“Wat moet ik toch doen met al die tekeningen en werkjes? Het zijn er zoveel dat ik het overzicht zoek ben…” Als opruimcoach is dit een van de standaard vragen die ik krijg bij gezinnen met kinderen.

Het klassieke antwoord dat je tegenwoordig van iedereen wel zal krijgen, is dan ook “Digitaliseer dat!” Ik sta dan ook helemaal achter dit antwoord, maar hoe begin je eraan als je meer dan 100 tekeningen en 30 knutselwerkjes hebt liggen?
Hierbij wat tips.Tekeningen en knutselwerkjes opbergen | alle tips

Tips om tekeningen en knutselwerkjes op te bergen

Stel om te starten jezelf hierin een doel. Het doel kan zijn om 8 á 10 stuks over te houden. De keuze ligt hierin bij jou.

Neem elke tekening of werkje vast en stel je volgende vragen :

  • Is dit een duplicaat of dubbel? Als je kind veel hetzelfde tekent, heb je waarschijnlijk al 5 tekeningen van een vliegtuig of een boom.
  • Is dit een origineel? Het is leuker een zelf getekende tekening bij te houden, dan een ingekleurde tekening uit een kleurboek.
  • Vertegenwoordigt dit de specifieke leeftijd van je kind? Kan ik deze tekening vergelijken met de tekening van 2 jaar geleden, toen mijn kind nog niet binnen de lijntjes kleurde ?
  • Is er een persoonlijke connectie? Het is leuker een werkje bij te houden van je gezin, dan eentje van de machtige superman.
  • Hoeveel tijd is er in dit werkje gestoken? Het is evident eerder dingen bij te houden, die heel veel werk hebben gekost, dan iets dat snel snel is gemaakt.
  • Wat wil je kind zelf graag bijhouden? Stel je kind hierin geen open vraag ! Op de vraag “Wil je deze bijhouden?” zal je kind automatisch JA antwoorden. Vraag liever “Welke van deze 5 wil je houden?” Op die manier moet er een keuze gemaakt worden en zal die keuze ook bij je kind met meer overweging gemaakt worden.

Opruimen knutselwerkjes

Nu je deze grondige selectie hebt gemaakt, kan je afscheid nemen van de overige werkjes en tekeningen zonder je schuldig te voelen. Je hebt hierin namelijk grondige en doordachte keuzes gemaakt. Als je wil, kan je deze selectie nu digitaliseren of effectief mooi klasseren in een map.

Ikzelf heb een boek waarin elk schooljaar 4 bladzijden bevat, van elk van mijn kinderen. Een bladzijde is voorzien om een selectie van een 8-tal tekeningen of werkjes digitaal tentoon te stellen.

Mochten jullie vragen hebben, stel ze gerust.

Veel succes !

Tina Favache

http://www.quali-time.be

6 Comments on 101 tekeningen en knutselwerkjes

  1. Digitaliseren vind ik niet zo leuk, maar de tips voor de ‘schifting’ zijn zeker handig! De kunstwerken worden nu eerst tentoongesteld op de deur van de trapkast en gaan daarna óf in de papierbak óf in een grote map. Nu alleen nog onthouden om er steeds een datum / leeftijd op te zetten…

  2. Ik fotografeer elk werkje en bundel dit zo voor elk jaar. De ‘speciale’ werkjes zoals zn eerste poppetje of zelf geschreven woordjes bewaar ik apart.

    • Heel normaal dat je uiteindelijk dingen gaat weg gooien he 🙂
      Het belangrijkste is dat je je er goed bij voelt.

Comments are closed.