“Mamaaaaaaaaa, je luistert niet naar mij!” Ondertussen loopt mijn dochter rood aan, gaat huilen en wordt ze totaal overmand door emoties. Mijn dochter is een typisch voorbeeld van een temperamentvol kind. En dit uit zij door een sterke eigen wil en protesten regelmatig tentoon te spreiden. Maar dit heeft ook veel voordelen. Ben jij benieuwd welke? Lees dan mee.

temperamentvol kindPittige tante

Dat onze dochter pittig was, had ik bij de geboorte en de dagen daarna al door. Ze kwam krijsend ter wereld (“hoezo moet ik uit die lekkere warme buik? het is hier koud!”) en ook als ze honger had en ze kreeg niet snel genoeg haar voeding, ging ze enorm te keer! Dit werd ook nog eens bevestigd door de verpleegkundigen in het ziekenhuis: ”nou nou, wat een pittige tante!” Uiteraard zat ik op dat moment, zo net na de bevalling van ons eerste kindje echt niet te wachten op zulke opmerkingen en uitspraken, want ik werd daar alleen maar onzekerder van.

Zo moeder zo dochter

Maar goed, ze heeft het natuurlijk ook niet van een vreemde (ahum..)
Mijn moeder vertelde mij ooit dat ik als klein kind soms zo boos kon worden dat ik flauw viel. Deze breath-holding spells, zoals dat genoemd word, treden vaker op bij kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar oud, wanneer er sprake is van een heftige emotie. Mocht je dit ooit meemaken met je kind; probeer rustig te blijven, want hoewel je je natuurlijk helemaal rot schrikt als ouder, kan het echt geen kwaad en komt je kind na een aantal seconden weer vanzelf bij. Dit heeft mijn dochter gelukkig nooit gehad, maar ik kan jullie wel vertellen dat als onze dame boos, verdrietig of bang is, het brandalarm afgaat!

Bijzondere eigenschappen

Temperamentvolle kinderen zijn hele gewone kinderen met een aantal bijzondere eigenschappen. Zo zijn ze heel gevoelig, intens, opmerkzaam en hebben ze een bijzonder sterke eigen wil. Daar zitten mooie kanten aan. Ze krijgen door hun sterke wil bijvoorbeeld vaak een hoop voor elkaar, zijn erg empathisch en kunnen intens genieten.

Schaduwkanten

Maar die eigenschappen hebben ook schaduwkanten.
Temperamentvolle kinderen kunnen extreem ver gaan om hun zin te krijgen, ze worden soms volledig overspoeld door hun intense emoties en kunnen veel last hebben van allerlei dingen die een ander kind niet eens opmerkt. Als je daar als ouder geen rekening mee houdt, kunnen driftbuien en hysterische huilbuien het gevolg zijn.

Voordelen van temperamentvolle kinderen

Maar als je een temperamentvol kind goed begeleidt, zullen de voordelen van de eigenschappen steeds meer naar voren komen en blijken het heel lieve, zorgzame en sociale kinderen te zijn.

Heb jij ook een temperamentvol kind?

Is jouw kindje opvliegender en koppiger dan de meeste andere? Wellicht heb jij ook een temperamentvol kind. Van ouders vraagt dat net even een andere opvoedaanpak. Wil jij hier graag meer over weten en/of kan jij tips gebruiken hoe je het beste om kan gaan met deze pittige kleine mensjes? Neem dan vrijblijvend contact met mij op, via joyeux.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *