Voor sommigen onder jullie is dit misschien parate kennis, maar toch kom ik op vele plaatsen cosmetica tegen die al jaren geopend is. Hoe lang kan je een mascara of lippenstift eigenlijk gebruiken? Ik zocht het voor jullie uit en ging met deze tips al aan de slag in meerdere badkamers.
Zoals vele andere producten zijn ook make-up en andere schoonheidsmiddeltjes aan bederf onderhevig en zijn ze maar gedurende een relatief korte tijd te gebruiken. Op de meest recente cosmetische producten is inmiddels een houdbaarheidsindicatie te vinden: een kleine afbeelding van een potje met een geopende deksel en een cijfer, dat aangeeft tot hoeveel maanden na opening het product te gebruiken is. Op oudere producten is geen houdbaarheidsindicatie te vinden. En dat maakt het dus best wat moeilijk. Verder is de houdbaarheid natuurlijk ook afhankelijk van de kwaliteit van het product, van de verpakking en van de manier waarop het product wordt bewaard.
Houdbaarheid cosmetica
- Foundation: Voor vloeibare foundation wordt in het algemeen een houdbaarheidsperiode van 1 jaar tot 1 ½ jaar na opening van de verpakking aangehouden. Foundations op waterbasis bederven sneller dan foundations op basis van olie. Behalve deze houdbaarheidsindicatie is het belangrijk om ook op de uiterlijke kenmerken van het product te letten.
- Poeder en blush: De gangbare houdbaarheid van poeder en blush varieert van 1 tot 2 jaar. Ook hier is het belangrijk dat je het product, voordat je het weer gebruikt, goed bekijkt. Gebruik geen poeders of blush die van kleur veranderd zijn of vreemd samenklonteren.
- Lippenstift en lipgloss: Voor lippenstiften geldt in het algemeen een periode van 1 tot 2 jaar. Bewaar je lippenstift bij warm weer in de koelkast om de ‘levensduur’ ervan te verlengen. Lipgloss heeft een beperktere houdbaarheid. De vloeibare massa maakt gloss tot een aantrekkelijk plekje voor bacteriën.
- Oogpotloden en lippotloden: Voor oogpotloden en lippotloden geldt een houdbaarheid van ongeveer 1 tot 3 jaar. Regelmatig slijpen gaat de groei van bacteriën tegen. Vloeibare eyeliners zijn maar beperkt houdbaar. In regel kun je ze beter niet langer dan 6 maanden gebruiken.
- Oogschaduw: Oogschaduw op poederbasis blijft, net zoals poeder en blush, ongeveer 1 tot 2 jaar, goed. De houdbaarheidsdatum van vloeibare oogschaduw is korter. Let ook hier weer goed op de kleur en geur.
- Mascara: Mascara is het kortst houdbaar van alle beautyproducten. Eigenlijk gaat mascara direct na het openen al achteruit. Hoe langer het product aan de lucht wordt blootgesteld, hoe sneller het bederf. Probeer daarom het kwastje zo min mogelijk in de verpakking op en neer te bewegen (elke beweging brengt lucht met de nodige onreinheden in de mascara).
- Nagellak: Afhankelijk van de kwaliteit is nagellak 1 tot 2 jaar houdbaar. Je kunt vooral aan het uiterlijk van de nagellak zien of het product nog goed is. Is de kleur niet meer mooi egaal en hebben verschillende vloeistoffen zich gescheiden, gebruik de nagellak dan niet meer.
- Crèmes en andere beautyproducten: Ook crèmes en andere beautyproducten hebben een beperkte houdbaarheid. Producten voor het dagelijkse gebruik als lichaams- en gezichtscrèmes maken we meestal wel binnen de gebruikelijke houdbaarheidstermijn op. Let echter wel op met zonneproducten. Zonneproducten van vorig jaar geven een vals gevoel van bescherming. De bescherming van het product is na een jaar heus niet meer dezelfde, zeker niet nadat het een zomer lang aan hoge temperaturen werd blootgesteld. Ongeopend blijft het wel makkelijk 3 tot 4 jaar goed.
- Parfum: Hoe meer alcohol, hoe langer houdbaar. Eenmaal geopend, gebruik je geurtjes best binnen een jaar op. Eau de toilette en eau de parfum houden 1 tot 2 jaar. Licht en zuurstof zijn grote boosdoeners: zij brengen de chemische reactie op gang die parfum bederft. Oplossing: koel en donker bewaren.
Enkele extra tips!
- Het kan handig zijn om op nieuwe producten een stickertje te plakken met de datum waarop je het product in gebruik hebt genomen.
- Warmte, licht, lucht en vocht zijn factoren die cosmetica geen goed doen. Pompflacons zijn het veiligst, omdat er bijna geen contact is met de vingers en het product. Zo krijgen bacteriën geen kans te gedijen.
- Bewaar dus alles koel, droog en goed afgesloten.
- Zorg voor nette deksels en doppen.
- Giet geen restjes bij elkaar
- Gebruik een spateltje of pompflacons om crèmes te gebruiken
- Deel cosmetica niet met anderen.
- Borstels, kammen en make-up borsteltjes maak je elke week schoon of / en vervang je geregeld.
- Vermijd te grote temperatuurschommelingen. Op erg warme dagen bewaar je cosmetica beter in de koelkast.
Voor meer info en een uitdaging rond het opruimen van je huis kan je terecht op http://opruimgroep.be/
Tina Favache, Opruimcoach