Wanneer ik de titel typ, schiet ik al een beetje in de lach. Want hoe kan ik nou ultieme slaaptips geven voor wanneer je moeder bent? Dit hangt natuurlijk van zoveel externe factoren af. Maar ik doe toch een poging! En wellicht heb jij er nog een mooie aanvulling op? 

Ultieme slaaptips voor mama’s

Elke mama weet dat wanneer je kids ’s nachts aan het spoken zijn, er weinig van een goede nachtrust in huis komt. Maar ook wanneer je een partner hebt die snurkt, is dit soms dubbel zo lastig. Gelukkig slaapt Olivia over het algemeen goed, maar afgelopen week was het ‘huilen met de pet op’. Daarom heb ik waardevolle tips opgezocht en deel ik mijn ervaringen. De tips die ik meegeef, helpen voor mij goed, maar dit is natuurlijk wel een beetje persoonlijk.

Want hoe zagen mijn nachten eruit afgelopen week?

Ik ging rond 21.30 uur naar bed. Dat is relatief vroeg, maar sinds de wintertijd is ingegaan, vind ik het heerlijk om er op tijd in te gaan. En toen werd Olivia wakker om 23 uur … Ze vroeg om water. Nou, dat kan gebeuren, want we hebben allemaal wel eens dorst, laten we eerlijk zijn!

Vervolgens zijn we beiden weer in slaap gevallen. Toen was het 0.30 uur. Ik schrok wakker doordat Olivia ineens keihard begon te huilen. Ik zat rechtop in mijn bed, want was er in godsnaam aan de hand? Zou ze uit bed gevallen zijn? Gelukkig was dit niet aan de orde en leek het op een droom. Ik vind dat toch lastig. Moet je een kind dan optillen of een aai of kus geven? Ik vind dat zo zielig. Ik besloot om dat laatste te doen, omdat ik haar ook weer niet wakker wilde maken.

>> LEES OOK: Diary week 45

Toen was het 2 uur. Regan was in slaap gevallen op de bank en kwam naar bed. Op de een of andere manier is dat altijd lastig om ‘zachtjes’ te doen.

Inmiddels werd het 3 uur. Ik viel weer in slaap, om vervolgens weer wakker te schrikken omdat Olivia naast mijn bed stond. Ze was haar ‘birkie’ (Afrikaans voor beer) kwijt. Ontzettend sneu natuurlijk, dus wij midden in de nacht ons bed uit om birkie te zoeken.

20 minuten later

Uiteindelijk lag ik 20 minuten later weer in bed, klaarwakker. En dan word je nog een soort van boos omdat het niet lukt om te slapen. Dat werkt natuurlijk alleen maar averechts! Na wat ontspanningsoefeningen te hebben uitgeprobeerd, die ik ooit als tip heb gekregen, ben ik blijkbaar toch weer in slaap gevallen.

>> LEES OOK: Dag van de mantelzorg

Ik werd vervolgens om 6 uur wakker met enorme trek … Ik ben aan het lijnen en blijkbaar eet ik dan soms toch te weinig. Dus besloot ik om maar uit bed te gaan en te gaan werken. En vooral niet na te denken over hoe ik de dag zou doorkomen.

Gelukkig was deze nacht een incident en gebeurt dit lang niet elke dag. Maar als deze dagen er zijn, dan is het toch behoorlijk heftig. Daarom deel ik vandaag een aantal waardevolle tips. Doe er je voordeel mee en vul desnoods dit lijstje aan met jouw ultieme slaaptip.

Tips slapen

Overal hoor en zie je slaaptips voor kids, maar de mama’s worden veelal over het hoofd gezien. Dat is ook niet zo gek, want een moeder moet ten alle tijde klaar staan en kan niet moe zijn. Maar het is natuurlijk wel van wezenlijk belang dat ook moeders aan hun rust toekomen! Daarom deel ik vandaag een aantal tips om je hopelijk net even een betere nachtrust te geven.

Mijn slaaptips:

  1. Ga sporten. En probeer dit het liefst te doen aan het einde van de middag of het begin van de avond. Er wordt namelijk beweerd dat dit de slaapkwaliteit gunstig beïnvloedt.
  2. Zorg overdag voor voldoende licht. Dit heeft een gunstig effect op je biologische klok.
  3. Leg je mobiel niet naast je kussen. Zelf ben ik hier wel af en toe schuldig aan. Nog even instagrammen of kijken hoeveel bezoekers ik had op de blog. Maar dit is natuurlijk hartstikke storend. Daarnaast beweren onderzoekers dat er een ongunstige straling vanaf komt.
  4. Een gemiddelde slaapkamertemperatuur van 18 graden Celcius schijnt het beste te zijn. Frisse lucht hoort hier ook bij. Dus ventileer regelmatig door lekker de ramen open te zetten en verschoon minimaal een keer per week je bed.
  5. Wij hebben zijden beddengoed. Het is nooit bewezen, maar ik slaap er vele malen beter door. Dit beddengoed had ik in de dramatische nacht van afgelopen week niet. Dus dit zou ik ook nog de ‘schuld’ kunnen geven ;-).

Het beddengoed dat wij op bed hebben liggen, komt van Yumeko. Ik heb deze prachtige shop al eerder genoemd toen wij voor Olivia een nieuw bed aanschaften. Wij hebben voor ons bed een wit dekbedovertrek gekozen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat wanneer ik alles licht houd, dit een bepaalde rust uitstraalt.

En extra leuks nieuws: dit dekbedovertrek is momenteel in de sale. Je koopt het hier vanaf €89,95. Uiteraard heeft de shop nog veel meer moois. En zeker wanneer je naast ‘mooi’ ook van hoogwaardige en duurzame kwaliteit houdt. Neem gerust een kijkje op de website. Wij vinden het zeker de moeite waard!

Heb jij zelf nog aanvullingen op deze tips? Leuk als je dit met ons deelt! Dat kan in de comments.

 

 

1 Comment on Ultieme slaaptips voor mama’s

  1. De tip die ik regelmatig krijg is: Besteed af en toe je kind uit… Zouden wij ook wel eens kunnen doen.

Comments are closed.