Iedere ouder heeft er verschillende gevoelens bij: het consultatiebureau. In deze blogpost ga ik jullie proberen uit te leggen wat je mag verwachten van het consultatiebureau. Waarvoor zijn ze er eigenlijk en waarmee kun je bij hen terecht? Ik hoop het je in deze post te kunnen uitleggen.
Het consultatiebureau
Keuzevrijheid
Naar welk bureau je mag, hangt af van de gemeente waarin je woont. Elke gemeente heeft een consultatiebureau. Dat betekent ook dat je geen vrijheid hebt in het kiezen van de locatie waar je heen wilt. Dit is al anders dan bij een huisarts of tandarts. Daar mag je immers zelf voor kiezen. In grote gemeentes is het soms wel zo dat je de verpleegkundige of arts kunt kiezen omdat er meerdere artsen en verpleegkundigen werken.
Controles
Het consultatiebureau is een orgaan waar elke pasgeborene eerst eens per maand en later om de paar maanden naartoe gaat voor het opvolgen van de algehele ontwikkeling. Denk hierbij aan groei, sociaal-emotioneel, spraak-taal, motoriek, enz. Alle aspecten komen aan bod. Het consultatiebureau is er om alles, ja echt alles, waarbij je kindje mogelijk afwijkt van “de standaard”, te vinden en aan je te melden. Dit leidt soms tot frustratie bij ouders, maar het is nu eenmaal wat ze doen. Bij de minste twijfel moet je kindje dan ook verder onderzocht worden.
Vaak hoor ik van ouders: “Ja, ik kan er toch niks aan veranderen dat hij/zij niet goed groeit?” Of: “Tja, ze is te dik … Ik geef haar echt geen slagroom!” Echt, I get your point, maar hier is het consultatiebureau nu eenmaal voor. Alles wat afwijkend is en wat ervoor kan zorgen dat je kindje op volwassen leeftijd een probleem krijgt, wordt gescreend. Zo nodig word je doorverwezen naar een specialist voor verder onderzoek.
Nu snap ik dat je niet alles wat ‘afwijkt van de norm’ of wat ‘anders’ is, hoeft te weten. Maar stel dat ze het niet zouden zeggen en er blijkt later wel iets ernstigs aan de hand te zijn … Op wie ben je dan boos? Precies, op het consultatiebureau, want zij hebben het ‘gemist’.
Oplossingen
Bespreek het met de mensen van het consultatiebureau wanneer je ergens moeite mee hebt. Het zijn ook maar gewone mensen die hun vak uitvoeren en ook snappen dat niet alles altijd volgens de lijntjes gaat en moet. Maak als ouder bespreekbaar wat je mening is en waar je mee zit. De mensen van het consultatiebureau doen immers hun best om jouw kindje te helpen zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Je kunt beter een keer te vaak onderzocht worden dan een keer te weinig.
Waar zijn ze verder voor?
Naast het monitoren van de ontwikkeling is het consultatiebureau er ook voor al je vragen omtrent je baby. Ze weten alles over voeden, slapen, spelen, enz. En als zij het niet weten, weten ze wel bij wie je terecht kunt om je verder te helpen. Niet voor alles bestaat een kant-en-klare oplossing, maar ze kunnen wel met je meekijken en meedenken.
>> LINK: Nachtlamp konijn
Mocht je kindje extra hulp nodig hebben, vraag dan bij het consultatiebureau met wie ze goed contact hebben. Wanneer er namelijk met een bepaalde externe zorgverlener goed contact is, loopt de overdracht vaak soepel en kan de externe zorgverlener je goed helpen. Bovendien blijft het consultatiebureau dan ook op de hoogte van de voortgang (wanneer je hier als ouder toestemming voor geeft). Zo voorkom je dat bij je volgende afspraak op het consultatiebureau de arts weer vraagt naar bijvoorbeeld de voorkeurshouding. De arts is dan namelijk al op de hoogte. Scheelt je weer een vraag!