Op het moment dat ik deze blog typ, is het zomervakantie. Hoewel mijn kinderen nog niet naar school gaan, genieten we toch een beetje van het tragere tempo dat hoort bij de zomer. Tenminste, de kinderen dan. Want omdat de peuterspeelzaal dicht is en ik naast twee kantoordagen ook nog twee halve dagen thuis werk moet ik proberen mijn werk af te krijgen op een dag waarop mijn twee koters ook aandacht vragen. Eén geluk: ik ben gezegend met enorme uitslapers dus gedurende de hele zomervakantie staat deze moeder op haar thuiswerkdagen gewoon extra vroeg naast haar bed om maar zoveel mogelijk werk verzet te hebben voor de kindjes wakker worden. Helaas begint over een aantal weken het echte leven weer. Hoe ik het thuiswerken combineer met mijn kinderen vertel ik jullie in deze blog.

Aan het werk als de baby slaapt

Toen ik zwanger was van Mees dacht ik naast twee kantoordagen makkelijk twee volle dagen thuis te kunnen werken. Naïef als ik was, dacht ik dat baby’s overdag genoeg slapen om mijn werk af te kunnen krijgen. Dat dit in de praktijk anders bleek zal voor jullie geen verrassing zijn. Helemaal in het begin redde ik het nog wel. Mees was een zoete baby en als ik werkte aan de keukentafel, sliep hij of lag hij naast me in de kinderwagen rond te kijken. Maar toen hij eenmaal wat mobieler en beweeglijker werd, bleek het al snel echt niet handig meer. In de box kon hij zich nog wel eens een poosje vermaken, maar geconcentreerd doorwerken lukte niet meer. De uren die ik miste haalde ik in de avonden of weekenden in waardoor ik eigenlijk altijd bezig was met werk, baby of huishouden. Ik besloot minder te gaan werken.

Werk

Middagdutjes

Omdat Mees lange tijd twee dutjes deed redde ik het prima om op de thuiswerkdagen 6 uur te maken. Ik stond vroeg op, maakte een uur of anderhalf uur voor hij wakker werd, en werkte de overige uren als hij sliep of zoet aan het spelen was. Ook dit werkte een poosje. Inmiddels was kind nummer twee onderweg en kon ik het zelfs nog zo gepland krijgen om af een toe een middagdutje mee te doen als Mees sliep. Heerlijk!

Ouderschapsverlof

Mijn zwangerschapsverlof brak aan. Tessel werd geboren en even hadden we tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Ik genoot enorm van de tijd die ik kon besteden aan mijn kindjes zonder dat er altijd nog werk af moest. Toen mijn eerste werkdag dichterbij kwam ging ik er wel steeds meer tegenop zien dat ik mijn werk deze keer tussen het ritme van twee kindjes in moest gaan plannen. Toen ik dit besprak met Richard kwam hij met het idee om Mees op te geven voor de peuterspeelzaal. Hij zou de dagen dat ik thuis aan het werk was dan in ieder geval een paar uurtjes onder de pannen zijn zonder dat ik hem nog een hele dag weg moest brengen. Ook besloot ik gebruik te maken van het recht op ouderschapsverlof.

Kantoordagen

Inmiddels werk ik alweer een aantal maanden twee hele dagen op kantoor en twee halve dagen thuis. Op de dagen dat ik weg ben komt mijn moeder naar ons toe om de kinderen uit bed te halen. Zij geeft ze eten, kleedt ze aan en neemt ze vervolgens mee naar het huis van mijn ouders, waar Richard en ik aan het eind van de werkdag allebei naar toe komen en zonder stress aanschuiven voor een heerlijke maaltijd. Enorm fijn: we hoeven niet te haasten om op tijd bij een opvang te zijn, we eten op tijd en we hoeven thuis alleen nog maar de kinderen op bed te leggen die bij opa en oma uiteraard meer dan voldoende aandacht hebben gehad.

Werk 2

Thuiswerkdagen

De dagen dat ik thuis werk begin ik om half 7 met werken. Na anderhalf uur maak ik de kinderen wakker, kleed ik ze aan en zorg dat ze ontbijten. Mees moet om 9 uur op de peuterspeelzaal om de hoek zijn dus die breng ik samen met Tessel weg. Ik ben dan ik iets na 9 uur weer thuis. Vaak is Tessel dan weer moe genoeg voor een dutje zodat ik lekker een uur of 2 door kan werken. Als ik Mees dan weer opgehaald heb drinken we samen wat en kletsen we even. Ik rond dan nog wat kleine klusjes af terwijl Mees en Tessel even spelen en kan vervolgens mijn laptop dichtklappen zonder schuldgevoel.

Balans

Voor mij is dit werkschema ideaal. Waar ik vroeger altijd achter de feiten aanliep heb ik nu een hele middag open liggen. Ik heb de tijd om mijn huishouden bij te werken en bij mooi weer gaan we lekker naar buiten. Als Tessel slaapt heb ik genoeg tijd om met Mees boekjes te lezen of kastelen te bouwen. Ik heb eindelijk het idee dat ik een fijne balans heb tussen werk en privé.

Voor mij is gebleken dat het niet werkt om thuis te werken als er kinderen om me heen scharrelen. Ook heb ik ervaren dat ik liever werk op vaste momenten in plaats uurtjes verdeeld over de dag. Werken jullie ook wel eens thuis? Hoe doen jullie dat?

 

Fotocredits: Tanja

2 Comments on Kinderen en thuis aan het werk: hoe doe ik dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *