Eens je mama bent, wordt reizen een heel ander verhaal. Dat betekent daarom niet dat je je wanderlust moet opbergen. Dat bewijst ook Bo. Zij vloog het afgelopen jaar met haar dochter onder andere naar Kopenhagen en Portugal. Ze heeft de smaak van het vliegen te pakken.

Het afgelopen jaar zijn we enkele keren met het vliegtuig op vakantie geweest – I know… Living the good life – maar doordat ik vaak werk in het weekend, willen we als gezin het maximum halen uit onze vrije momenten.

Insta-overtuigingskracht

Oorspronkelijk wou ik de eerste jaren niet vliegen met Sam. Het leek me allemaal te moeilijk en te omslachtig. Tot ik nappy nomad ontdekte op Instagram.

Nappy_nomad overtuigde me met haar blog

Ze reist samen met haar man en dochtertje (van ondertussen 1 jaar) de wereld rond. Haar foto’s doen je echt wegdromen. Ik was onmiddellijk overtuigd: een vliegvakantie met Sam wordt top!

check haar Instagram voor reisinspiratie en tips

Vooral de bestemmingen in Azië spraken me aan

Sam’s eerste airmiles

Ondertussen zijn we met Sam naar Zuid-Frankrijk, Kopenhagen en de Algarve gevlogen en we zouden graag een mooie reis naar Thailand of Bali maken in het voorjaar.

Eerste vlucht: Sam was net 3 maanden

Onze laatste vakantie in de Algarve

Bij iedere vlucht heb ik toch altijd wat stress. Wat als ze last heeft van haar oortjes of heel de vlucht krijst? Iedere keer opnieuw stel ik me de afkeurende blikken van andere passagiers voor… Vreselijk! Gelukkig zijn de vluchten tot nu toe heel vlot verlopen. Hierbij enkele tips die ons echt hielpen:

 • Entertainen met nieuw speelgoed
 • Iets om op te knabbelen of te drinken voor de druk op de oortjes weg te nemen
 • Dekentje (soms is het wat fris en je kan ze lekker inbakeren zodat ze lekker slapen)
 • Een beetje rondwandelen, laat ze wat rondkijken.
 • Snoepjes voor de buren voor het geval je kleine pruts toch meer lawaai maakt dan voorzien ?

Vliegen of niet? Volg je buikgevoel!

Wat met je handbagage en koffers?

Handbagage

Je mag wel wat meenemen in je handbagage. Over het water, poedermelk of voeding (ook vers gemaakt) werd nooit moeilijk gedaan. Je mag gewoon meenemen wat je anders ook zou meenemen op een uitje met je kleine spruit. Doe het water best in papflesjes van max. 150 ml. De kans dat je het moet weggooien is dan nog kleiner. Je mag trouwens 1 stuk extra handbagage meenemen voor je babytje. Zelf houden we het altijd zo compact mogelijk want je moet er ook mee door de security en het heel de reis meesleuren.

 Samen met papa een dutje doen

Koffer

Je hebt natuurlijk een bagagelijst met basics zoals kids ID, kleren, zonnecrème, hoedje… En moest je iets vergeten zijn, koop je het gewoon ter plaatse. Tips die ik wel kan meegeven zijn:

 • Pampers (neem voldoende mee voor de eerst twee dagen. Ter plaatse kocht ik gewoon een nieuw pak. Zo heb je meer ruimte in je bagage voor mooie outfits 😉 )
 • Poedermelk (Deze nam ik mee van thuis voor het geval ze niet dezelfde verkopen op vakantie. Ik nam 1 à 2 potten mee. Om plaats te besparen, deed ik de poeder in een hersluitbaar plastic zakje. Die kan je mooi plat wegsteken in je bagage)
 • Neem een kleine first aid kit mee: thermometer, crème tegen rode billetjes, perdolan, een unidosesen physiologisch water, oogzalf voor ontstoken oogjes (Sam heeft hier af en toe last van).
 • Muggennet

                                 Haal de melkpoeder best uit je handbagage bij de                                                                              bagagecontrole. Zo’n wit poeder in een plastic zakje… ??

