede maaltijd. Je tips over rust en vrede in de keuken komen dus heel goed aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code