Tijdens de Kinderboekenweek afgelopen jaar vonden wij een leuke flyer met tips om het lezen te stimuleren. Wij zijn al dol op lezen zoals jullie weten maar waren super enthousiast over deze tips. Zo werden er tips geven om een tent te bouwen en met een zaklamp te lezen. En werden er actieve boeken gedeeld. Dat gaf ons inspiratie voor dit artikel. Ook vragen te stellen tijdens het voorlezen maakt het echt een gezellig. Iets wat wij dan thuis dan ook vaak doen. Er komen zo de leukste gesprekken op gang. Een andere tips was om er een actief boek bij te pakken. Kinderen kunnen hier zelf spelletjes uit halen maar er zijn ook talloze boeken die gouden tips geeft om samen te gaan doen.
Actieve boeken voor Kinderen
Wij lichten vandaag een paar pareltjes voor je uit. Doe er vooral je voordeel mee want dat is hartstikke leuk om deze vakantie op te pakken!
Actieve boeken #1 Het mega leuke doolhovenboek van Deltas
(Klik hier voor meer informatie)
Baan je een weg door meer dan 50 knotsgekke en spannende doolhoven. Leid de raket weer veilig terug naar de aarde, laat de mol een kijkje nemen boven de grond, help de atleet de eerste plaats veroveren, help de prinses haar ware prins te vinden en help de kat een schuilplaats zoeken tegen de regen. Ga jij de uitdaging aan? Olivia inmiddels wel en raakt gaandeweg steeds enthousiaster. Het boek is gevuld met vele thema’s en zo wordt iedere kind geprikkeld om zijn of haar zoektocht voort te zetten.
Actieve boeken #2 Het doe boek insecten en ander klein spul
(Klik hier voor meer informatie)
Wie ons actief volgt, heeft dit boek al eerder voorbij zien komen. Wij hebben hier namelijk al eerder een te gekke winactie mee gehad. Thuis hebben we er zoveel plezier van dat ook nu tijdens de lockdown hij weer uit de kast is gehaald. Lekker er samen op uit en al in de tuin valt veel te ontdekken. En natuurlijk daarbuiten. Hoe meer je namelijk over insecten weet, hoe leuker het wordt om naar ze te kijken. En het mooie is: insecten zijn overal. Het Doe-boek insecten – en ander klein spul – biedt een schat aan informatie voor kinderen in de basisschoolleeftijd.
Spelenderwijs leren ze welke insecten ze waar kunnen zien, in het bos, langs de kust of in het Hollandse weidelandschap. Al lezend, puzzelend en kleurend leren kinderen alles over insectennamen en waar de insecten vandaan komen. Wij kopiëren er ook bladzijden uit zodat we het met de buurtkinderen of vriendinnetjes van Olivia kunnen spelen of doen.
LEES OOK: De leukste kinderkookboeken op een rij!
Actieve boeken #3 Boek “Waarom” van Deltas
(Klik hier voor meer informatie)
Dit interactieve boek mag wat ons betreft ook niet ontbreken in het rijtje van actieve boeken. Het boek “Waarom” is hier thuis een favoriet! Dit boeken lezen we vaak tijdens het ontbijt of tijdens de thee. Ik laat Olivia dan zelf een verhaal uitkiezen waar ze graag meer over hoort. Hiermee probeer ik haar extra te betrekken en dat werkt verrassend goed. Er komen allerlei onderwerpen aan bod. Waarom is de lucht blauw? En waarom moet ik slapen? Waarom zingen de vogels? Waarom moet ik naar de wc? Bij alle activiteiten stelt een kind zich duizend-en-één vragen. In dit eerste vraag- en antwoordboek worden veel mysteries op een duidelijke en eenvoudige manier ontrafeld. Ik deel hier thuis het verhaal en stel vragen om haar zelf na te laten denken. We beleven er beide veel plezier aan. Zo komt ze alles te weten over het hoe en waarom van wat er gebeurt in huis, in de natuur, in de supermarkt of op de boerderij. Catherine Ripley is een expert in het beantwoorden van vragen van kinderen. Toen ze werkte als redactrice van een kindertijdschrift, begon ze een verzameling aan te leggen van vragen van jonge lezers. Ze bezocht scholen en bibliotheken en heeft zich erop toegelegd om wetenschappen leuk en begrijpelijk te maken voor kinderen.