 

Eten en drinken onderweg

Mmmmh melk

Als je borstvoeding geeft, is het super makkelijk om te vliegen. Je hebt altijd alles bij de hand en je kan je patatje aanleggen bij het opstijgen en landen. De eerst vlucht met Sam vroeg dus niet zoveel voorbereiding. Eens ze flesjes begon te drinken werd het iets ‘moeilijker’.  Er is geen microgolfoven of stopcontact in het vliegtuig. De stewardessen helpen je graag verder. Meestal verwarmen ze je flesje au bain marie. Dat duurt  wel even en als je kleintje echt honger heeft… kunnen die minuten soms eindeloos lijken. Daarom deze kleine tip: Neem een thermos mee met warm water.

Thermos potje handig voor warm water/groetenpap

Groenten- en fruitpap

Groetenpap kan je meestal niet opwarmen op het vliegtuig. Daarom hield ik het simpel en gaf ik fruitpap. Wil je toch liever groentenpap geven of heb je een lange vlucht? Warm de pap dan goed op voor je het vliegtuig opstapt. Het eten blijft lekker warm als je het in een thermospotje bewaart.

 

Wegwerpslabbertjes, super handig voor onderweg.

Wat met je kinderwagen en autostoel?

Kinderwagen

Je mag je kinderwagen meenemen. Bij de meeste maatschappijen en luchthavens mag je je kinderwagen meenemen tot aan het vliegtuig. In Kopenhagen was dat wel niet zo. Daar moesten we de kinderwagen inchecken met de bagage. Neem dus best altijd een draagzak mee.

Sam in Kopenhagen.Voor een buggy was ze nog te klein.

Draagzak, altijd handig!

Ondertussen hebben we een reisbuggy gekocht. De Kees K2GO. Hij is licht, compact, rijdt heel vlot en je kan hem meenemen als handbagage. Én je kan hem met één hand openplooien. Super handig als je een babytje vast hebt. Een echte aanrader als je regelmatig reist.

vliegen met baby

Sam in haar Kees K2GO stroller

 

Autostoel

Je kan je autostoel meenemen (meestal mag je 2 stuks inchecken. Soms moet je er wel voor bijbetalen) of eentje huren ter plaatse. Wij hebben tot nu toe altijd eentje gehuurd. Hoe minder gesleur, hoe beter… het enige nadeel is dat het meestal niet zo’n mooie stoeltjes zijn zoals we gewoon zijn, maar veiligheid is het belangrijkste en dat zijn ze zeker wel.

reizen met kleine spruit

Er zullen ongetwijfeld nog heel wat meer tips bestaan om te vliegen met een baby. Ben jij een ervaren mommy traveller? Deel dan zeker jouw tips onder deze blog. Iedere tip is welkom, zeker voor langere vluchten.

vliegen met kleine spruit

Benieuwd naar meer vakantie pics? Check Ourthreeoflife 

 

Liefs

Bo

 

3 Comments on Vliegen met je kleine spruit

 1. Reizen met kids is zo leuk! Het vereist wat meer voorbereiding en je reis is actiever, maar that’s it. Inmiddels ook al aantal keer in vliegtuig gezeten met ons muppie van 1,5. Ook lange autoreizen. Ging perfect! Zeker als ze zo jong zijn. Wij konden alle keren wel eten laten opwarmen in het vliegtuig, maar dat doen ze au bain marie dus duurt wat langer. Ik schreef een blog over de BedBox voor lange vluchten en onze entertainment tip voor een lange autoreis. Wij zijn net terug van 4 weken Portugal. Over 2 weken vertrekken we weer voor 3,5 week naar Noorwegen.

 2. Leuk! Ik denk ook om de Kees K2Go aan te schaffen, het was geen probleem voor de vluchtmaatschappij om deze als handbagage mee te nemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code