Afscheid nemen is nooit leuk. Wanneer een dierbaar iemand komt te overlijden, had je waarschijnlijk gehoopt dit verdriet nooit te hoeven voelen. Zo ben ik vorig jaar plotseling mijn zwager verloren en dat is nog altijd moeilijk te bevatten. Maar dit zette mij wel aan het denken over hoe ik mijn eventuele eigen afscheid moet regelen. Ik ging op onderzoek uit en kwam terecht bij Monuta. 

Afscheid nemen met Monuta

Wanneer je met een overlijden te maken krijgt, wordt er direct nagegaan of de overleden persoon hiervoor zelf iets geregeld heeft. Uit onderzoek blijkt echter dat we allemaal wel veel waarde hechten aan onze uitvaart, maar dat we er in de praktijk zelf veelal niets voor geregeld hebben. Het lijkt dan ook altijd een ver-van-mijn-bedshow, maar toen het ons thuis overkwam met mijn 22-jarige zwager, werden wij wel even met de neus op de feiten gedrukt.

Het kan dus ‘ineens’ akelig dichtbij komen. Er gaan dan allerlei vragen door je hoofd. Hoe ziet een bijzonder afscheid eruit en hoe bereid je je hierop voor? Heb je wel eens nagedacht over de kosten van jouw afscheid? Ben jij hier wel voor verzekerd? Zeg jij genoeg tegen je dierbaren dat je van ze houdt, nu het nog kan? Al deze vragen spookten door ons hoofd.

Wij hadden het hier thuis eigenlijk nooit hierover. Sterker nog, ik dacht er niet eens bij na. Wij hebben ook nog geen verzekering afgesloten. Genoeg redenen om onszelf hierin te gaan verdiepen, dus. We vroegen ons ook af hoe we alles zouden willen regelen met onze dochter Olivia. Ook dat is natuurlijk een uiterst serieuze zaak. Een ervaren uitvaartonderneming waar ik bij terecht kwam, is Monuta.

Mijn wensen

Ik heb in tussentijd met mijn partner veel over een eventuele uitvaart gesproken. Ook omdat hij natuurlijk uit Zuid-Afrika komt, wat het nog iets ingewikkelder maakt. Zijn wens is immers om daar begraven te worden, maar hier heb ik nog altijd moeite mee. Want dat zou dan betekenen dat ik en Olivia hier geen ‘plek’ hebben om naartoe te gaan, mocht dit ooit nodig zijn …

Voor mijn eigen begrafenis heb ik uitgesproken om begraven te willen worden. Gewoon omdat ik een heel eng gevoel heb bij cremeren. Dat zal wel iets tussen mijn oren zijn. Ook hebben we eventuele muzieknummers paraat en wil ik geen dienst in de kerk. Over de kosten moeten we het wel nog hebben. Want dit kan je natuurlijk zo gek of sober maken als je wilt. Hopelijk hebben we nog héúl lang de tijd om de muziek op een rijtje te zetten. En natuurlijk moet er wel heel veel en lekkere thee geschonken worden. Want dit is iets waar iedereen aan denkt als ze aan ‘Judith’ denken.

Hoe ziet de begeleiding eruit?

Een uitvaart kost al gauw tussen de € 6.500 en € 11.000. Voor elke uitvaart zijn er basiskosten voor bijvoorbeeld de laatste verzorging en de plechtigheid. Daarnaast zijn de kosten ook afhankelijk van je eigen wensen. Wil je de uitvaart sober houden met een besloten kring? Dan zullen de kosten lager zijn dan wanneer je een grote groep uitnodigt.

Bij Monuta kan je vrijblijvend en kosteloos je uitvaartwensen vastleggen. Om deze wensen financieel mogelijk te maken, kan je bij hen een uitvaartverzekering afsluiten tegen een scherpe premie. En op het moment dat het nodig is, zorgen ze als uitvaartverzorger voor een persoonlijk afscheid waar nabestaanden met een goed gevoel op terug kunnen kijken. Uit ervaring weet ik dat het heel fijn is wanneer alles van tevoren is geregeld. Je komt dan namelijk niet voor een enorme berg aan vragen te staan, wat ons overkwam bij zijn overlijden.

Op de website van Monuta staat een handige checklist van wat je allemaal moet regelen na het overlijden. Die checklist vind je hier. Meer informatie is te vinden op de website van Monuta.

 

Ik ben heel benieuwd wat jij hebt geregeld en of jullie hier thuis wel eens over praten?

4 Comments on Afscheid met Monuta

  1. Ik ben net bezig met het vergelijken van uitvaartverzekeringen. Dit artikel lees ik dan ook met belangstelling. Ik word nu ook gedwongen tot het maken van belangrijke keuzes. Zo wilde ik graag een natuurbegrafenis. Dan moet je er wel voor zorgen dat je plek is voorgefinancierd. Ik noem dit voorbeeld, omdat het iets is waar je bedacht op moet zijn.

    • Hoi Irene,

      Wat goed dat je dit deelt. Ik heb destijds dit artikel gedeeld omdat ik hier zelf ook in nabije omgeving onverwachts mee te maken kreeg en nooit mee bezig was. Het kan inderdaad oplopen tot hoge kosten en problemen. Dank je wel voor het delen van jouw ervaring.
      Liefs, Judith

Comments are closed.