Over de hele wereld zijn er mama’s. Veel mama’s, verschillende mama’s en mama’s die op elkaar lijken. Maar de meeste mama’s hebben een ding gemeen en dat is de liefde voor hun kind. Ik ben nieuwsgierig naar Belgische mama’s. Dus ik ben op zoek gegaan naar een paar verschillen tussen de mama’s in België en Nederland. En die zijn er. Ik sprak Jolanda, een Nederlandse mama in België, met Belgische kinderen. Lees je met me mee voor het verschil?

Vraag en antwoord

Het verschil in zwangerschap

Q: Hoe is het om zwanger te zijn in België? Hoe word je tijdens je zwangerschap begeleid?
A: Het zwanger zijn in België is even leuk als het zwanger zijn in Nederland. De meeste aanstaande Belgische moeders kiezen voor opvolging (controle) bij een gynaecoloog, bij voorkeur dezelfde persoon die de bevalling gaat doen. Ik ben als Nederlandse een beetje zoekende geweest hierin. Ik heb de opvolging gedeeltelijk bij de huisarts en het ziekenhuis gedaan. Het voordeel is dat de huisarts mij goed kende en hij al zijn kennis kon gebruiken. Na de bevalling met je baby bij de huisarts komen voor opvolging, is net iets fijner. Ik had totaal geen complicaties, waardoor ik dit op deze manier heb kunnen doen.

Zwangerschapsverlof

Q: Eindelijk, tijd voor zwangerschapsverlof! Lekker tot jezelf komen, nog snel naar de kapper en schoonheidsspecialist en daarna “wachten” totdat de bevalling begint, toch?
A: In België heb je 16 weken bevallingsverlof. Je hoeft niet, zoals in Nederland, al vier of zes weken van te voren thuis te zijn. In sommige beroepen zijn er uitzonderingen, net zoals in Nederland. Ik heb bij mijn oudste dochter tot de dag voordat ze geboren werd, gewerkt. Dit ging zonder problemen. Hierdoor was ik achteraf maximaal thuis met de baby. Bij nummer 2 wordt het wat anders natuurlijk. Toen ben ik anderhalve week van te voren gestopt. Dit is voor iedereen te kiezen, wel fijn natuurlijk als je dat zelf kan bepalen. En oh ja, de vaders hebben ook vaderschapsverlof. Vaders en “meemoeders” (vrouw van biologische moeder) hebben onder bepaalde voorwaarden recht op geboorteverlof. Dit zijn 10 dagen, binnen een periode van 4 maanden na de bevalling. Voor het vaderschapsverlof en meeouderschapsverlof betaalt de werkgever het volledige loon gedurende de eerste 3 verlofdagen.

Het verschil in bevallen

Q: En dan moet je bevallen…Kennen jullie de thuisbevalling, net als wij?
A: Het fijne van België is dat je meestal bevalt in het ziekenhuis, de verzorging voor moeder en kind is daar perfect geregeld. Voordat het zover is, krijg je een rondleiding in het ziekenhuis en krijg je extra uitleg. Ik zag tijdens die rondleiding al de kamers met een groot bad, en nam me voor daar mijn bevallingen te doen. Wat een geluk… was zo´n kamer toch wel net vrij toen ik binnenkwam voor de bevalling. Hierdoor heb ik 2 goede, vlotte bevallingen gehad (ze noemen zo´n bad de ruggenprik van de vroedvrouw). Ook hier geldt, ik heb de verzorging van de dochters ook gewoon zelf kunnen doen, in het ziekenhuis. Eerste badje, verschonen… Zodra de zusters door hebben dat dit goed gaat, laten ze je echt vrij. Voor mij was het vooral het idee dat, als er iets is met mij of de baby, ik direct op de juiste plaats ben. De pasgeboren dochter van een vriendin kreeg een zware terugval en doordat ze direct verzorgd kon worden (even een knopje voor arts drukken) is het goed gekomen. Als ze thuis was geweest was het wel een ander verhaal geweest, vrees ik.

Het verschil in de kraamtijd

Q: Hoe is de kraamtijd in België? Worden moeder en kind ook lekker verzorgd en verwend door een kraamverzorgster?
A: Kraamtijd is in het ziekenhuis. Dit heeft natuurlijk voor- en nadelen. Ik vond het heerlijk, de vaste bezoekuren, dus geen onverwacht bezoek! Papa’s mogen natuurlijk altijd langskomen, met de eventuele broertjes en zusjes. Moeder en kind worden verzorgd, eten wordt gebracht etcetera. Voor degenen die niet direct in het ziekenhuis kunnen langskomen, wordt er meestal, als de baby een paar weken of maanden oud is, een babyborrel op een leuke locatie gegeven. De uitnodiging zit meestal bij het geboortekaartje. Na de bevalling is er zeker mogelijkheid tot kraamverzorgsters. Een vriendin heeft dat bij beide bevallingen gedaan. Bevalling in ziekenhuis en daarna nog verzorging thuis. Ze kon kiezen hoe de verdeling van uren was per dag en vond dit zalig. In België kennen ze, in plaats van beschuit met muisjes, een andere traditie. Een zakje met doopsuikers, verpakt in een mooi zakje of doosje, in de kleuren van het geboortekaartje, wordt er meegegeven aan het bezoek. Dit is een heerlijk chocolade snoepje, meestal met amandel erin. Ik had beide tradities, doopsuiker en beschuit met muisjes. We hebben wel erg gelachen om de gezichten van de bezoekers bij het proeven van de anijs-muisjes. Dat kennen we hier helemaal niet in België!

verschil belgische en nederlandse moeders

Het verschil in werken en kinderopvang

Q: Werkende mama’s en kinderopvang. Hoe is dat in België geregeld?
A: Werken en kind(eren). Dit is voor iedereen anders,  net zoals in Nederland. Soms passen opa en oma op, je kunt voor onthaalouders of crèche kiezen. Het is heel persoonlijk wat je wil en wat bij je past. Wij vonden een onthaalmoeder de fijnste oplossing en hebben hier altijd een heel goed gevoel bij gehad. Nu nog steeds hebben wij contact met haar. De regels hierover wijzigen wel regelmatig, daar ben ik al te lang uit .

Het verschil in de eerste schooldag

Q: En dan wordt je kindje 4 jaar en mag het naar school. Hoe ziet een schooldag eruit in België?
A: Eerste schooldag… de oudste kinders van de crèche of onthaalmoeder zijn er dan meestal héél erg aan toe om de volgende stap te zetten. Kindjes mogen hier met 2 1/2 jaar al naar school. Ik weet nog dat onze oudste ein-de-lijk leerde knippen, super vond ze dat. Het is de bedoeling dat je kind tegen die tijd op het potje kan. Dat is even doorzetten, maar het lukt meestal zonder problemen. Bij ons zijn ze pas met 3 jaar hele dagen naar school gegaan, meestal gaan ze eerst jaar voor halve dagen. Bij ons was het op maandag en vrijdag de hele dag en op woensdag een halve dag. Dinsdag en donderdag gingen ze dan naar de onthaalmoeder. Nu is dat volgens mij niet meer mogelijk op deze manier. Wat er lukt, qua aantal dagen per week naar school, ligt aan het kind en natuurlijk ook aan de ouders. Onze meiden hebben heel lang nog een dutje gedaan in de klas, eentje zelfs tot 5 jaar. Dit was geen probleem. Voor de kleintjes is het een instapklasje, dus alle ukjes bij elkaar. Schattig om te zien en de huilende ouders erbij ook, hihi. Wat wel altijd een uitdaging is, is de lange vakantie. De laatste schooldag is altijd op 30 juni en de eerste schooldag is dan pas weer op 1 september. Soms is dat dus 9 weken overbruggen!

Conclusie

Nadat ik de vragen en antwoorden heb uitgewerkt, ben ik tot de conclusie gekomen, dat er inderdaad verschillen zijn tussen de Nederlandse en Belgische mama’s. Waar het bij ons heel gewoon is om thuis te bevallen, als de situatie het toelaat, is dat in Belgie totaal niet aan de orde. De kraamzorg, zoals wij het kennen, is onderdeel van je verblijf in het ziekenhuis, nadat je bevallen bent. En dat de kindjes al met 2,5 jaar naar school gaan, is ook andere koek! Ik vond het heel leuk om dit artikel te schrijven en een kijkje te nemen in het leven van de mama’s in België. Dank aan Jolanda voor het meewerken aan dit artikel!

Over vier weken heb ik weer een interessant artikel voor je in petto. Tot dan!

Liefs, Mascha

Fotocredits: Jolanda

 

 

6 Comments on Wat is het verschil tussen de mama’s in Belgie en Nederland?

  1. Leuk artikel, maar kan je de verschillen ook eens toelichten vanuit de andere kant? Ik woon namelijk in België en dus vraag ik me af hoe het er precies aan toe gaat in Nederland 🙂 De puntjes die je hier vermeldt kloppen voor het grootste deel, hoewel er tussen de ziekenhuizen ook héél veel verschillen zijn.

  2. Leuk om de verschillen te lezen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan thuis bevallen. En dus heel blij dat ik dat kon doen. Met 2,5 mijn kind al naar school doen.Ik weet het niet. Ik twijfel nog aan de peuterspeelzaal voor mijn jongste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *