Goed nieuws! We hebben een nieuwe professional aan het ons team toegevoegd! Eefje, (ontwikkelingen)psycholoog gaat voor Kinderfavorites regelmatig leuke, interessante en praktische tips voor moeders en/of hun kroost geven. Doe hier vooral je voordeel mee! Vandaag trapt deze topper af met tips om om te gaan negatieve gedachten en je hoofd op te klaren. Lees je mee?

(Ontwikkelings)psycholoog en mama

Hallo, mijn naam is Eefje Schoonewille en ik ben (ontwikkelings)psycholoog. Met L’eef help ik moeders om op een fijnere manier om te gaan met al die overweldigende gevoelens en gedachten die komen kijken bij het moederschap, zoals slaapgebrek, kritische stemmen in je hoofd of van anderen, gevoelens van onmacht, stress en frustratie. Last van negatieve gedachten en frustraties? Onze nieuwe bloggers deelt tips om je jezelf hier minder door kunt laten leiden.Voor vrouwen die bewust in het leven en het ouderschap staan. Ik zal vanaf nu regelmatig blogs schrijven voor Kinderfavorites over het moederschap en de ontwikkeling van kinderen. Ik werk veel met  ACT (acceptance & commitment therapy) en dit is ook in het ouderschap een zeer welkome manier van in het leven staan en kijken naar jezelf en je kind(eren).

Negatieve gedachten of frustraties

In deze blog vandaag deel ik 3 oefeningen om meer in het hier en nu te zijn, waardoor je minder geneigd bent om je te laten leiden door negatieve gedachten of frustraties, zoals bijvoorbeeld een kind die 2938x per dag  ‘mama’ roept of de gedachte ‘dat je het echt niet gaat trekken in je eentje vandaag met 3 kids’.

 

Zo hebben we ruim 55.000 (!!) gedachten op een dag.

 

Voordat ik je door de oefeningen loods, deel ik wat achtergrondinformatie met je. Want waarom geef ik je geen tips of oefeningen over hoe je het beste die vervelende gedachten of gevoelens kunt laten verdwijnen? Simpelweg omdat dit niet gaat. We hebben namelijk bar weinig controle over wat we voelen of denken, zo hebben we ruim 55.000 (!!) gedachten op een dag. Dit betekent ook niet dat we als wilde dieren dan maar moeten leven en handelen, want des te minder controle we hebben over wat we voelen en denken, des te meer hebben we dat wel over wat we hiermee doén. Ik bedoel hiermee te zeggen; als je je rot voelt betekent het niet dat je nooit meer dingen kunt doen of ondernemen, of deze nu leuk of niet leuk zijn.

Rot voelen en hiermee omgaan

Je kunt je rot voelen EN iets gaan doen. Niet perse om je minder rot te voelen (wat vaak wel een gevolg kan zijn als je iets leuks gaat doen), maar meer zodat je bepaalde gedachten of gevoelens niet de totale regie geeft over je leven en je minder ‘je ding’  kunt doen. Dit is niet grenzeloos natuurlijk, het blijft belangrijk om in contact met jezelf te zijn, want er is een verschil tussen je ‘wat minder goed voelen’ of ‘met koorts in bed liggen’. En in dat laatste geval is het ook gewoon wat het is en moeten andere/leuke dingen even wachten.

Negatieve gedachten doorbreken

Wat is nu de link met het hier en nu? Vaak ervaren we vervelende gevoelens of gedachten over zaken ofwel in het verleden ofwel in de toekomst, en zijn we bar weinig bezig met hoe het NU gaat. Of wat we ECHT voelen. Hoe meer we in het hier en nu zijn, des te minder vatbaar zijn we bijvoorbeeld voor al die racende gedachten in ons hoofd. Ook dit betekent niet dat die gedachten er dus niet ZIJN, maar dat we leren dat we hier niet altijd iets mee hoeven. Maar dat moeten we ons er wel bewust van zijn.

Oefeningen om negatieve gedachten te stoppen

Klaar voor de oefeningen? Let’s go.

1. Bewustwording en acceptatie

De eerste oefening; bewustwording en acceptatie. Probeer door de dag heen meer bewust te zijn van wat er zich in jou afspeelt, zowel in je hoofd als in je lijf. Vervolgens omarm je als het ware alles wat je ‘vindt’, en nodig je het zelfs uit om het nog meer te doorvoelen. Dit geldt voor zowel de fijne of minder prettige gedachtes of gevoelens. Hoe meer we leren verdragen en dat gevoelens en gedachten vanzelf weer voorbij ‘ drijven’, des te minder groot beslag dat het op ons legt, of in ieder geval, minder onbewuste energie wegtrekt. JE wilt ook niet ‘onraakbaar’ worden of zijn, maar wel dat je meer bewust voor jezelf kunt kiezen; doe ik wat met dit gevoel of deze gedachte op dit moment, of doe ik dat (nu) niet. Laat het er zijn.

