Eindelijk het is lente. En wat een heerlijk weer hebben we! Tijd om lekker naar buiten te gaan en met de kindjes te spelen. Er is zoveel leuks om buiten te doen. Wat is leuk om buiten met je kleintje te doen en hoe stimuleer je de grove motoriek met buitenspelen? Je leest het hier!

Lekker buiten spelen en motorisch leren

Kind op de hinkelbaan | motorisch leren
Het is natuurlijk per leeftijd verschillend wat je met je kleintje buiten kunt doen. Ik ga het met name hebben over de lopende kids en de kindjes die ‘bijna’ aan fietsen toe zijn. Als je kleintje net goed kan lopen, kan het nog niet rennen en springen, dus spring- en renspelletjes zijn dan mogelijk minder geschikt.

LEES OOK: Hoera eindelijk lopen, maar op welke schoenen? 

Wel kun je met deze kindjes beginnen met het oefenen van evenwichtsspelletjes: over stoeprandjes lopen, op één been staan, op- en afstapjes (zonder handen) oefenen … Evenwicht is iets wat je kleintje later nodig heeft voor het leren fietsen en hinkelen. Heeft het een slecht evenwicht, dan krijgt het deze vaardigheden minder goed of niet voor elkaar.

Als je kunt springen

Wanneer je kleintje kan springen, vaak is dat rond de derde verjaardag, kun je beginnen met andere spelletjes. Je laat je kindje bijvoorbeeld eerst van het onderste afstapje afspringen voor je het laat oefenen met zelf springen. Ergens vanaf springen is namelijk eenvoudiger, omdat de zwaartekracht dan een handje helpt.

 

Nu is het leuk om samen hinkelpaadjes te gaan maken, bijvoorbeeld met stoepkrijt op de vloer, of om gewoon op één been te hinkelen. Hierbij is het wel belangrijk dat je probeert om je kleintje op beide benen te laten oefenen. We hebben als volwassene ook altijd een voorkeursbeen, maar voor kids is het belangrijk dat ze wel beide benen evenveel oefenen en uiteindelijk op beide benen even goed kunnen hinkelen.

Loopfiets en stepjes

Wanneer dat evenwicht houden al best wel goed gaat, is je kleintje mogelijk toe aan een volgende stap. Vanaf nu zijn stepjes en loopfietsjes leuk speelmateriaal. Met een step leert je kindje om op één been te staan en met het andere af te zetten. Dan moet het op één been staan al wel heel goed gaan, anders kukelt het er steeds af.buitenspelen met kinderen | Grote motoriek

 

Een loopfiets is eigenlijk niks anders dan een kleine fiets zonder trappers en rem, maar vaak wel met een zitje. Wanneer je kleintje hier voor het eerst op gaat, zal het constant één voet aan de grond houden. Dit omdat het houden van je evenwicht in zit op een object dat beweegt best lastig is. Een loopfiets heeft immers ook geen zijwieltjes. Hoe vaker ze dit oefenen, hoe beter ze erin worden en hoe sneller ze zullen gaan. Je zult langzaamaan ook zien dat beide benen soms even tegelijk los zijn van de onderlaag. Wanneer dit het geval is, zijn ze eigenlijk al net zo goed hun balans aan het houden als op een fiets zonder zijwieltjes.

Het is natuurlijk niet gezegd dat als je kindje dit op een loopfiets kan, dat het dit meteen ook op een gewone fiets kan. Bij een fiets zonder zijwieltjes moeten ze immers trappen met hun benen en bovendien moet er ook gestuurd worden. Maar oefenen, oefenen, oefenen is de key! Hoe meer ze buiten spelen, hoe meer ze oefenen en hoe beter ze worden in de geoefende vaardigheid!

Veel buitenspeelplezier!

 

Liefs Anne

 

Fotocredits
Olivia op de fiets Sophie Oelrich
Hinkelend jongetje Maria Sbytova van Shutterstock