“Mijn handtas” is zowat het standaard antwoord dat ik krijg op de vraag “Wat heb je dagelijks bij je?” Een handtas is dan ook van vitaal belang in onze dagelijkse routine, omdat ze onze meest kostbare spullen verzamelt. Niet alleen geld, (betaal)kaarten en onze identiteitskaart, maar ook onze smartphone, bril, sleutels, notitieboekjes, spullen van de kinderen, enzovoort komen in onze handtas terecht. Het is een zegen om zoveel spullen binnen handbereik te hebben, maar eerlijk, hoe snel vind jij iets terug in je handtas? In dit artikel geeft opruimcoach Tina tips over hoe je orde kan scheppen in de chaos.
Je handtas: orde of chaos?
Te veel spullen
Je handtas mag maximaal voor 75% gevuld zijn. Een handige tip om te weten of er te veel spullen in je handtas zitten, is de inhoud eruit verwijderen. Dit zou je immers in vijf handelingen moeten kunnen doen (en je tas omdraaien is geen geldige handeling ;-)). Trouwens, als je pijn in je schouder of arm krijgt als je je tas draagt, dan is ze waarschijnlijk te zwaar.
Indeling
Idealiter voorzie je vier of vijf kleine, aparte zakjes in je handtas. Wees echter ook realistisch in de hoeveelheid spullen die je er dagelijks in wilt hebben. Enkele voorbeelden zijn:
- een portefeuille,
- een beugel met kleingeld of een houdertje,
- een brillendoos,
- een zakje met make-up,
- een zakje met wat schrijfgerief,
- een notablokje en pen,
- een zakje voor hygiëne.
Voorzie voor deze verschillende zakjes ook verschillende texturen in je handtas.
Denk bijvoorbeeld aan een gladde textuur, een stof, een gebreide of gehaakte textuur, iets van leder … Zo kan je op de tast het verschil voelen in je tas en moet je niet steeds visueel gaan kijken.
Zorg ervoor dat je van alles geen grotere hoeveelheid meeneemt dan nodig. Eén werkende pen is voldoende en ook één pakje zakdoekjes volstaat. Handtassen met zijvakjes of verdelingen zijn extra handig. In zo’n tas kan je namelijk je telefoon of sleutels bijvoorbeeld een vaste plek geven.
Extra tips
- Een bos sleutels houd je overzichtelijk door de sleutels verschillende kleurtjes te geven met nagellak.
- Heb je (net zoals de meesten onder ons) ook zo’n hoop klantenkaarten van al je favoriete winkels? Houd ze onder controle door ze aan een sleutelhanger te maken. Let wel op dat je geen gaatje door de barcode maakt. Een andere optie is om je klantenkaarten in te scannen met je smartphone.
- Extra dingen die “occasioneel” in je handtas terechtkomen, zoals medicatie of de portefeuille van je man, horen er daarna ook meteen weer uit te gaan. Ze zijn “bezoeker” in je handtas en het is niet de bedoeling dat ze vaste inwoner worden!
Bij je aankomst thuis
Zet bij thuiskomst net als de boekentassen van je kindjes of je lunchtas ook je handtas even op tafel en haal er de rommel van die dag uit. Een zakdoekje, een rekening, een papiertje van een koek, een leeg pakje kauwgum … Weg ermee!
Het is oké om zo’n dingen tijdelijk even in je handtas te steken. Het is namelijk handig en er is misschien net geen vuilnisbak in de buurt. Je handtas zelf is echter geen vuilnisbak!
Maak er ook een gewoonte van om bij elke handtaswissel je tas volledig leeg te maken. Dit voorkomt dat je dingen voor langere tijd “kwijt” raakt en ze bijgevolg dubbel moet kopen. Als je de tas dan toch leegmaakt, reinig ze dan ook meteen. Zo kan je de volgende keer weer een keurige, lekker ruikende tas uit de kast nemen.
Je handtas vervult voor jou een belangrijke functie namelijk, “je waardevolle dingen bij elkaar houden”. Behandel haar dan ook met dat respect.
Voor meer info en een uitdaging rond het opruimen van je huis kan je aansluiten bij de Facebookgroep 365x opruimen.
Succes !
Tina, opruimcoach en auteur van “Mijn Opruimboek”.