‘Die babybilletjes: ze zijn om in te bijten!’ Ik denk dat iedere mama weet wat ik bedoel ūüėČ Jammer genoeg hebben baby’tjes af en toe last van rode billetjes, ook Sam. Meestal is luiereczeem of luierdermatitis snel verholpen maar soms ziet het er (en is het ook) erg pijnlijk uit.

Als kersverse mama wist ik niet altijd goed wat doen. Op websites en fora vind je zoveel informatie waardoor je soms niet meer weet wat betrouwbaar is en wat niet. Gelukkig had mijn vroedvrouw Stephanie (een echte aanrader als je in de omgeving van Hasselt nog op zoek bent naar een goede vroedvrouw) heel wat bruikbare tips.

Tijd dus om haar tips en mijn ervaringen met jullie te delen!

tips tegen rode billetjes

Tips voor gezonde babybilletjes

Voorkomen is beter dan genezen

Bijna alle baby’tjes hebben al eens last van rode billetjes. Doordat de billetjes vaak langdurig in contact komen met natte warme luiers ontstaat er luiereczeem. Logisch natuurlijk, in urine en ontlasting zitten stoffen die de huid kunnen irriteren. Zeker wanneer je baby’tje ziek is of diarree heeft, is de kans erg groot. Het is niet bewezen dat wanneer tandjes¬†doorkomen baby’tjes ook meer last hebben van luiereczeem, maar bij Sam was het wel zo.¬†¬†Gelukkig zijn er wel wat dingen die je kan doen om het te voorkomen of erger te vermijden:

  • ¬†Zorg dat de huid in de pamper goed droog blijft. Wissel regelmatig en vervang zo snel mogelijk na iedere stoelgang- of plasbeurt. ( I know, sommige dagen vliegen de pampers er goed door.)
  • ¬†Probeer vochtige doekjes zo weinig mogelijk te gebruiken. (Bv. enkel op verplaatsing. Je kan de billetjes schoonmaken met een droge doek en lauw water of met wat baby toilet- of reinigingsmelk en kleenex doekjes. Een ander goed alternatief voor vochtige doekjes zijn de Cheecky Wipes. Deze bevatten, in tegenstelling tot bijna alle vochtige doekjes, geen schadelijke stoffen zoals allergenen, parabenen of bewaarmiddelen. Deze stoffen kunnen nl. huidirritaties, en allergie√ęn veroorzaken en in extremis de hormonenspiegel en het immuunsysteem van je baby’tje be√Įnvloeden.
  • ¬†Preventief zalf smeren is niet nodig, je houdt de huid best zo droog mogelijk.
  • Laat je baby’tje regelmatig lekker in zijn blote billetjes rondlopen. Een beetje lucht aan die billetjes doet wonderen. (Een accidentje moet je er dan wel af en toe bijnemen ??)
  • Cavilon spray kan je ook gebruiken. Het legt een beschermlaag op de huid zodat urine en stoelgang moeilijker in de huid kunnen trekken. Deze mag je preventief maar ook bij rode billetjes gebruiken.
Cheecky wipesCheecky wipes

Gradaties van rode billetjes en hoe ze te verzorgen

Licht ge√Įrriteerde huid

Bij beginnende rode billetjes werkt dermocrem of inotyol zeer goed (of andere zalven op basis van witte vaseline, zinkoxide of dexpanthenol). Maak de billetjes altijd mooi proper en droog (laat de vochtige doekjes even achterwege en wrijf nooit te hard). Laat je kleine pruts even zonder pamper, zodat de huid wat kan ademen en smeer pas crème wanneer je de nieuwe pamper aandoet.

Dermocrem

Hevig rode, open billetjes

Bij erg ge√Įrriteerde huidjes is de Dermocrem niet helend genoeg. Iets wat bij Sam heel goed helpt, is Daktozin zalf.

Daktozin

Er zijn verschillende gradaties in rode billetjes. Zo kunnen er ook open wondjes, precies gesprongen brandblaren, ontstaan. (Sam heeft dat 1 keer gehad en ik kan je verzekeren als onervaren mama was ik toen een beetje in paniek. Het zag er zo pijnlijk uit!) In dat geval kan je eosine gebruiken om, na het proper maken van de billetjes, de wondjes te ontsmetten. Laat opnieuw de billetjes genoeg ademen en smeer de Daktozin zalf pas wanneer je de nieuwe pamper aanbrengt.

Aanhoudend rode billetjes?

Blijven de billetjes van je kleine pruts rood? Reageren de zalfjes niet? In dit geval ga je best naar je huisarts of dermatoloog.

Sam rode billetjes

De tips zijn puur gebaseerd op mijn eigen ervaringen en die van mijn vroedvrouw. Zo heb ik bijvoorbeeld geen ervaring met het gebruik van pamperdoeken of herbruikbare luiers en het effect daarvan op rode billetjes.

Hebben jullie nog interessante tips en tricks voor rode billetjes? Of kennen jullie nog wonderproductjes? Aarzel niet om ze te delen want als er iets is wat ik heb geleerd… tips van andere mama’s doen soms wonderen ? #levedemommycommunity

liefs

Bo

Check ook onze Instagram account OURTHREEOFLIFE

LEES OOK: Geboortelijst checklist

2 Comments on S.O.S. tips bij rode billetjes

  1. Alternatief voor wegwerp en luieruitslag verlagend is wasbare luiers en wasbare billendoekjes. Wij hebben al maanden weinig tot geen uitslag gehad sinds we wasbaar gebruiken. Cheeky wipes hebben wij ook, bamboe doekjes. Zeer tevreden van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code