Vaak worden er verschillende termen gebruikt voor een prikkelbare baby. Bijvoorbeeld ‘een baby met koliek’, ‘een huilbaby’ of een ‘overprikkelde baby’. Belangrijk is dat je goed kijkt naar de signalen die je baby geeft en dat je gaat achterhalen wat de eventuele oorzaak kan zijn.
>> LEES OOK: Darmkrampjes
Hoe herken je een prikkelbare baby?
De meeste baby’s laten dit zien in de leeftijd van 0 tot 4 maanden. Vaak begint het al op de leeftijd van een paar weken. Het wordt vervolgens steeds erger en voor je het weet zit je in een cirkeltje waar je niet zo gemakkelijk uitkomt.
Een prikkelbare baby kan je herkennen aan:
- Veel huilen
- Moeilijk in slaap vallen
- Korte slaapjes (hazenslaapjes)
- Snel schrikken
- Veel onrust en spanning in het lijfje
Ook zie je dat een prikkelbare baby zichzelf moeilijk kan afsluiten en dus continu openstaat voor prikkels. Het zijn net kleine sponsjes die alles interessant vinden maar daardoor oververmoeid raken. Vooral aan het eind van de dag vertonen deze baby’s de meeste onrust.
Oorzaken prikkelbare baby
- Reflux
- Voedingsallergie
- Darmkrampjes – ga naar tips bij darmkrampjes
- KISS-syndroom
- Andere medische oorzaak
- Jouw baby is een temperamentvolle en nieuwsgierige baby die de wereld om zich heen zo leuk vindt dat hij zich er niet voor kan afsluiten.
Gevoelig zenuwstelsel
Baby’s die snel overprikkeld zijn, hebben een gevoelig zenuwstelsel dat minder goed prikkels kan verwerken. Alles wat ze zien, voelen, horen, ruiken en proeven is versterkt. Kijk eerst of er medisch gezien misschien iets kan zijn. Ga naar de huisarts, kinderarts of overleg met het consultatiebureau. Volg altijd je gevoel, je intuïtie heeft vaak gelijk! Vervolgens zijn er zeker een aantal dingen die je kan doen. Dit noem ik ook wel prikkelreductie.
Tips bij een prikkelbare baby
Ga aan de slag met prikkelreductie
Een prikkelbare baby heeft het meest baat bij rust, regelmaat en voorspelbaarheid. Lekker ouderwets, maar om de cirkel te doorbreken, is dit de eerste stap!
In de video onderaan dit artikel leg ik alle tips nog extra uit. Ik vertel hoe je ze toepast en wat de tips precies inhouden. Het zijn tips! Volg altijd je eigen gevoel en sta je ergens niet achter, dan moet je het vooral niet doen!
Tip 1
Regelmaat, rust en voorspelbaarheid
Tip 2
Verminder de hoeveelheid speelgoed en bekijk goed waar er speelgoed ligt. Er ligt best geen speelgoed in bed, en ook niet te veel in de box.
Tip 3
Beperkt het aantal uitjes en visites per dag.
Tip 4
Vertraag al je handelingen. Leef in de versnelling van je baby. Ga van versnelling 6 naar versnelling 1 en wees je bewust van de snelheid van al je handelingen.
Tip 5
Draag je baby veel bij je. Je kan je baby in de eerste maanden niet verwennen. In de eerste plaats moet er een goede hechting plaatsvinden en dat creëer je door veel te troosten, op te pakken, bij je te nemen en te dragen in een draagdoek/draagzak.
Tip 6
Ook voor prikkelbare baby’s is masseren erg fijn. Masseer alleen niet te lang. Kijk goed naar de signalen van je baby. Moe is moe, dan stop je.
Mochten deze tips niet helpen, huilt jouw baby echt heel veel, laat je baby zich moeilijk troosten? Vertrouw altijd op je gevoel en doe er iets mee. Ga naar je huisarts, osteopaat, of het consultatiebureau. Neem af en toe tijd voor jezelf en zorg goed voor jezelf.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Babymassageonline.