Leren schrijven in groep 3 is een hele grote verandering. Voor ons was het thuis een grote verandering en daarom heb ik via instagram een oproep geplaatst voor tips. Ik kreeg hier heel veel leuke reacties op en uiteindelijk heeft Mandy, leerkracht van groep 3 een mooi stuk voor Kinderfavorites geschreven. Met heel veel schrijftips kunnen we hier allemaal direct mee aan de slag.

Leren schrijven in groep 3

Al een flinke tijd geef ik met veel plezier les aan groep 3 op de basisschool. Na uitstapjes in andere groepen kan ik vol overtuiging zeggen dat ik groep 3 het allerleukst vind. De kinderen maken in dit schooljaar zo`n transformatie door en ik vind het heerlijk om hier mijn steentje aan bij te dragen. Toch is het naast een interessant en leuk jaar ook een enorm intensief jaar. Het leesonderwijs, maken van sommen bij rekenen, minder spelen, aan een tafeltje zitten en het leren schrijven zorgt bij een aantal kinderen voor de nodige struggles. Vooral bij het schrijfonderwijs heb ik regelmatig leerlingen met de handen in het haar zitten.

LEES OOK: Aanvullende schrijftips door de kinderfysiotherapeut! 

Het nut van schrijven

Ondanks dat nu bijna alles digitaal kan is schrijven veel meer dan wat gekrabbel op een blaadje. In de hersenen gebeurt er namelijk van alles terwijl er geschreven wordt. Zo moeten de hersenen en spieren goed samenwerken. Daarnaast komen er ook een flink aantal vaardigheidsgebieden aan bod, zoals handvaardigheid, visuele waarneming, ritme en ruimtelijke oriëntatie. Niet iets om te skippen dus!
Om te kunnen schrijven zijn er een aantal voorwaarden die beheerst moeten worden. Denk hierbij aan een goede ooghandcoördinatie, kritisch waarnemen en een goede ontwikkeling van grove en kleine motoriek.Dit meisje leert schrijven in groep 3. Wij delen schrijftips om de schrijfontwikkeling te stimulerenOm het leren schrijven daar waar mogelijk is soepeler te laten verlopen zijn hier een aantal activiteiten met schrijftips die bij mij in de klas altijd goed aanslaan.

Schrijftips

Scheerschuim en schrijfontwikkeling

Schrijven in scheerschuim is een oefening die, naast dat de meeste kinderen het een groot feest vinden, ook erg leerzaam is. Het helpt bij het verbeteren van de fijne motoriek. De scheerschuim spuit ik gewoon op hun tafeltjes. Nadat ik de kinderen eerst even zelf aan laat modderen met de scheerschuim geef ik daarna gerichte opdracht: maak met twee handen tegelijk dezelfde beweging of zet een streep in het midden en maak met twee handen tegelijk een tekening. Ook oefen ik hier groot de schrijfletters.

Schrijfdoos

In de schrijfhoek heb ik twee ‘schrijfdozen’ staan. Dit is een bak waar ik om de zoveel tijd ander fijn materiaal in stop. Voorbeelden van materialen die ik hier wel eens stop zijn linzen, rijst, zand en zout. Daarnaast liggen allemaal opdrachtkaarten van vormen of letters die de leerlingen in de schrijfdoos met hun vinger namaken.

Kralen rijgen stimuleert fijne motoriek

Naast de schrijfdoos heb ik in de schrijfhoek ook kralen om te rijgen en kralen voor de kralenplank liggen. Dit stimuleert de fijne motoriek ook enorm.

Kleien

Een andere goede motoriekoefening is kleien. Ik laat de kinderen balletje rollen, letters maken van klei etc.

Afwisselend materiaal

Tijdens knutselen en vrij spelen zorg ik dat er verschillend materiaal aanwezig is om mee aan de slag te gaan. Persoonlijk vind ik het werken met wasco erg fijn. De leerlingen moeten meer kracht zetten tijdens het werken met wasco dan met bijvoorbeeld stiften. Tijdens het werken met deze weerstand ontdekken zij de juiste krachtdosering.

Pengreep oefenen

Een ander belangrijk punt van het schrijfonderwijs is de pengreep. De voorkeur gaat uit naar de driepuntsgreep. Het potlood steunt hierbij op de middelvinger en wordt soepel vastgehouden tussen de duim en wijsvinger. Tijdens het schrijven wordt het potlood bestuurd door kleine buiginkjes, strekkingen van de spieren en draaiing van de gewrichten (dynamisch).
Naar mijn mening is het een probleem als de pengreep van een kind niet dynamisch is of pijn doet tijdens het schrijven. Zodra dit opvalt grijp ik dan ook in. Soms helpt een gedichtje om te helpen bij de juiste pengreep, soms werkt het markeren van het deel op het potlood waar de vinger geplaatst moet worden en soms werkt het gebruik van een gripper.Dit kind uit groep 3 gebruikt een gripper om te leren schrijven

Al met al komt er nog een hoop kijken bij het schrijfonderwijs. Duidelijk is wel dat eerst de grove motoriek goed ontwikkeld moet zijn om te komen tot een goede fijne motoriek voor het schrijfonderwijs.