Volgende week start de mei vakantie voor onze kinderen. De kindjes zijn dan 2 weken vrij van school. Dit jaar gaan we niet op vakantie, maar gaan we dagjes weg. En doen we gekke en speciale dingen thuis die normaal gesproken niet mogen, maar tijdens de vakantie wel! Want dan gelden er andere regels dan normaal hier in huis.

Consequent en duidelijk

Naast het feit dat het belangrijk is om consequent te zijn en duidelijkheid te scheppen (hierdoor voelt je kind zich veilig, omdat het weet waar het aan toe is en weet hoe ver het kan gaan), is het ook belangrijk om hier af en toe van af te wijken, zoals bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Je hebt dan een ander ritme (later naar bed, uitslapen etc.), dus zijn dat juist goede momenten om eens iets totaal anders te doen.

regels

Wijk eens af van de vaste regels

Maar wat onze kinderen eigenlijk nog specialer en leuker vinden tijdens de vakantie, is dat alles een keer anders mag dan tijdens de schoolweken. Daar lijken ze nog meer van te genieten dan alle dagjes uit. Kinderen vinden dit heel bijzonder, juist omdat je een keer afwijkt van de vaste regels en rituelen die er normaal gesproken gelden binnen ons gezin. Het zorgt voor veel plezier, wat erg belangrijk is voor de band tussen je kind(eren) en jou als ouder.

Succes gegarandeerd

Hierbij een overzicht van de leuke en gekke dingen die wij tijdens de vakantie doen met de kinderen. Succes gegarandeerd!

  • Ontbijten voor de t.v. in plaats van aan de ontbijttafel

  • Matras en kussens in de woonkamer en filmpjes kijken

  • Vakantieboterhammen eten. Je laat een heel brood bij de bakker in de lengte snijden, waardoor je hele lange boterhammen krijgt. Ieder kind krijgt zo’n lange boterham en mag die vervolgens beleggen met wat ze maar willen. Kijk niet raar op als je kind de combinatie van cervelaatworst, pindakaas, paté en vruchtenhagel heel erg lekker vindt!

  • 1x  “vies” eten (zoals wij dat noemen): bedek de eettafel met een plastic tafelkleed. Vervolgens strooi je frietjes, snacks, stukjes komkommer, over de tafel heen. Dan nog (eventueel) appelmoes, mayonaise, ketchup op het tafelkleed (ja, je leest het goed, OP het tafelkleed) en smullen maar! Je hebt dus geen borden en bestek nodig. Wel servetjes, washandjes én een fototoestel om dit leuke moment vast te leggen! Kinderen vinden dit hilarisch! Probeer het maar eens! (extra kliederen en opruimen gratis inbegrepen, maar succes gegarandeerd!)

  • Op een andere plek in huis slapen dan normaal. Mijn kinderen vinden het fantastisch als we een groot matras op hun slaapkamer op de grond leggen, waar ze dan met papa of mama een nachtje mogen slapen. Zo heb ik vannacht gezellig met mijn dochter op haar kamertje geslapen.

  • Lunchen met zijn allen op de grond op een groot kleed. Eigenlijk picknicken, maar dan binnen!

Heb jij nog leuke ideeën? Leuk als je die wil delen!

NOTE: kinderen die goed in hun vel zitten en een normale ontwikkeling doorlopen, kunnen bovenstaande activiteiten prima aan. En er dan dus ook volop van genieten. Kinderen die (een vorm van) autisme hebben, ADHD of op een andere manier juist meer structuur en duidelijkheid nodig hebben, kunnen hier juist erg door van slag raken. Kijk naar wat je kind aankan. 

Lieve groet, Joyce

1 Comment on Wijk jij wel eens af van de vaste regels binnen je gezin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *