Tijdens mijn eerste zwangerschap is het hele plan ontstaan om te verhuizen naar het buitenland. Mijn buik was zo groot als een watermeloen, ik was namelijk 38 weken zwanger, maar we twijfelden geen moment. Verhuizen naar Schotland? Ja, graag! Dat onze baby tegen die tijd slechts 5 maanden zou zijn, hield ons zeker niet tegen. Wat hadden we toch zin in dit avontuur! 

Het begin van een nieuw avontuur, verhuizen naar het buitenland.

Een paar maanden later stonden er een paar mannen in ons huis, om binnen no-time ons hele hebben en houden te omlijsten met bubbeltjes plastic en karton. We zitten in Schotland voor het werk van mijn man en hadden daarbij het geluk dat er een verhuisbedrijf voor ons geregeld was. Ik ben vaak in mijn leven verhuisd, maar zeker nog nooit zó makkelijk. Voor iedereen die naar het buitenland gaat verhuizen, kan ik een verhuisbedrijf dan ook zeker aanraden.

verhuisdozen. Verhuizen naar buitenland met 5 maanden oude baby.

Al onze bezittingen pasten in 1 vrachtwagen. Een apart gezicht om deze weg te zien rijden. Vooral omdat we wisten dat we deze pas weer in Schotland terug zouden zien. Kort daarna reden wij de boot in IJmuiden op met onze baby van 5 maanden en een 9 maanden jonge hond. Ja, die kon er ook nog prima bij hadden we bedacht. Gezellig!

De boot op. IJmuiden naar New Castle. Verhuizen naar buitenland met 5 maanden oude baby.

Onderweg naar Schotland. Verhuizen naar buitenland met 5 maanden oude baby.

De voorbereidingen

Eigenlijk gingen de voorbereidingen nog best vlot en makkelijk. Je probeert veel informatie te vinden via het internet en stelt genoeg vragen aan mensen die in dezelfde schoenen hebben gestaan. Toch merk je snel, geen gezinssituatie is hetzelfde. Het gezin dat voor ons op de zelfde plek zat heeft oudere kinderen, dus ze hadden geen idee waar we bijvoorbeeld het consultatie bureau in Schotland konden vinden. In Nederland werd ons verteld dat een consultatie bureau echt iets Nederlands is, en ze deze in Schotland niet hebben. Daar moet je gewoon naar de dokter. Eenmaal in Schotland hebben we ons ingeschreven bij de dokter. Ze hebben wel degelijk een consultatie bureau. Een ‘Health Visitor’ noemen ze dat hier. Het inentingen programma leek redelijk op dat van Nederland, maar was toch niet hetzelfde. We belden voor de zekerheid even met het CB in Nederland en gelukkig maakte de paar verschillen in het vaccinatieprogramma niet uit.

Buitenland en zorgverzekering

De zorgverzekering.. nog zo iets. Dit heeft ons nog wat frustratie opgeleverd. Aangezien wij in februari pas wisten dat we in de zomer erop naar het Schotland zouden verhuizen, konden wij geen rekening houden met een zorgverzekering. Mijn man heeft een Nederlandse werkgever en ik ben een zelfstandig ondernemer. Wij zijn dus allebei verplicht om een zorgverzekering in Nederland te hebben. Maar omdat onze zoon van 5 maanden niet in Nederland werkt (heel gek) en woont, werd hij zonder pardon, per direct uitgeschreven met terugwerkende kracht! Officieel zijn ze in dit soort gevallen verplicht je over te laten stappen naar een zorgverzeking die je in zo’n geval wel verzekert, maar mijn verzekering had geen zin om mee te werken. Gelukkig is de zorg gratis in Schotland en kregen wij alleen even klamme handjes omdat we in dat jaar nog een reis naar Spanje gingen maken. Het is goed gekomen, maar mocht je naar het buitenland willen verhuizen, kijk dan wel even je zorgverzekering na!

Verhuiswagen in Schotland. Verhuizen naar buitenland met 5 maanden oude baby.

Reserveer op tijd het kinderdagverblijf

Daan ging in Nederland al naar de opvang. We wilden de opvang ter plekke regelen, zodat we eerst rond konden kijken welke er allemaal zijn. Helaas bleek alles vol te zitten voor de komende 6 maanden. Oeps, daar had ik niet op gerekend. Omdat ik voor mezelf werk is het niet direct een probleem, maar praktisch is het niet. We hadden dus beter al voor de verhuizing op zijn minst een plekje kunnen reserveren. Misschien zelfs bij 2 verschillende als we eerst nog hadden willen kijken welke het leukste is. Ik bedenk mij ineens dat ik dit ook alvast moet doen voor de terugweg. Over 7 maanden verhuizen wij weer naar Nederland namelijk.

Blije baby help verhuizen dozen uitpakken

Oer Hollandse producten

Omdat we vlak voor de verhuizing al even in Schotland zijn geweest om bijvoorbeeld een huurcontract te tekenen en een bankrekening te openen, hebben wij al even in wat winkels en supermarkten kunnen rondkijken. Zo zagen we dat poedermelk wel 2x zo duur is als in Nederland en de luiers juist weer enorm goedkoop zijn. Persoonlijk vind ik de kledingsmaak van de Schotten niet echt geweldig. Qua interieur accessoires ook niet, maar dat is juist wel even goed voor mijn portemonnee. Nog snel even wat leuke kleren kopen voor Daan en onszelf. De planken in de winkel met babymelk waren spontaan leeg. De oer Hollandse producten stonden ineens maal 10 in ons huis (wat is een leven zonder hagelslag) en met het minimale aan luiers verlieten wij Nederland. Natuurlijk kregen vrienden en familie die ons kwamen opzoeken standaard een boodschappenlijstje mee.

Wandelen in Schotland. Verhuizen naar buitenland met 5 maanden oude baby.

We zouden het zo weer doen

Verhuizen naar het buitenland met een baby is echt prima te doen. Misschien zelfs beter, want met een baby (en een hond ook trouwens) krijg je heel veel aanspraak en leer je vrij snel nieuwe mensen kennen. En dan heb ik het natuurlijk over Schotland, want buiten Europa zal het toch wel een tikkeltje anders gaan. Vanaf dag 1 vinden we het geweldig hier! De komende maanden zal ik meer met jullie delen over ons leven hier.

X Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *