Een nieuwe rubriek op de blog is Q&A. Ik interview hiervoor leuke mom´s (to be). Ik heb afgelopen week de eer gehad om Ilona het hemd van het lijf te mogen vragen. Zij is op dit moment 30 weken zwanger en deelt graag haar ervaringen.

Zo geeft zij antwoorden op vragen zoals hoe zij zich voorbereid op de bevalling, hoe haar leven er nu uit ziet, haar favoriete shop en meer. Lees mee in de nieuwe Q&A.Q&A Ilona

Q&A Ilona

Q: Vertel eens wat over jezelf. Wie ben je, waar woon je en hoe ziet je gezinssituatie eruit?
A: Als pasgetrouwde vrouw van 30 jaar mag ik me inmiddels officieel Ilona Hendriks noemen. Vrouw klinkt al snel zo oud en dan ook nog een nieuwe achternaam… Even wennen! Ik woon samen met mijn man Tommy in een hele bijzondere gezinssituatie. 6 jaar geleden kochten mijn schoonouders namelijk een prachtige boerderij in het Brabantse land (Wagenberg – 15km boven Breda), en omdat we hier zo graag en vaak waren zijn we al snel bij ze ingetrokken. Eerst in een aparte ruimte op het terrein, maar inmiddels ook daadwerkelijk ingetrokken in het hoofdgebouw. Ik kan me geen mooiere plek bedenken om onze kleine spruit op te laten groeien en we wonen er dan ook met intens veel plezier met onze uitgebreide familie.

Q: Je bent nu 30 weken zwanger en ik ben benieuwd hoe je zwangerschap eruit ziet tot nu toe?
A: Het ontdekken dat ik zwanger was, was een behoorlijke shock. We zaten volop in de voorbereidingen van onze bruiloft in augustus en hadden eigenlijk gepland om na de bruiloft te gaan “beginnen”. Ik was al wel sinds februari gestopt met de pil om m’n hormonen en lichaam alvast op de rit te krijgen en zo zie je maar een ‘ongeluk’ zit in een klein hoekje 😉 Ik was aanhoudend misselijk, viel flauw en had zere borsten, maar ook een onwijze eetlust. Mijn schoonmoeder wist het meteen: Jij bent zwanger! Na een test van de drogist en een afspraak bij de verloskundige bleek ik 6 weken zwanger te zijn. Bij het zien van het kloppende hartje op de eerste echo was alle twijfel en ongeloof meteen weg: er groeide een leventje in mij.
De misselijkheid is gedurende het eerste trimester geen dag weg geweest en dat was af en toe best zwaar. Maar gelukkig op de dag van de bruiloft 20.08.2016 ook ineens weg en niet meer terug gekomen, jeey! Het tweede trimester heb ik ongeveer 2 weken hormonale hoofdpijn gehad, waardoor werken niet altijd even makkelijk was, maar ook dat was vrij snel weer voorbij. Bij de 20-weken echo bleek alles fysiek helemaal in orde en hoorden we ook dat het een kleine meid zou worden. Om eerlijk te zijn moest ik even aan de gedachte wennen, ik was onbewust toch volledig gefocust op een jongetje. Maar naarmate ik haar steeds meer voel bewegen wordt het steeds echter en kan ik niet wachten om haar te ontmoeten.

Het ontdekken was een behoorlijke shock!

De controles zijn tot nu toe elke keer uitstekend geweest en alles gaat goed met mij en de kleine. Hoewel het even heeft geduurd tot er een buikje te zien was (ik ben 1.78m dus veel ruimte in de buikholte en een laag gelegen baarmoeder), heb ik nu met 30 weken een mooi rond buikje waar ik niet van af kan blijven.

Voorbereiden op de bevalling

Q: Hoe bereid je je voor op de bevalling?
A: Ik ben een vrij nuchter persoon, maar je hebt toch vragen en twijfels als het op zo’n grote gebeurtenis aankomt. Er is ook niet echt een referentiekader voor een bevalling als je dat nog nooit hebt meegemaakt.
Samen met Tommy en de verloskundige probeer ik me een beeld te vormen van de aanstaande bevalling en wat ik hierbij wel en niet belangrijk vind. Mijn voorkeur gaat sterk uit naar een bad bevalling en we hebben dan ook al een kamer gereserveerd in het geboortecentrum bij ons in de buurt. Verder praat ik veel met mijn moeder, schoonmoeder en vriendinnen die al kindjes hebben. Ik wil graag een eerlijk en realistisch beeld vormen van wat me te wachten (kan) staan en niet enkel het geromantiseerde beeld zien. Dat betekent niet dat ik me bang (laat) maken, wat komt dat komt en hoe cliché het ook klinkt: miljoenen vrouwen zijn me voor gegaan, dus dan moet het mij ook lukken.
Samen met Tommy en de verloskundige probeer ik me een beeld te vormen van de aanstaande bevalling en wat ik hierbij wel en niet belangrijk vind.
Q: Werk je met een uitzetlijst?
A: Ook hier geldt dat ik graag een eerlijk en realistisch beeld heb. Ik kijk absoluut naar uitzetlijsten van bijvoorbeeld de verloskundige en de kraamzorg, maar vraag ook veel input van anderen. De tips die ik van hen krijg zijn voor mij veel waardevoller dan een standaard lijst. Natuurlijk kun je niet zonder een aantal basis producten, maar je hoeft ook niet blindelings de hele lijst in huis te halen.
Zeker nu er bedrijven zijn met ‘same-day-delivery’ is het nog snel genoeg besteld mocht je echt iets nodig hebben.

Cursus

Q: Volg je een cursus m.b.t. je zwangerschap en/of bevalling?
 A: Ik volg op dit moment een yoga cursus voor zwangere vrouwen. Hierin voeren ontspanning en ademhalingsoefeningen de boventoon. Daarnaast worden er ook bevallingsverhalen gedeeld en kunnen we onderling ervaringen omtrent de zwangerschap uitwisselen. Erg ontspannend momentje in de week, waarbij we ons toch ook gezamenlijk langzaam op de bevalling voorbereiden.
Verder volg ik geen verdere cursussen, maar ben wel weer begonnen met sporten. Een vriend is onlangs een bedrijfje gestart in persoonlijke sport begeleiding waarin veel gebruik wordt gemaakt van spelelementen en er zo veel mogelijk buiten wordt gesport. Hierdoor voelt het niet als moeten, maar heb je echt zin om actief bezig te zijn. Een heerlijke afwisseling met mijn 40 uur op kantoor! Ik merk dat ik me hierdoor veel energieker en fitter voel, ik wil dan ook proberen om zo lang mogelijk door te gaan. De oefeningen zijn natuurlijk wel voor mij persoonlijk aangepast omdat ik niet alles mag of kan.

Veranderingen

Q: Is er iets veranderd tijdens je zwangerschap? Denk hierbij aan gedrag, smaak, etc?
A: Ik ben altijd al een emotioneel dier geweest (huilen bij TV reclames bijvoorbeeld….) en ik was erg bang dat ik een snotterend wrak zou worden door de hormonen, maar dat is gelukkig uitgebleven. Doorgaans had ik ook geen stemmingswisselingen of vreetbuien met mijn reguliere cyclus en ik ben blij te zeggen dat dat met de zwangerschap ook niet verandert is. Ik lust nog steeds alles, wordt niet misselijk van bepaalde geuren, heb geen enorme behoeftes aan een bepaald gerecht/ingrediënt en qua gedrag ervaar ik ook geen veranderingen.
Je hoort natuurlijk voldoende spookverhalen over vrouwen die midden in de nacht hun man op pad sturen voor chocolade-ijs, of in huilen uitbarsten omdat ze niet weten wat ze moeten koken ’s avonds, maar dat is mij (en m’n man!) gelukkig bespaard gebleven.

Shoppen

Q: Shoppen is natuurlijk ontzettend leuk en vooral als je in verwachting bent van je eerste kindje. Heb je al een favoriete shop?
A: Shoppen voor je kleintje is  leuk!! Alle kleertjes, spulletjes en knuffeltjes zijn zo schattig dat je snel doorslaat.
Voor wat betreft kleding hou ik persoonlijk niet van te felle kleurtjes of overdreven kinderlijke prints (geen roze prinses baby voor mij), meer van neutrals, pastel tinten en grafische prints. Winkels als HEMA, H&M en Zara hebben hier ontzettend veel keus in, en die heb ik dan ook al met regelmaat bezocht de afgelopen periode…..
Decoratie en handige benodigdheden voor het kamertje koop ik graag bij webshops zoals Kids Ware en Little Moustache. Mijn favoriet op het moment is Sibbe omdat ik hier pas en prachtige en functionele wikkeldoek heb gekocht waar ik helemaal fan van ben.Q&A Ilona

Kinderwens

Q: Hoe stonden jullie beide in een kinderwens?
A: Al met al was ik nooit het type met een uitzinnige kinderwens, niet dat ik absoluut geen kinderen wilde, maar het was ook geen intense must voor mij. Mijn partner daarentegen wist al heel lang dat hij intens graag kinderen wilde en samen met hem wil ik dat inmiddels ook heel graag. Het voelt bijna als een taboe wanneer je als vrouw geen rammelende eierstokken krijgt bij het zien van een baby, maar ik ben nooit zo geweest en verwacht ook niet dat dat ooit gaat komen.
Dat neemt niet weg dat ik nu intens gelukkig ben dat we zo makkelijk zwanger zijn geworden en ik elke keer weer verwonderd ben als ik dat kleine mensje voel bewegen in m’n buik. Ik kijk er naar uit om haar te ontmoeten, ben benieuwd hoe ze eruit ziet en hoe ze is, maar nog meer kijk ik uit naar het samen ouders zijn van zo’n klein wondertje.