Van 2 tot en met 8 oktober vindt de ‘Week van de opvoeding’ weer plaats. Nu zal je misschien denken: “week van de opvoeding? Ik ben toch als ouder iedere dag met opvoeden bezig?” Klopt! Maar opvoeden kan best wel heel lastig zijn. Daarom wordt er tijdens deze week in het hele land extra aandacht besteed aan opvoeden en het ouderschap. Het gaat hierbij om het bewust worden van het opvoeden. 

Het is een fase

Je kent de goedbedoelde adviezen waarschijnlijk wel: “het is een fase”, ” waarschijnlijk weer een sprongetje”, “wat vanzelf gekomen is gaat ook vanzelf weer weg!”

LEES OOK: Filmtip + winactie

Vreselijk vind ik dit soort opmerkingen. Zowel als moeder én als pedagoge. Wat moet je daar als ouder nu mee? Je loopt vloekend door het huis omdat je kleine spruit je al 4 nachten achter elkaar wakker houdt, of het avondeten belandt weer eens tegen de muur, omdat je kindje bedacht heeft dat hij dat zeker niet gaat opeten, of je bengeltje krijgt voor de zoveelste keer een driftbui midden in de supermarkt, waardoor je met het schaamrood op je kaken je kind in de houtgreep neemt en probeert om zo onopvallend mogelijk de winkel te verlaten. Wat natuurlijk niet lukt! En dan de opmerking krijgt: “HET IS EEN FASE. GAAT WEL WEER OVER!” Daar heb je toch niets aan als ouder?!

opvoeding

Bij de buurvrouw gaat het wel goed!

Het enige dat je dan wil is dat je je verhaal kwijt kan, er even iemand naar je luistert en erkent dat het af en toe gewoon heel zwaar is met één of meerdere koters in huis! En dat je beseft dat je niet de enige bent. Want de buurvrouw, of moeder op het schoolplein die pretendeert dat het bij haar thuis allemaal vlekkeloos verloopt en haar kinderen nooit in opstand komen, of een driftbui krijgen; no way! Maar we vinden het als ouder(s) vaak toch lastig om hier voor uit te komen. Helaas is er nog een drempel om opvoedadvies te vragen of het überhaupt bespreekbaar te maken.

Denken dat je de enige bent

Dit ervaar ik binnen mijn praktijk joyeux opvoedadvies helaas regelmatig. Opmerkingen als: “ik dacht dat ik de enige was!”, of: “dat is toch inherent aan het hebben van kinderen?”, hoor ik helaas nog te vaak. Nou, ik kan je verklappen dat 1,5 jaar niet voldoende kunnen slapen omdat je kindje er ‘s-nachts steeds uitkomt, of de hele dag door strijd hebben met je kind omdat het niet luistert, niet acceptabel gevonden hoort te worden door jou als ouder. Mits je hier last van hebt. En dat dit echt te doorbreken is, maar je wel dient te weten HOE. En daarvoor dien je je wel bewust te zijn van jouw rol.

Aandacht aan de opvoeding

Daarom is het zo belangrijk om aandacht te besteden aan de opvoeding. Uiteraard niet alleen tijdens deze week, maar doordat het jaarlijks zo groot aangepakt word, bereiken we hiermee hopelijk veel ouders die we (meer) bewust kunnen laten worden van hun rol als opvoeder.

De bewuste ouder

Als pedagoge binnen mijn praktijk is mijn missie: ‘DE PERFECTE OUDER BESTAAT NIET, DE BEWUSTE OUDER WEL!” En daar draag ik graag aan bij. Want hee, bij mij gaat het thuis ook niet altijd even goed en ik kan mijn kinderen ook wel eens achter het behang plakken! Maar, wanneer het niet goed gaat, ben ik mij er wel van bewust waarom het niet goed gaat. En dat heeft dan weer te maken met de opvoed-valkuilen waar veel ouders ‘intrappen’.

Hoe kijk jij aan tegen de opvoeding?

Ben jij je bewust van je rol als opvoeder en de invloed die dat heeft op je kind?

Vind jij het moeilijk om ervoor uit te komen als het even niet lekker loopt binnen de opvoeding?

Leuk als je dit wil delen.

Lieve groet,

Joyce

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code