Vandaag een bijzonder en inspirerend verhaal over afvallen op de blog. Dat afvallen niet zo eenvoudig is kunnen de meesten van ons wel beamen. Vaak weet je donders goed hoe het werkt maar om in de praktijk uit te voeren is lastig. En dan over het volhouden helemaal niet te spreken. Vandaag deelt Anouk haar bijzondere verhaal. Openhartig en vol met doorzettingsvermogen. 

Maar wie is het gezicht achter dit verhaal?

Even voorstellen: Anouk

Allereerst wil ik beginnen om mij voor te stellen. Ik ben Anouk en woon samen met mijn gezinnetje in Delft. Oorspronkelijk kom ik uit Zwolle en ben inmiddels als zogenaamde ‘Blauwvinger’ aardig gewend. Ik ben 30 jaar en werk bijna 10 jaar bij het Openbaar Ministerie. Eerder kon ik alleen zeggen dat mijn hobby’s bestonden uit winkelen, muziek luisteren en uiteten gaan met vrienden, maar door mijn ‘afvalavontuur’ ben sporten en koken ook onwijs leuk gaan vinden.

De positieve reacties

Meerdere keren ben ik benaderd om een blog te schrijven over hoe ik na mijn zwangerschap de kilo’s ben kwijt geraakt. Ik kreeg hele leuke positieve reacties en kreeg regelmatig de vraag om tips te geven. Omdat het niet alleen een ‘succesverhaal’ is maar ik ook echt wel mindere momenten heb gekend tijdens het afvallen wil ik juist nogmaals mijn verhaal met jullie delen.

Sinds mijn pubertijd was ik ontzettend onzeker geworden over mijn lichaam. Op school werd ik gepest en dit kwam mijn zelfbeeld totaal niet ten goede. Ik wilde een mooi slank lijf, zonder putten en vetrollen. Hierdoor werd ik een emotie eter waardoor ik alleen maar meer aan kwam. Ik werd echt verdrietig als ik naar mij zelf keek in de spiegel. Dit was het punt dat ik dacht ‘dit kan niet langer’.Anouk

Skeeleren en hardlopen

Ik begon iedere ochtend te skeeleren en bouwde het hardlopen langzaam op. Het ging telkens beter en ik hield het steeds langer vol. Ik schreef mij in voor hardloopwedstrijdjes, zoals de 5 Km in Rotterdam en de LadiesRun van 10 km. Hierdoor werd ik steeds gemotiveerder en dat werd des te meer toen ik eenmaal op de weegschaal stond en zag dat de eerste paar kilo’s er af waren.

Wat ik merkte is dat een gezond voedingspatroon minstens zo belangrijk is als voldoende beweging. Eerst begon ik de koolhydraten weg te laten en dronk ik veelal smoothies. Niet doen! Dat heb ik inmiddels wel geleerd.

Energie

Het lichaam heeft nou eenmaal energie nodig…. De koolhydraten zijn de brandstof. Vooral als je regelmatig sport zijn koolhydraten onmisbaar mits je wel voor de juiste kiest. Ik weet nu dat je voor langzame koolhydraten moet kiezen, zoals volkoren producten, zilvervliesrijst, yoghurt, fruit en veel groenten. Snelle koolhydraten waaronder frisdrank, suiker, aardappels en alles met wit meel, vermeed ik.

Smoothie

Een smoothie verving vaak mijn lunch. Handig om mee te nemen naar mijn werk en je kan er heerlijk mee variëren. Een veel gemaakte fout is wel dat een smoothie boordevol fruit wordt gestopt, waardoor de smoothie al snel bestaat uit te veel suikers. Ik heb voor mezelf de regel genomen om 2/3 te vullen met groenten en 1/3 met fruit. Voeg geen vruchtensappen toe, maar gebruik water, ongezoet kokoswater, yoghurt, kwark of bijvoorbeeld amandelmelk.

Doordat ik steeds bewuster werd van wat ik at en dronk kon ik steeds betere keuzes maken. Ik voelde me veel fitter en het afvallen ging heel goed. Dat was dus de sleutel; voldoende beweging en gezonde voeding en af en toe jezelf eens verwennen!Anouk

Het sporten werd steeds leuker

Het sporten begon ik steeds leuker te vinden en het werd steeds minder een ‘must’. Ik stapte regelmatig op de racefiets, werf afgemat tijdens bootcamp en ik skeelerde afstanden van 35 kilometer! Naast duursport en cardio, deed ik aan krachttraining om nog meer vet te verbranden. Inmiddels was ik 15 kg afgevallen. Voor het eerst lag ik eens niet ongemakkelijk op het strand in mijn bikini.

In April 2015 ben ik bevallen van een dochter. Mijn obsessie voor het afvallen kon ik tijdens mijn zwangerschap even een beetje los laten. Helaas kreeg ik al gauw last van bekkeninstabiliteit en kon ik niet of nauwelijks bewegen. Ik kwam mede hierdoor snel aan tijdens de zwangerschap, zo veel zelfs dat ik op een gegeven moment als een boer met kiespijn ‘high five’ maakte met mijn vriend toen ik bij de verloskundige de 3 getallen aantikte op de weegschaal!Anouk

Cliché

Het cliché: ‘je krijgt er wat moois voor terug’ is zeker waar, maar voor mij was het moeilijk te accepteren dat mijn lichaam zo aan het veranderen was. Eindstand… 30 kilo aangekomen, maar wel een hele mooie dochter!

Al het harde werk van toen daar zag ik niets meer van terug. Na een stressvolle tijd met een dochter die de fles weigerde en alleen maar mama wilde, begon ik in augustus 2016 weer het sporten op te pakken. Ik maakte kennis met Bodytec. Door middel van Elektro Musculaire Stimulatie deed ik twee keer per week een full body workout van 20 minuten met een personal trainer. Ik deed aan jumping fitness, waarbij je traint op een trampoline en ben ik gaan boksen. Af en toe doe ik mee met een Kettlebel workout en verder probeerde ik mijzelf te blijven motiveren om thuis te trainen en mijn workouts te doen.

Het delen van recepten

Omdat ik wist dat ik kon afvallen als ik mijn levensstijl maar veranderde, begon ik ook weer gezonder te eten. Ik maakte mijn eigen pagina op Facebook en Instagram, waar ik mijn recepten kon delen. Verder begon ik me nu nog meer in te lezen in goede voeding en de juiste keuzes. Ik ben me bezig gaan houden met het lezen van etiketten waardoor ik nog meer kon kiezen voor de ‘echte’ producten in plaats van producten waar troep in zit zoals kleurstoffen, suiker en conserveermiddelen. Ook leerde ik te letten op de dagelijkse calorie inname en wist ik wat een grote valkuil was bij het afvallen, verborgen calorieën. Ik kookte graag met olijfolie, maar wist nog niet dat 1 eetlepel al ongeveer 80 kcal bevatte!

De opmerkingen van buitenaf

Op dit moment ben ik weer in blije verwachting van een jongetje en ben ik al liefst 20 kg aangekomen! Ik krijg regelmatig opmerkingen ‘is het geen tweeling’, ‘je hoeft vast niet lang meer’?!

Deze opmerkingen zijn gezien mijn ‘geschiedenis’ echt niet leuk om te horen, maar ja… straks loop ik er gewoon bij als ‘fit-mama’!

Ik heb niet alle kennis in huis zoals vele coaches en voedingsdeskundigen, maar ik heb wel de ervaring. Ik hoef geen producten aan te prijzen. Het enige doel dat ik heb is anderen te inspireren bij het afvallen en om te motiveren door te zetten als het even minder gaat! Laat het wegen geen obsessie worden en meet je zelf en maak liever foto’s om het verschil te kunnen zien. Geniet van gezonde voeding maar geniet ook van je ‘cheat-meal’.Anouk

Om af te sluiten;

Kies gezonde producten en langzame koolhydraten zodat je geen pieken en dalen krijgt in je bloedsuikerspiegel en beweeg voldoende. Heb 6 keer per dag een eetmoment en probeer de calorieën in de gaten te houden en de inname niet te overschrijden. Vergeet niet voldoende water te drinken en natuurlijk te genieten. Vind hierin de juiste balans. Gezond hoeft niet duur te zijn, maar met de juiste kennis kan je zoveel meer lekkers op tafel zetten!

Op Instagram en Facebook ben ik te vinden onder ‘Superfoodzzzz’. Hier wil ik na mijn bevalling wekelijks een blog plaatsen over het afvallen en mijn ups en downs tijdens deze ‘strijd’ met de kilo’s.

 

Fotocredits: Anouk

4 Comments on Bijzonder verhaal: Anouk en haar afvalpoging

  1. Ben enorm trots op jou, doorzettingsvermogen waar ik jaloers op ben. Je bent prachtig, ook nu je zwanger bent incl. die 20 kilo. Ben er van overtuigd dat je het weer flikt om zelf blij te zijn in bikini!❤

Comments are closed.