Gevoelens of gedachten

Voel je je boos? Ben boos. (let op; ik zeg dus niet perse ‘doe boos’ ). Voel je je uitzinnig van vreugde, voel dit in alle hevigheid. Voel je je bang? Probeer dit niet weg te maken of we te rationaliseren. Ben bang. Erken dit. Voel het. En bepaal vervolgens zelf wat je wel of niet DOET. Wel of niet iets met het gevoel doen is dus iets anders dan wel of niet het gevoel er laten zijn. Want dat laatste is toch wel het geval, er tegen vechten kost je alleen maar extra veel energie. Die je waarschijnlijk toch al niet te over hebt als moeder.

Terug naar de oefening..

In deze oefening kan het vooral in het begin helpen om jezelf reminders te geven door de dag heen, om meer bewustzijn te creëren. Dit kan door bijvoorbeeld op 2 of 3 momenten per dag het alarm op je telefoon te laten gaan met de tekst ‘hoe voel ik me nu? Wat denk ik nu?’. Sta jezelf toe hier echt even bij stil te staan.

2. Haal bewust 4 keer adem

De tweede oefening om meer in het hier en nu te zijn is een hele korte, praktische en toch zeer doeltreffende; Haal 4x bewust adem, en focus je hierbij ook geheel op je ademhaling. Oké, gekke oefening lijkt dit op het eerste gezicht wellicht. ‘Want ademen doe je sowieso al de hele dag’. Maar daarom is het juist een goede oefening. Het is iets ‘wat je gewoon doet’, zonder er al te veel bij stil te staan. Juist door te focussen op iets wat altijd in het hier en nu is (oftewel op je ademhaling, deze is nooit in het verleden of in de toekomst), maakt dat je zelf ook meer in het hier en nu komt. En je wederom minder laat leiden door gedachten, zorgen (toekomst) of herinneringen (verleden), en gevoelens.

Frustratie neemt af

Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat dit dus niet altijd maakt dat je frustratie in een keer wegvalt. Maar het kán wel een moment van ontspanning geven, in ieder geval van bewustwording. En dat geeft je weer de mogelijkheid om heel bewust te kiezen, of je probeert je gevoelens en gedachten weg te duwen of uit de weg te gaan (en dus exra ‘lijden’ toevoegt) ofwel het omarmt in wat het is en het accepteert (en dus verdraagt) zoals het is.

3. Je bent je gedachten niet, je hebt gedachten

En dan als laatste, oefening 3. ‘Leuk en aardig allemaal’, hoor ik je denken, die vorige twee oefeningen, maar wat als die gedachten zó hard blijven racen dat ik niet eens rustig in het hier en nu kan komen? Een goede manier om wat meer afstand te kunnen creëren van je gedachten is je te realiseren dat je je gedachten niet BENT, je HEBT gedachten. Dat is een wezenlijk verschil.

Oefening

Wat een leuke is om te oefenen is deze: stel jezelf voor dat je in Azië bent, als je daar al eens geweest bent weet je dat het daar één grote chaos is op de weg in de drukke steden. Auto’s, scooters, tuk tuks, fietsers, soms zelfs koeien en paarden vliegen in een rap en lawaaierig tempo langs elkaar heen. Het is echte en chaotische bende. Jij staat daar aan de rand van de weg en je hoofd tolt van al het kabaal, alle verschillende voertuigen en mensen die je ziet en het onrustige gevoel dat het bij je oproept. Al deze prikkels geven in de volgende oefening jouw gedachten weer.

Onrust aanpakken in je hoofd

Je eerste impuls is wellicht ofwel om proberen weg te lopen van die drukke straat of rotonde. Echter alle straten zijn even druk. Vervolgens probeer je wellicht over te steken, achter een busje aan te rennen om te zien of hij naar jouw bestemming gaat, of iemand aan te spreken die iets naar je lijkt te roepen. Maar het maakt je alleen maar onrustiger. Zo werkt het ook als je achter je eigen gedachten aan wilt ‘ rennen ‘als het ware, of ermee ‘aan de haal gaat’, zoals tot de bodem analyseren hoe je op iemand hebt gereageerd. Je probeert uit alle macht controle te krijgen over alle gevoelens en gedachten die het bij je oproept, maar je wordt alleen nog maar onrustiger. Stel je in plaats daarvan het volgende voor; probeer niks te doén met dat drukke en chaotische verkeer, maar neem letterlijk afstand om er naar te kijken en het waar te nemen.

Oefening

Ga aan de rand van de weg of de rotonde zitten en kijk naar de drukke rotonde en de drukke actie. Neem het waar. Maar je hoeft er verder niks mee. Zo ook met je gedachten. Doe alsof het allemaal tuk tuks of busjes of scooters zijn op die rotonde. Probeer ze niet weg te maken of denken, ze blijven toch wel komen, maar in plaats daarvan neem je het slechts waar. Je kijkt er naar. Hoef je er niet achteraan te rennen of proberen het te stoppen.

 

Succes! Ik ben benieuwd hoe deze oefeningen voor je waren, praat vooral met ons mee via instagram of de website!

 

 

Instagram L’eef: @_L_eef

Website: http://www.eefjeschoonewille.nl