Michelle kan zich intussen al vijf maanden een gelukkige moeder noemen. Zoals jullie zich misschien nog wel herinneren uit haar voorstelstukje geeft Michelle dolgraag les. Die activiteit oefende ze de afgelopen paar maanden niet meer uit. Ze genoot van haar kersverse moederschap. Intussen is ze weer aan het werk. In een nieuwe school met nieuwe lessen en een nieuwe doelgroep. Best spannend! In de komende weken deelt zij graag haar ervaringen op de blog. In deze blogpost vertelt ze alvast wat meer over haar job en hoe ze alles gaat combineren met de opvoeding van haar dochter.

>>> Volg ons op Facebook

Enkele fabeltjes over leerkrachten

“Werken en moeder zijn, hoe gaat dat?”, die vraag stelde ik me in het verleden al vaker. En dan breekt de dag aan dat je zelf in die situatie zit. Veel mensen denken: oooooh zij geeft les, ideaal dus om te combineren met een gezinsleven. In zekere zin klopt dat. Je hebt veel vakantie en je lesdagen zijn op zich niet ontzettend lang in vergelijking met andere jobs. Ik wil hier zeker geen pleidooi houden voor de leerkracht, maar ik wil toch enkele fabeltjes ontkrachten vooraleer jullie verder lezen.

Vakantie

Tijdens de vakantie kan een leerkracht zalig niets doen. Het klopt dat ik als leerkracht veel vakantie heb. Het klopt niet dat ik als leerkracht tijdens al de dagen van die vakanties niet aan mijn job moet denken. De vakanties doorheen het jaar kan ik goed gebruiken om cursussen aan te passen, om grote opdrachten te verbeteren en om administratief werk te verrichten. Tuurlijk zijn er wel dagen waarop ik even geniet van zalig nietsdoen. Maar de periode tijdens de zomer dient vooral om de batterijen even op te laden. Niet twee maanden lang, want elke plichtbewuste leraar begint al met voorbereidingen en dan zijn er de inschrijvings- en introductiedagen, vergaderingen en ga zo maar door. Maar ik klaag niet hoor! Ik zou zeker niet willen ruilen met mensen die slechts 20 vrije dagen per jaar hebben.

9 to 5 job

Een leerkracht heeft een 9 to 5 job. Deze stelling klopt helemaal niet. Een leerkracht met een masterdiploma, zoals ik, geeft ongeveer 20 uren les. Soms iets meer, soms iets minder. 20 uren werk? Dat is toch bitter weinig in vergelijking met eender welke andere job? Als je het zo voorstelt klopt dat. Maar niets is minder waar. In de eerste plaats moet een leerkracht zijn lessen voorbereiden. Ik heb zo al periodes meegemaakt waarin ik voortdurend voor mijn werk bezig was. Van zodra ik thuiskwam begon ik te werken om na middernacht pas mijn laptop en boeken te sluiten. De werklast hangt van heel wat elementen af, maar je bent sowieso niet klaar met je werk van zodra je de deur achter je dichttrekt. Bovendien heb je na de uren heel wat extra activiteiten in dienst van de school: vergaderingen, bijscholingen, projecten en ga zo maar door. Maar ook daarover wil ik niet klagen, want hey, ik geef dolgraag les! En ja, ik wil gewoon even meegeven dat leerkrachten ook hard moeten werken.werken en moeder zijn

Nieuwe uitdaging

Werken en moeder zijn, het is ongetwijfeld een nieuwe uitdaging. En alsof dat nog niet voldoende is, start ik ook weer in een volledig nieuwe school. Ohja, nog even vergeten te vermelden hierboven: het onderwijs is zeker geen sector waarin werkzekerheid gegarandeerd is. Veel leerkrachten fixeren zich op het opbouwen van uren binnen een school en blijven er net zolang totdat ze een vaste benoeming kunnen bemachtigen. Jammer genoeg staan heel wat leerkrachten enkele jaren in een school en moeten ze dan weer vertrekken omdat er toch geen vacante uren meer blijken te zijn. Mijn strategie is daarom werkzekerheid voor een welbepaalde tijd ( lees: financiële zekerheid) in combinatie met een leuke ervaring. Telkens er een leuk aanbod op mijn pad komt en het me enige zekerheid kan bieden, ga ik met veel plezier de uitdaging aan. De komende periode zal ik daarom lesgeven in een hogeschool.

Opvang voor Cécile

Ik vind het erg belangrijk dat Cécile in contact komt met andere kindjes. Een crèche zou daarom ideaal zijn. Toch koos ik niet voor een crèche, omdat ik een kleinere en huiselijkere omgeving verkies. Cécile gaat twee dagen naar een heeeeeeeel lieve onthaalmoeder en één dagje naar haar fantastische grootouders (mijn schoonouders). Een dagje helemaal verwend worden en alle aandacht krijgen en de andere twee dagen de aandacht delen met andere kindjes lijkt me een mooie combinatie. Dan schieten er nog twee werkdagen over. Op woensdag is mijn man thuis. Op vrijdag ben ik meestal thuis. Vrijdagnamiddag is mijn lieve mama ook vrij en kan ze dus ook bijspringen wanneer ik moet voorbereiden of een vergadering heb ofzo.

Of ons plan ideaal is? Dat weet ik helaas nog niet. In mijn hoofd klinkt het in elk geval behoorlijk goed en de eerste maand verliep toch al vlot.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen. Hoe combineren jullie een voltijdse job met mama zijn? Waar gaan jullie kindjes naar toe tijdens de werkuren?

Tot binnenkort.

Michelle

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code